Jump to content

internetski kriminal i povreda privatnosti


apeitheia

Preporučene objave

Lijep pozdrav. Ne znam da li sam na dobro mjesto postavila pitanje,ali evo. Moj bivsi decko je bez mog znanja na mom SD kartici mog fotoaparata nasao eksplicitne snimke koje sam snimala sa deckom prije njega, i sada, nakon naseg prekida, ih je stavio na internet. Bez mog dopustenja da ih uopce skine sa SD kartice,a pogotovo stavlja na internet. Kome se mogu obratiti? Sto da napravim? Takoder zove moju mami i trazi novac od nje,i onda joj salje moje proste fotografije. Da li se to moze okarakterzirati kao ucjena ? Molim vas pomoc, ne znam sto da radim

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz slične teme, u vezi uklanjanja sadržaja:

Snimka - ako je objavi na nekom sajtu, možete tražiti od njih i njihovog ISP da se to hitno makne (DMCA Takedown Notice). Ako to ne urade dobro možete ih tužiti, slično je bilo 2004 između Severine i index.hr

Ako postoje linkovi prema videu na Facebooku, i za to postoje alati/forme.

A spominje se i cosmo članak.

 

 

Takoder zove moju mami i trazi novac od nje,i onda joj salje moje proste fotografije. Da li se to moze okarakterzirati kao ucjena ?

Nije baš jasno... moglo bi se raditi o kaznenom djelu nametljivog ponašanja iz čl. 140. KZ-a, ili, ako nema većih posljedica/ intenziteta/ ponavljanja o prekršaju - možda biste mogli to prijaviti policiji i tražiti zaštitnu mjeru zabrane približavanja / kontaktiranja / uznemiravanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moj bivsi decko je bez mog znanja na mom SD kartici mog fotoaparata nasao eksplicitne snimke koje sam snimala sa deckom prije njega, i sada, nakon naseg prekida, ih je stavio na internet. Bez mog dopustenja da ih uopce skine sa SD kartice,a pogotovo stavlja na internet. Kome se mogu obratiti? Sto da napravim?

 

Uz ovo što je "bobo3" već napisao - možete ga tužiti za naknadu neimovinske štete (povredu prava osobnosti). Nekog kaznenog djela u ovakvom ponašanju ne bi bilo.

 

Takoder zove moju mami i trazi novac od nje,i onda joj salje moje proste fotografije. Da li se to moze okarakterzirati kao ucjena ?

 

Kaznenog djela ucjene više nema, odnosno isto djelo je održalo pravni kontinuitet u kazneno djelu iznude (čl. 243. KZ-a). Ipak, da bi se radilo o tom djelu, uz traženje imovinske koristi počinitelj mora silom ili ozbiljnom prijetnjom prisiliti žrtvu da ona na štetu svoje ili tuđe imovine što učini, ne učini ili trpi. Obzirom sile u vašem slučaju nema, postavlja se pitanje postoji li ozbiljna prijetnja - npr. da li on prijeti majci nečim, možda lijepljenjem tih vaših fotografija po vašem kvartu ili sl.? Ako to jeste tako, sugeriram da se obratite policiji, pa da se napravi klopka ili tzv. "sačekuša".

 

Nametljivog ponašanja, po mom mišljenju, ovdje ipak ne bi bilo (iz opisanog slučaja ne vidim zastrašivanje kao element djela).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija