Jump to content

Nasljedjivanje groba


PehoB747

Preporučene objave

Postovanje,

Moj problem je grob na Mirogoju za koji placam grobarinu od 1983. god. a bio je i de facto je jos uvijek vlasnistvo moje pokojne bake.

Moj otac je bio vanbracno dijete i zivio sa ocem i njegovom suprugom koja mu je u stvari bila maceha ali ga je prihvatila kao svoje, mada njegov otac nikada sluzbeno nije pokrenuo postupak priznavanja djeteta pa su tako djed i baka nosili jedno prezime, a moj otac drugo.

Djed je umro ranije, a baka je sticajem okolnosti zavrsila u starackom domu, a ja sam zivio u njihovom stanu na koji sam naslijedio stanarsko pravo kada je baka umrla.

Tada nitko nije pokrenuo ostavinsku raspravu jer smo svi mislili da sam zakoniti nasljednik imovine moje bake kao njen jedini unuk.

Dakle stan sam nasljedio od bake, a grobarinu sam placao u uvjerenju da je moj.

Prije par godina sam odlucio prodati taj grob i tada sam u upravi Mirogoja saznao da je vlasnik jos uvijek moja baka.

Sam sam pokrenuo ostavinsku raspravu i tu krecu moje muke.

Na prvoj nisam uspio dokazati da mi je ona baka jer imamo razlicito prezime, bez obzira

sto sam od nje naslijedio stan. Dobio sam prijedlog javnog biljeznika da prepustim pravo na grob gradu Zagrebu a poslije ga otkupim. Ideja mi se nije svidjela jer ne mogu prihvatiti da moram platiti nesto sto je vec u obitelji.

Angazirao sam odvjetnika koji mi je organizirao jos jednu ostavinsku raspravu na kojoj zahtijevaju od mene bakin rodni list do kojeg ne znam kako doci jer niti znam kako se baka djevojacki prezivala, a niti gdje je tocno rodjena osim da je rodjena u Sloveniji.

Sto mi je ciniti i koji bi mogli biti moji daljnji koraci da grob napokon postane moj, uzimajuci u obzir nedostatak dokumentacije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A gdje je baka sklopila brak odnosno umrla? U RH? Ako je tako, trk do Matičnog ureda, pa zatražite uvid i izvadak iz Matice vjenčanih odnosno umrlih, na koji imate pravo sukladno čl. 44. http://www.zakon.hr/z/603/Zakon-o-dr%C5%BEavnim-maticama. Tamo ćete naći i podatak o djevojačkom prezimenu, datumu i mjestu rođenja i druge relevantne podatke.

 

A onda Bregana i Dežela - Siva pot vodi me, kamor hoće srce, na Gorenjsko... ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija