Jump to content

Pretraga stana, policijski pas, razbacivanje stvari


anna2662

Preporučene objave

Poštovani,

 

nekoliko puta mi je vršena pretraga stana po sudskom nalogu. Odgovor na pitanja koja imam nisam mogla pronaći nigdje u zakonima, niti podzakonskim aktima kao niti u Europskoj konvenciji o zaštiti ljudskih prava. Kako je pravno regulirano ako postoji sudski nalog za pretragu, osoba kod koje se vrši pretraga ne može se žaliti prema načelu nepovredivosti doma. Sam nalog niti pretraga nisu toliko sporni i nalog nema smisla osporavati niti se na njega žaliti, sporno je ponašanje policijskih službenika i način provođenja pretrage, te stoga imam nekoliko pitanja:

1. Policajci u stan ulaze u prljavim cipelama i hodaju po spavaćoj sobi, kupaonici i ostalim prostorijama, da li uopće imam pravo tražiti da se izuju? Nakon pretrage ja moram sve čistiti i dezinficirati. Da li po tom pitanju imam ikakva prava i ako imam po kojoj osnovi?

2. Policija tijekom pretrage pregledava sve stvari, ladice i ormare. Sve stvari iz ladica koje pregledaju izbacaju van i ostave na podu ili krevetu. Kantu za smeće sa smećem prevrnu na pod, pregledavaju u rukavicama i tako ostave. Da li imam pravo tražiti da moj stan bude kao i prije njihova ulaska?

3. Policijski pas koji dolazi sa policijom u pretragu također hoda po stanu, a ne samo i po stanu nego i po krevetu, jastucima i kaučima. Ne smeta mi pas niti policija jer rade svoj posao, samo ne želim da mi hoda po krevetu i jastucima jer nakon pretrage moram sve nositi na kemijsko čišćenje.

 

Ne želim da pitanja zvuče bahato, no načelo nepovredivosti doma je opisano i određeno samo kao pravni i protupravni ulazak policije u stan/kuću. Ja nemam problem sa njihovim ulaskom u kuću jer, opet ponavljam rade svoj posao, nego imam problem sa načinom obavljanja pretrage i načinom ponašanja tijekom iste. Za mene nije ulazak policije ili bilo koga drugog "povrijeđen dom", ali razbacivanje, istresanje smeća i hodanje psa po kadi, krevetu, jastucima i kaučima je itekako "povrijeđen dom"! Zbog tih razloga se obraćam sa ovim pitanjima i unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

 

I još jedno pitanje za kraj: s obzirom da je stan/kuća privatan prostor i posjed imam li pravo snimati pretragu? Svi npr. poslovni ili privatni prostori koji imaju video nadzor imaju na vratima obavijest - "prostor je pod video nadzorom" i samim tim sve osobe koje ulaze i ako ulaze čitanjem te obavijesti i ulaženjem pristaju na snimanje. Smijem li ja sukladno tome na vrata staviti obavijest prostor je pod video nadzorom i snimati pretragu mobitelom? Ili moram po svim prostorijama postaviti video nadzor, za koji je odogvorna ovlaštena tvrtka da bi snimke kasnije bile važeće ukoliko bude potrebno? Jer ako moram tako, tako ću i učiniti. Samo molim pravni savjet po pitanju snimanja privatnih prostorija i kasnije regularnosti upotrebe istih.

 

Unaprijed zahvaljujem na svim odgovorima, s poštovanjem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo iz iskustva kao svjedoka:

 

U mali stan od 40 kvadrata došlo je 12 policajaca u pretragu.

Bili su ljubazni, objasnili vlasniku da stan moraju ostaviti u stanju u kakvom su ga i zatekli.

Tako je i bilo.

Sve što su vadili iz ormara npr. uredno su vratili i unutra.

Naravno, to više nije bilo onako super kao prije njihovog dolaska ali to je i razumljivo.

Nikakav nered poslije njih nije ostao.

Eto.

 

A netko će ti odgovoriti sa pravne strane.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija