Jump to content

Sporost suda i utjecaj na poslovanje trgovačkog društva


fkreso

Preporučene objave

Mislim da ova teme muči mnoge poduzetnike:

 

Moja tvrtka ne može naplatiti cca 400000 kn. Novac se nalazi na računu suda jer se radi o parnici radi prava na dio stečajne mase koje je druga tvrtka osporila. Trgovački sud je donio rješenje u moju korist nakon pet godina sudovanja. Druga strana se žalila na Visoki trgovački sud. Predmet je tamo tri godine. Tvrtka ima duga prema vjerovnicima cca 300000 kn, najviše poreznoj upravi za PDV. Porezna je pokrenula ovrhu i blokirala ŽR. Osim potraživanja tvrtka ima i nekretnina u vrijednosti cca 500000 kn. Znaći ukupna imovina društva je oko 800000 kn (potraživanje plus imovina). Zbog blokade društvo ne može poslovati, a Porezna računa zatezne kamate svaki dan. Što je pametno ućiniti:

 

1) čekati da se spor završi na Visokom sudu, u tom slučaju zatezne kamate porezne uprave mogu pojesti veliki dio imovine. Osim toga kršim Stečajni zakon i svu silu drugih zakona.

2) poslati tvrtku u stečaj

3) likvidirati tvrtku

 

U svakom slučaju zbog sporosti suda tvrtka uvijek gubi samo je pitanje u kojem slučaju manje pa, ako netko misli da može dati pametan savjet vezano za moja prava kao vlasnika tvrtke molim da se javi na ovu temu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

moram priznati da nisam u cijelosti jasno razumio Vaše izlaganje što se imovine Vašeg društva tiče. Kažete 400k kuna u stečaju i nekretnine od 500k... to je ukupno 900k kuna. Sad ne razumijem zašto ste naveli da je ukupna imovina društva 800k. To me malo zbunjuje.

 

1. Spor na trgovačkom sudu svakako požuriti. 3 godine je previše. Odmah napišite Zahtjev za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku i pošaljite ga predsjedniku Visokog trgovačkog suda. Prethodno se raspitajte o statusu Vašeg predmeta u pisarnici suda (svaki dan od 9 do 10 sati daju informacije) ili na linku:

http://linux.netgen.hr:8080/web_upisnik3/faces/pocetna.jsp

Nakon što predate takav zahtjev, 3 mejseca nakon toga Vaš je predmet riješen. Govorim iz iskustva.

Ne brinite kamate idu kako za Vaše potraživanje, tako i za Vaš dug. Znači rezultanta je nula što se kamata tiče.

 

2. Apsolutno ne bih preporučio da tvrtku pošaljete u stečaj. Prvo se postavlja pitanje troškova (10.000 kuna morate izbrojiti za sudsku pristojbu na Prijedlog odmah). Nakon toga, još ste u gorem problemu jer je država u tom slučaju razlučni vjerovnik s velikim pravima (obzirom da ima pravomoćno i ovršno rješenje o ovrsi) i u drugom je višem redu namirenja. U toj poziciji sigurno neće propustiti priliku da uđe u odbor vjerovnika i time praktički zapovijeda s cijelokupnim stečajnim postupkom (koji će u cijelosti vrlo vjerojatno biti na Vašu štetu, a Vi nemate instrumenata da zaustavite eventualne zloporabe).

 

Tko su pored države ostali vjerovnici Vašeg društva? Imate li "prijateljskih" vjerovnika? Tu ne ubrajam Vas kao osnivača jer se Vi u svakom slučaju namirujete zadnji. Imate li npr. "prijateljskih" dobavljača (poslovnih partnera) s kojima dobro surađujete? Možda da se uspijete provući kroz predstečajnu nagodbu, pa da neki vjerovnici nekako "izvise" ili se ne naplate u cijelosti.

 

3. Likvidacija tvrtke u ovoj situaciji mi puno bolje zvuči. Ukupno košta oko 7.500 kuna i traje nešto više od godine dana. Idu tri oglasa u NN gdje se pozivaju vjerovnici da prijave svoja potraživanja. Pa tko živ, tko mrtav. No, nisam siguran, ali mi se čini da uz prijedlog za likvidaciju morate priložiti potvrdu o plaćenim poreznim davanjima :-(

 

Neovisno o iznesenom, moj bi savjet bio da pokušate ostvariti svoja prava koja za vas proizlaze iz sudske odluke donesene u Vašu korist. Istovremeno pokušajte dogovoriti s poreznom upravom da malo popuste. Istaknite prijedlog za reprogram, obročnu otplatu duga ili nešto slično. Nakon što dobijete pravomoćnost presude, možete poreznoj prepusiti (cedirati) svoja prava protiv tog Vašeg dužnika (o toj mogućnosti govori i Opći porezni zakon). Pokušajte održati firmu. Riješite poreznu, pa nakon toga u likvidaciju ako nema izgleda za uspješno poslovanje.

 

Evo nadam se da sam Vam barem malo pomogao.

 

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

hvala na odgovoru. Dobro ste primjetili što se tiče vrijednosti imovine, pogrešno sam zbrojio, no to i nije tako bitno. Bitno je da većina poduzetnika ima slične probleme. Mislim da bi sud morao odrediti neke prioritete pri rješavanju sporova. Ja sam zbog ovoga slučaja morao otvoriti drugu tvrtku, prevesti zaposlenike itd. Zbog vlasničke povezanosti sa blokiranom tvrtkom nemam pristup natječajima itd., problemi se samo gomilaju.

LP

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sevo,

 

prethodna objava vam je moderirana iz razloga jer se njen sadržaj može percipirati kao poticanje na kažnjiva djela, a za što vjerujem i sami shvaćate, zašto ne možemo dozvoliti. Imajte na umu tu činjenicu u daljnjim vašim objavama, koje su inače vrlo kvalitetne, a ovu iznimku pripisujem nedovoljnom poznavanju materije kaznenog prava.

 

Zahvaljujem na razumijevanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 10 mjeseci kasnije...

Poštovani Sevo,

evo nakon gotovo godinu dana se javljam. Dobio sam ročište na VTS. Sud mi treba isplatiti cca 320000 kn. Dug sa kamatama prema poreznoj je narastao na 290000 kn. Kada mi odvjetnik zaračuna svoje usluge ispada da bolje da nisam ni pokrenuo spor, osim ako imama pravo tražiti od suda tj. države zatezne kamate na sredstva koja su na računu suda bila gotovo 10 godina. Vi ste mi u objavi od 2.9.2014. napisali da i na sredstva koja su predmet spora teku kamate, no moj odvjetnik tvrdi da ne teku. Ako je to istina onda stvarno ne vidim kuda naša država i sudstvo idu, jer u ovom slučaju zbog sporosti suda i odvjetničkih troškova blago rečeno ja sam "popušio". Moram reći i da je tvrtka sa kojom sam bio u sporu propala pa se troškovi odvjetnika ne mogu od nje naplatiti.

Molim Vas ako i dalje smatrate da postoji mogućnost naplate zateznih kamata da mi ukratko kažete proceduru.

I zadnje pitanje, tvrtka mi je još blokirana jer sud do danas nije sredstva uplatio i pitanje kada će. Mogu li u međuvremenu prodavati imovinu tvrtke iako je blokirana jer imam kupca.

Puno hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija