Jump to content

Neposredna opasnosr od nastanka invalidnosti


denisri

Preporučene objave

Pozdrav,

Zbog posljedica operacije, 2012.god, od invalidske komisije dobivam rjesenje o neposrednoj opasnosti od nastanka invalidnosti. Buduci da radim u kompaniji gdje se navedeno mora postovati (primjenjuje se i postuje), zbunjuje me jedna cinjenica. Naime, u novom ZOR-u, a samim time i u nasem novom KU, izgubio se u potpunosti navedeni termin, ali spominje se neposredna opasnost od nastanka smanjenja radne sposobnosti. Da li je to samo primjena novog naziva (zbog EU ili sl.)? Nazalost nigdje ne pronalazim decidirano da se radi o istom, iako bi po svemu trebalo biti. Ako netko zna tocan odgovor ili mi moze olaksati trazenje, bio bi jako zahvalan.

Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne radi se o istom, izgleda da je neposredna opasnost od nastanka invalidnosti širi pojam od ovog koji je naveden u ZOR-u i on ga u svakom slučaju konzumira.

 

Zašto se išlo s ovim novim institutima ili terminologijom? Treba pitati mudrace, uglavnom doktore medicine koji su na čelu tog ministarstva i koji "vrlo brzo uče" radno i socijalno pravo uz primarno već stečeno znanje o vađenju slijepog crijeva........"guglaju pravo" jer im pravnici ne trebaju, a ponekad nadam se da će im se prilikom toga i otvoriti nešto na Legalisu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije svega hvala na odgovoru. Dakle, ako sam dobro razumio Rješenje o neposrednoj op.od nast.invalidnosti i dalje bi trebalo biti "važeće" u okviru novog ZOR-a iako se doslovno ne spominje u tom obliku (kao što je bio slučaj u starom ZOR-u čl.78. i 79.)? Da li se pravno gledano imatelj navedenog Rješenja može i dalje pozivati na odredbe Rješenja i u ovim novim okolnostima ili smo svi mi potpuno ozdravili preko noći?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moje osobno mišljenje je da utvrđena neposredna opasnost od nastanka invalidnosti od strane nadležnog tijela vještačenja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje institut koji u svakom slučaju sadrži i sada taj institut neposredne opasnosti od nastanka smanjenja radne sposobnosti, pa bi poslodavac i morao postupiti na način kako je to i opisano u daljnjem tekstu Zakona, no izgleda da je intencija (gađam) prebacivanje svega toga na medicinu rada, a ne više na HZMO uz postojanje i dalje tog instituta kod obveze naknade plaće za vrijeme privremene nesposobnosti za rad iz Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju koji eto poznaje institut neposredne opasnosti od nastanka invalidnosti.

 

Dakle zbrka u svemu ovome je potpuna, nažalost trebat će puno vremena da se sve ovo uskladi ako je uopće tako nešto i moguće. U svakom slučaju da bi bili ono 100% sigurni preporučam Vam da pribavite i mišljenje nadležnog doktora medicine rada kojeg je odabrao Vaš poslodavac.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija