Jump to content

Pravo služnosti prolaza


novaformula

Preporučene objave

Prilikom prodaje zemljišta kupcima smo odobrili pravo nužnog prolaska do nekretnine kroz naše dvorište. Do zemljišta je moguće doći drugim putem koji isključuje našu okučnicu, ali samo pješice, stoga oni neprestano ulaze automobilom kroz naše dvorište.

S obzirom da je odnos narušen i više nismo u odnosima u kakvima smo bili prijašnjih godina zanima me može li se postići nešto od sljedećeg;

 

1. Ukinuti kupcima pravo prolaska, iako smo ga prvotno dobrovoljno dali?

 

2. Ograničiti pravo prolaska i ako da, u kojoj mjeri?

Naime, dotični na svoje zemljište često dovode nepoznate osobe koje tada prolaze kroz naše dvorište i ometaju nam privatnost.

Kroz dvorište ulaze nenajavljeno, gotovo svaki dan u tjednu, često u večernjim satima i teško je kasnije dokazati što je tko uzeo/ pomaknuo u dvorištu kad odlaze tokom noći.

 

3. Naplatiti pravo nužnog prolaska iako je prijašnjih godina bilo i ugovorom je određeno besplatnim?

 

 

Unaprijed hvala na pomoći!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ugovorom je izričito određeno da pravo nužnog prolaza imaju stranka A i stranka B. Nisu navedeni njihovi potomci kojih je brojčano mnogo niti ostale bliske osobe i prijatelji. Unatoč tome, oni neprestano dovode svoju djecu, članove obitelji, neke zajednice kojoj pripadaju i tako dalje. Postoji li zakonsta osnova za podizadnje tužbe na osnovu toga što prolaz koriste ovobe C, D itd, a ne samo one kojima je izričito namijenjen?

 

Prvo što ćemo probati biti će izmjena ugovora uz prisutnost svih stranaka kod odvjetnika posrednika. S obzirom da idu njima na štetu, gotovo je sigurna stvar da se protustranke neće složiti s našim novim uvjetima da im se ograniči, a ako je moguće i naplati pravo prolaza.

 

S obzirom da je ugovor temeljem kojeg imaju pravo nužnog prolaza izrađen veoma nespretno i nedefinirano i jedino što određuje jesu poimence osobe koje imaju pravo korištenja prolaza, može li se više na bilokoji legalan način postići ograničavanje tog prava koje je prvotno nedefinirano?

Postoji li zakonska osnova za podizanje tužbe ili za neki drugi pravni lijek ukoliko se ne postigne dogovor mirnim putem?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija