Jump to content

Bitna povreda odredaba kaznenog postupka


ffisher

Preporučene objave

Pozdrav, zanima me da li je bitna povreda kaznenog postupka slijedeće.

U kaznenom postupku Županijski sud kao prvostupanjski potvrđuje optužnicu iako je u međuremenu jedna odluka tog suda pobijana od strane tužitelja, o toj žalbi odlučuje Vrhovni sud.Dakle optužnica je potvrđena iako je predmet bio upućen na VS. Posljedica toga je da se pripremno ročište ne održava u zakonski propisanom roku od 60 dana od potvrđivanja optužnice. U stvari već se skoro godinu dana nita ne događa. Također u ovom vremenskom roku optuženom je uskačeno pravo razgledavanja i kopiranja spisa, samim tim i njegovo pravo na obranu. Također bi molio i savjet o mogučem pravnom lijeku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U kaznenom postupku Županijski sud kao prvostupanjski potvrđuje optužnicu iako je u međuremenu jedna odluka tog suda pobijana od strane tužitelja, o toj žalbi odlučuje Vrhovni sud.

 

O kojoj odluci govorite? Možda o (ne)zakonitosti pojedinog/ih dokaza?

 

Dakle optužnica je potvrđena iako je predmet bio upućen na VS.

 

Je li možda u međuvremenu VSRH odlučio po žalbi na tu odluku?

 

Posljedica toga je da se pripremno ročište ne održava u zakonski propisanom roku od 60 dana od potvrđivanja optužnice. U stvari već se skoro godinu dana nita ne događa.

 

Ukoliko smatrate da sud ne postupa u zakonskim rokovima, temeljem čl. 347. ZKP-a imate pravo podnijeti pritužbu Predsjedniku suda.

 

Također u ovom vremenskom roku optuženom je uskačeno pravo razgledavanja i kopiranja spisa, samim tim i njegovo pravo na obranu. Također bi molio i savjet o mogučem pravnom lijeku.

 

Protiv odluke kojom je potvrđena optužnica nema prava žalbe. Što se tiče uvida u spis, isto morate zatražiti od tijela koje vodi postupak, u ovom slučaju suda, s time da se isto pravo može iznimno ograničiti iz zakonom predviđenih razloga (čl. 184a ZKP-a).

 

Al recite - jel imate branitelja? Odnosno postoje li uvjeti za obveznu obranu, jer ukoliko ne postoje, a sami nemate branitelja, možda imate uvjete za tražiti branitelja na teret proračunskih sredstava (čl. 73. ZKP-a).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tužiteljica se žalila na odluku da se ukida mjera blokade imovine. U međuvremenu VSRH je donio odluku kojom se odbija žalba tužiteljice. Uvid u spis mi je odbijen uz obrazloženje da je cijeli spis zpečaćen i upučen na VS. Branitelja imam po službeno dužnosti, međutim na ovu temu mi je odgovorio da ne zna što bi s tim i da se tako nešto u njegovoj praksi nije dogodilo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tužiteljica se žalila na odluku da se ukida mjera blokade imovine.

 

Znači žalba na ukinutu privremenu mjeru osiguranja.

 

Da, malo specifičan slučaj, ali po mom mišljenju nije od utjecaja na redovan tijek postupka i odlučivanje o potvrđivanju optužnice. Naime, odluka višeg suda po takvoj žalbi, jedino je relevantna po kasnijem eventualnom pitanju uspjeha u oduzimanju imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom. Vaše pravo na obranu nije time povrijeđeno.

 

Uostalom, teško je za povjerovati da bi Županijski sud napravio takvu grešku na koju vi aludirate.

 

U međuvremenu VSRH je donio odluku kojom se odbija žalba tužiteljice. Uvid u spis mi je odbijen uz obrazloženje da je cijeli spis zpečaćen i upučen na VS.

 

To je realan razlog, a uvid će vam svakako biti omogućen čim se spis vrati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija