Jump to content

nasljedno pravo


Marijan7

Preporučene objave

pozdrav svima molio bih za pomoć.nasljedio sam 1983 g 1/6 vanknjižnog dijela obiteljske kuće a 1996 g darovnim ugovorom sa ocem i bratom ulazim u posjed 1/1 (katastar) 2008 g umire otac i tada nastaju problemi otac ima dvoje djece iz prvog braka od koje jedno traži povrat dara do namirenja nužnog dijela po ugovoru otac i mati su kupili pravo korištenja poljoprivrednog zemljišta 1962 g koje je uknjiženo kao društveno vlasništvo sa organom upravljanja gno zagreb na zemljištu je napravljena ekspoprijacija i nigdje se ne navodi osoba od koje su roditelji to isto zemljište kupili . 2001 g ja i supruga smo obnovili staru drvenu kuću koja je na tu lokaciju dovezena 1962 g i možete pretpostavit u kakvom je bila stanju sada je sud naložio procjenu nekretnine a procijenitelj je uzeo 2001 g i u svojoj procijeni napisao da je taj obijekat vrijedio 10000e a zemljište 100e po kvadratu. po nekim imformacijama ja ću morati otkupiti to isto zemljište od (općine ili crkve) a sada još moram da isplatim nužni dio svom polubratu koji nije apsolutno ničim pridonio obiteljskoj zajednici niti je s ocem bio u kontaktu zadnji 20 g moli vas na koji način da zaštitim sebe i svoju obitelj:panika:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Niste napisali da li je imovina koju navodite bila predmet ostavinskog postupka i na koji način, odnosno da li se navodi u rješenju o nasljeđivanju, te da li je zahtjev za nužnim dijelom postavljen u okviru ostavinskog postupka ili naknadno.

 

Možete osporiti procjenu vještaka, pa ćete biti upućeni u parnicu.

 

Osim toga, ako ćete morati otkupiti zemljište od drugog vlasnika, to znači da vaš otac nije bio vlasnik zemljišta kad vam je to darovao, pa ono i ne ulazi u ostavinu odnosno ne uračunava se pri izračunavanju nužnog dijela. Darovanje se u tom slučaju svodilo na prepuštanje posjeda odnosno prava korištenja. No, treba navesti da se i prava nasljeđuju.

 

Također u okviru ostavinskog postupka, u što ulazi i naknadni zahtjev za nužnim dijelom, ne može se postaviti zahtjev za isplatom već samo za srazmjernim udjelom u vlasništvu.

 

Dakle, sunasljednik koji traži nužni dio može naslijediti samo srazmjerni dio suvlasništva u nekretninama kojih je ostavitelj bio vlasnik, a ne i novčanu isplatu. To može tražiti naknadno u posebnom postupku razvrgnuća suvlasništva, ali razvrgnuće isplatom se određuje samo iznimno i to kod vrlo malog suvlasničkog udjela. Inače se određuje fizička dioba, a ako ona nije moguća onda sud nekretninu prodaje, a novac dijeli srazmjerno suvlasničkim dijelovima.

 

Pravo na nužni dio potomku ostavitelja ne možete uspješno osporiti (osim u nekim posebni slučajevima), ali ste u dobrom položaju za pregovore o cijeni jer ako se on odluči na sporenje, to može potrajati godinama, a ako dođe do razvrgnuća prodajom, obično se postižu manje cijene pa je upitno bi li mu se isplatilo.

 

Ako on postane suvlasnik nekretnine, to još ne znači da može ući u suposjed kuće ako ju koristite za stanovanje, jer se stan u načelu ne može fizički dijeliti na manje cjeline.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na odgovoru.zahtjev za nužnim dijelom je postavljen u ostavinskom postupku.i sporna .je jednadvanajstina jer otac je bio u posjedu 4/6. otac i mati su kupili pravo korištenja poljoprivrednog zemljišta svatko u 1/2.a majčin dio nakon njene smrti dijeli se na 3/6 83 g pravokorištenja su kupili od gospođe kojoj je oduzeta druga zemlja a dana joj je ova u posijed s tim da se ta gospođa u zemljišnim knjigama nigdje ne spominje.niti u katastru a u gruntovnici stoji upisana općenarodna imovina s organom upravljanja GNO zagreb dakle niti je otac bio vlasnik zemljišta aniti sam to ja stoga neznam zašto netko traži od mene dio zemljišta(u novcu) kojeg ja nisam vlasnik hvala na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija