Jump to content

Što je jače, oporuka ili skrbništvo?


meister

Preporučene objave

Osoba boluje od bolesti radi koje je proglašena neuračunljivom i njegova sadašnja supruga je zatražila skrbništvo nad njim. Puno prije toga, oboljela je osoba sastavila oporuku (čitav niz godina prije bolesti – tu stvar nije upitna, oporuka se ne može osporavati sadašnjim stanjem jer je dijagnoza došla skoro i deset godina nakon oporuke). U oporuci je oboljeli naveo što želi da se učini s imovinom iz njegovog bivšeg braka. Naveo je svoju djecu kao jedine i isključive nasljednike, ali je u dokumentu naveo i to da ne želi da se nekretnina proda.

 

Sadašnja supruga traži da se nekretnina proda radi financijskih teškoća u kojima su se našli radi bolesti. Međutim, djeca su spremna pomagati oboljelu osobu prema svojim mogućnostima, radi čega prodaja dobiva malo drugačiji i neprijatniji prizvuk. Prijedlog djece je smještanje u adekvatni starački dom gdje je moguće dobiti pažnju stručnog osoblja, ali pristali bi i na kućnu njegu, pod uvjetom da je to stručna kućna njega. Ne insistiraju na smještanju u dom. Osoba se trenutno nalazi u privatnom smještaju, ali nema redovitu stručnu njegu.

 

Može li skrbnica mijenjati volju iz oporuke, osobe koja je proglašena neuračunljivom? Može li nakon odbijanja ponuđene pomoći zahtijevati prodaju nekretnine premda je vlasnik, dok je bio uračunljiv, rekao da ne želi da se prodaje?

 

 

Najiskrenije se zahvaljujem za svaku vrstu pomoći!

Srdačno,

meister

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oporukom ostavitelj raspolaže svojom imovinom isključivo u trenutku smrti.

 

Oporukom se ne može određivati kako će se s imovinom postupati za života budućeg ostavitelja.

 

Dakle, može se za života ostavitelja prodati njegova imovina koju je on oporukom nekome namijenio u slučaju svoje smrti. Oporukom se to formalnopravno ne može spriječiti.

 

Može se postaviti pitanje da li skrbnik postupa u najboljem interesu osobe o kojoj skrbi ako postupa protivno njezinoj volji, pa se kao argument može koristiti i navod iz oporuke, ali iz činjenice da skrbnik ne postupa u skladu sa željama iz oporuke same po sebi se ne može automatski zaključiti da je doista tako.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru @KronicnaStranka,

 

Vrlo jasno i sažeto napisano. Nije ono što sam se nadao čuti, ali svejedno hvala na uloženom trudu. Nastojim pomoći jednoj osobi koja to ne može sama, ali ni ona ni ja nismo u prilici plaćati troškove pravnog savjetovanja.

 

U ovoj će situaciji naime biti teško dokazati da nije u najboljoj namjeri oboljeloga, jer njemu je skupa njega potrebna, ali da bi se nekretnina prodala potrebno je četveročlanu obitelj izbaciti na ulicu. Oboljeli je to znao i zato je i sastavio dokument tako kako ga je sastavio, ali sada je vrlo lako moguće tvrditi da ići protiv njegove volje znači raditi u njegovu korist.

 

Komplicirano je sve to.

Hvala još jednom!

meister

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovdje se ne radi samo o poštivanju volje izražene u oporuci.

 

Bitan je pravni odnos skrbnice oboljeloga i njegove djece, s obzirom da djeca imaju zakonsku obavezu skrbiti se o roditelju, a u ovom slučaju su na to i spremna.

 

Dakle, postavlja se pitanje je li doista nužno prodati stan ako postoji mogućnost skrbi i bez prodaje, i to ne zbog činjenice da bi djeca trebala iseliti iz stana, nego zbog toga što prodajom stana osoba pod skrbi ostaje bez trajne imovine a što dobar skrbnik treba izbjeći ako je moguće.

 

Slabo se razumijem u pravna pitanja u vezi skrbi i zakonskih odnosa djece i roditelja, pa vam možda odgovori netko tko o tome zna više.

 

Onako od oka, čini mi se da bi djeca mogla pokrenuti postupak radi zaštite prava svoga oca (dakle, ne svojih). Možda i ne bi spor dobila, ali on bi mogao potrajati a to bi moglo biti demotivirajuće za suprugu skrbnicu da inzistira na prodaji. No, u toj varijanti bi opet najveću štetu pretrpio otac koji ne može prestati biti bolestan na "određeno vrijeme" dok spor ne završi, već mu pomoć treba odmah. Sami procijenite - nakon što se bolje informirate o ovome što sam gore napisao - što vam se isplati.

 

Ako vam nitko ovdje ne odgovori, pokušajte formulirati pitanje u navedenom smislu na forumu za obiteljsko pravo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija