Jump to content

Koristenje prekovremenih sati


minga

Preporučene objave

Radim na poslovima odrzavanja u trgovackom centru. Po rasporedu radim 40sati tjedno a prekovremene ostvarujem dolascima na intervencije van radnog vremena u svoje slobodno vrijeme.

Na taj nacin ostvario sam preko 20 sati koji se ne placaju.

 

Do sada sam prekovremene koristio po potrebi u dogovoru sa voditeljem.

Sad, bez da se mene obavijestilo, isti taj sef koji nikad do sad nije radio meni raspored, smanjuje mi redovoti tjedni fond sati kako bi smanjio broj odradenih prekovremenih sati.

 

Da li po zakonu ima pravo raditi kao sto je navedeno tj da mi bez dogovora smanjuje tjednu satnicu i time svodi moje prekovremene na nulu??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Radnik može biti zaposlen kod Poslodavca na puno i nepuno radno vrijeme. Puno radno vrijeme označava 40 sati tjedno ( može biti i dulje (do 48, a iznimno do 56), s tim da u referentnom razdoblju (4 mjeseca) mora biti svedeno na satnicu od 40 sati tjedno.

Drugo radno vrijeme može biti nepuno, a za koje se potpisuje Ugovor, s tim da svaki sat izvan tog vremena se tretira kao prekovremeni sat.

Ukoliko radnik ima Ugovor na nepuno radno vrijeme, on može stupiti u radnopravni odnos s više poslodavaca, ali zbroj potpisanih sati NE SMIJE prelaziti ukupan fond od 40 sati.

 

Dakle, Poslodavac NE može skratiti radno vrijeme po svom nahođenju, bez potpisivanja novog Ugovora, s tim da SVE što je izvan te satnice jeste "prekovremeni rad". Na Poslodavcu je da radnika iskoristi najbolje što može (i zna) u okviru radnog vremena, s napomenom da prekid duži od dva sata znači i dvokratan rad.

 

 

Članak 4. ZOR-a. - obveza voñenja evidencije o radnicima i o radnom vremenu

 

 

Općim odredbama propisuje se dužnost poslodavca da na propisani način vodi

evidenciju o radnicima koji su kod njega zaposleni, na način koji će propisati

ministar pravilnikom tako da budu vidljivi važni podaci o radnicima i o radnom

vremenu kao što su stvarno odrañeni sati radnika, uključivo odrañeni prekovremeni

sati, dani plaćenog i neplaćenog dopusta, dani godišnjeg odmora, dani blagdana i

neradnih dana u koje radnik nije obvezan raditi prema posebnom propisu, kao i sva

druga razdoblja opravdane spriječenosti radnikove prisutnosti na radu.

 

Raspored radnog vremena

 

Članak 46.

(1) Ako dnevni i tjedni raspored radnog vremena nije određen propisom, kolektivnim ugovorom, sporazumom sklopljenim između radničkog vijeća i poslodavca ili ugovorom o radu, o rasporedu radnog vremena odlučuje poslodavac pisanom odlukom.

(2) Poslodavac mora obavijestiti radnike o rasporedu ili promjeni rasporeda radnog vremena najmanje tjedan dana unaprijed, osim u slučaju hitnog prekovremenog rada.

(3) Kod poslodavca kod kojeg je to potrebno zbog procesa rada organiziranog u smjenama, puno ili nepuno radno vrijeme ne mora biti raspoređeno jednako po tjednima, te se u tom slučaju puno ili nepuno radno vrijeme utvrđuje kao prosječno tjedno radno vrijeme unutar razdoblja od četiri mjeseca, pri čemu odstupanje od punog radnog vremena određenog člankom 43. stavkom 2. ovoga Zakona, ne smije iznositi više od dvadeset četiri sata mjesečno.

(4) U slučaju iz stavka 3. ovoga članka, radnik može raditi najviše četrdeset osam sati tjedno.

(5) Ako je istekom razdoblja iz stavka 3. ovoga članka, prosječno tjedno radno vrijeme bilo duže od punog, odnosno nepunog radnog vremena, rad duži od punog, odnosno nepunog radnog vremena smatra se prekovremenim radom.

(6) Maloljetnom radniku se raspored punog radnog vremena ne smije utvrditi duže od osam sati dnevno.

 

 

 

Članak 43. - normiranje rada u nepunom radnom vremenu

 

 

Novim Zakonom o radu, propisano je ograničenje kumulacije ugovora o radu na

nepuno radno vrijeme pa radnik ne može sklopiti ugovore o radu za nepuno radno

vrijeme s više poslodavaca s ukupnim radnim vremenom dužim od punog radnog

vremena. I dalje je ostala sloboda radnika i poslodavaca da sklapaju ugovore o radu

na nepuno radno vrijeme vodeći se vlastitim potrebama, pa se nepuno radno vrijeme

može odrediti na način da radnik svaki dan radi isti broj sati ili da svaki dan radi drugi broj sati. Isto tako nije ograničeno ni najmanje trajanje nepunog radnog vremena, tako da donja granica može biti i jedan sat tjedno.

Uvedena je i obveza radnika da obavijesti poslodavca o sklopljenim ugovorima o radu za nepuno radno vrijeme s drugim poslodavcem, odnosno drugim poslodavcima, prilikom sklapanja ugovora o radu za nepuno radno vrijeme.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. Sve navedeno mi je otprilike jasno, ali ako mi mozete odgovoriti sto jednostavnije: da li mi on,kao voditelj prodajnog centra,moze na svoju ruku napraviti raspored po kojem radim 35,umjesto 40 sati tjedno i da mi ovih 5 sati koji fale oduzme od mojih prekovremenih sati koje sam ,kao sto je navedeno, zaradio na intervencijama van radnog vremena u tom istom centru, bez da me o tome informira? (raspored napravljen u subotu koji stupa na snagu u ponedeljak).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija