Jump to content

Rad u dvije firme iste struke (IT)


CovikOdRedaIRada

Preporučene objave

Pozdrav.

Trenutno sam zaposlen kod privatnika na ugovor na neodređeno. Radim u IT industriji.

 

Imam mogučnost da mimo posla radim na drugome projektu isto u IT industriji. Druga firma se nalazi u inozemstvu i vršila bi uplatu na devizni račun.

 

Meni je rečeno da pravno gledano nemogu raditi na bilo koji način (ugovor o djelu) za drugu firmu koja ima istu djelatnost kao i moja prva firma. Pošto se moja prva firma bavi IT-a (stalni radni odnos), nemogu raditi u slobodno vrijeme projekte za drugu firmu.

 

Rečeno mi je da je to pravno gledano sukob interesa i kazneno djelo. Rečeno mi je i da poslodavac ima pravo dati mi otkaz i podići tužbu po kojoj sam ja prodavao drugoj firmi tajne/znanje i sl. iz moje firme.

 

Rečeno mi je da je tu onda riječ o zlouporavi položaja i sukobu interesa i da mogu raditi za drugu firmu u slobodno vrijeme po ugovoru o djelu pod uvjetom da ona nema istu djelatnost, npr. mogu nositi letke za neki trgovački lanac pošto to nije ista struka i djelatnost.

 

Glede svih ovih stvari ja pojma nemam, ali ono što me zanima dali dodatan rad preko bilo kojeg ugovora može imati PRAVNE posljedice za mene?

 

Dali moj poslodavac iz prve firme meni može dati otkaz jer ja radim u struci nešto za drugu firmu (koja je u inozemstvu i nebavi se uopće sa istim kupcima, znaći nekonkuriraju jedna drugoj izravno , kao npr. mesari i voćari iako su oboje trgovci)?

 

Unaprijed hvala na bilo kojem savjetu :).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...ali ono što me zanima dali dodatan rad preko bilo kojeg ugovora može imati PRAVNE posljedice za mene?

 

Itekako.

 

Vezani ste tzv. zakonskom zabranom natjecanja iz čl. 93. (još par dana važećeg) Zakona o radu ("starog" ZR-a) odnosno čl. 101. uskoro važećeg "novog" Zakona o radu -

 

"(1) Radnik ne smije bez odobrenja poslodavca, za svoj ili tuđi račun, sklapati poslove iz djelatnosti koju obavlja poslodavac (zakonska zabrana natjecanja).

 

(2) Ako radnik postupi protivno zabrani iz stavka 1. ovoga članka, poslodavac može od radnika tražiti naknadu pretrpljene štete ili može tražiti da se sklopljeni posao smatra sklopljenim za njegov račun, odnosno da mu radnik preda zaradu ostvarenu iz takvoga posla ili da na njega prenese potraživanje zarade iz takvoga posla.

 

(3) Pravo poslodavca iz stavka 2. ovoga članka prestaje u roku tri mjeseca od dana kada je poslodavac saznao za sklapanje posla, odnosno pet godina od dana sklapanja posla.

 

(4) Ako je u vrijeme zasnivanja radnog odnosa poslodavac znao da se radnik bavi obavljanjem određenih poslova, a nije od njega zahtijevao da se prestane time baviti, smatra se da je radniku dao odobrenje za bavljenje takvim poslovima.

 

(5) Poslodavac može odobrenje iz stavka 1., odnosno stavka 4. ovoga članka opozvati, poštujući pri tome propisani ili ugovoreni rok za otkaz ugovora o radu."

 

Ovo s kaznenim djelom je, po mom mišljenju, pretjerivanje usmjereno na zastrašivanje, jer bi se moralo poklopiti puno stvari da bismo mogli govoriti o kaznenoj odgovornosti.

 

Ali zakonska zabrana svakako vrijedi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav G-man. Hvala ti na odgovoru.

Što se misli pod "djelatnosti koju obavlja poslodavac". Jeli se to odnosi na NKD klasifikaciju ili?

IT struka je dosta široka. Jedna firma može raditi mobilne aplikacije, druga web stranice, treća "obične" programe a opet svaka od tih firmi može raditi sve vrste zajedno.

Kao i trgovina hranom jedna trgovina može prodavati meso, druga voće a treća je samoposluga pa prodaje i meso i voće.

 

Kada ja razmišljam o tome, mesara nije konkuretna voćarnici ali opet oboje spada pod trgovinu .

Konkretno na mojem primjeru radio bi program za inozemnu firmu koja se bavi proizvodnjom metala.

 

U teoriji bi moj poslodavac mogao taj program napraviti ali sigurno neće. S obzirom na to smatram da bi pristankom na rad za tu inozemnu firmu prekršio članak 101.stavku 1. Jesam dobro razumio?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija