Jump to content

Izračun kamata


im-free

Preporučene objave

Imam jednu parnicu između mene (HR državljanin) i stranog državljana (Austrija).

Iako je ugovor falsificiran o čemu nebi sada, sud je presudio obračun kamata prema ugovoru. Županijski sud je promjenio rješenje i naložio obračun prema visini kamata po viđenju poslovne banke obzirom da se radi o "ugovoru" između fizičkih osoba. Vrhovni sud je vratio na ponovno suđenje općinskome sudu uz nalog da se mora primjeniti pravo Austrije jer je "pozajmitelj-kreditor" stranac.

 

Kako će općinski sud naložiti vještaku izračun kamata, gdje će pronaći temelj za takav nalog ili kako će utvrditi da su kamate i zatezne kamate unesene u "ugovor" zakonite kako kod nas tako i u Austriji i na osnovu čega će moći donijeti zakonitu presudu primjenjujući pravo Austrije

 

Može koje mišljenje ili ako treba još koji podatak rado ću napisati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Dakle, radi se o sporu sa međunarodnim elementom, iz tog razloga je (vjerojatno) VSRH smislenom primjenom odredbe čl. 20. st. 1. t. 8. ZRS-a, odlučio kako se na konkretan slučaj mora primijeniti materijalno pravo Republike Austrije kao mjerodavno pravo.

 

Ova pitanja koja postavljate ovdje, nisu pitanja kojima bi se vi morali zamarati, sud će zatražiti pravnu pomoć od Ministarstva pravosuđa (ili nekog drugog nadležnog ministarstva) Republike Austrije i dobiti potrebne podatke, relevantne za presuđenje. Kakva god da odluka bude, imat ćete pravo žalbe na nju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Priča se nastavlja. Molio bi za pomoć, savjet Ukratko. Spor je pokrenut 2002 g s tražbinom cca 62 000 eur. Vraćeno cca 10 000 eur. 2011 g tužitelj povlači dio tužbenog zahtjeva u iznosu cca 49 000 eur. Po meni bi bilo da je preostalo stvarno potraživanje 3 000 eur no tužitelj traži za povučeni iznos kamate i zatezne kamate koje su prerasle početni iznos tako da je po njemu on sada isti kao i u stratu bez obzira što je dio povukao. Moje je stajalište da to tako nebi smjelo biti već da se povučeni iznos mora tretirati kao da nikada nije ni postavljen, u startu da je tužbeni zahtjev manji. Ako je što nejasno rado ću komunicirati. Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija