Jump to content

Legalizacija, lokacijska, građevinska, uporabna...


anonimno

Preporučene objave

Nista mi više nije bistro pa rekoh ovdje bih mogao dobiti pojašnjenje situacije, ovako: kuća (s poslovnim prostorom) sagrađena između 1978-1981. Sve prikljucke i komunalna davanja platio vlasnik (pokojni), ali građevinsku tada nije uspio ishodit zbog proceduralne greške države (pogresno ucrtana čestica). Sada sam ja vlasnik i želim sredit sve papire (ili onolko koliko bas moram radi manjka love) radi prodaje navedene kuće. Dakle vlasništvo je čisto, kuća je ucrtana u katastru, unešeno je vlasništvo u gruntovnici i to je sve što imam (osim stare tehničke dokumentacije). Pitao sam nekoliko ljudi, prošetao po uredima i sad mi tek nije ništa jasno jer su svi odgovori bili različiti. Pitanje na koje trebam precizan odgovor je: da li moram legalizirati objekt ili mogu odmah traziti lokacijsku. I da li onda mogu prodavati samo sa lokacijskom s obzirom na sve navedeno. Koja je poanta uporabne dozvole?

 

Ako je slučaj možda previše složen za jednostavan odgovor i treba prekopati papire i usporediti činjenice, zna li netko možda nekog dobrog pravnika koji ovakave stvari drži u malom prstu i može mi pružiti pomoć? Preporuku molim...

 

Hvala...

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala. E sad se nameću druga pitanja, kolko sam upoznat moram pribavit "tehničku i/ili projektnu dokumentaciju" objekta ne stariju od 6 mjeseci. Kolko sam skuzio gledajuci po forumu na trzistu se nude svakakve cjene za izradu projekta. Kolke su realne?

Da li ima kakva preporuka za nekog da ne bubnem prvog iz oglasnika i spalim se kakva sam smola?

Zna li netko nekog dooobrog pravnika za pitanje ishodovanja dozvola da se malo konzultiram s njim i imam ga kad zapnem s državom (jer znam da ću zapet negdje)?

 

Hvala...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

spomenuli ste da vam je čestica pogrešno ucrtana - jeste li to ispravili? Ako vam stanje u katastru i zemljišnim knjigama nije usklađeno, trebali biste najprije to napraviti, pa onda krenuti u ishođenje dozvola odnosno izradu projekta. Cijena projekta ovisi vam također o tome što trebate napraviti i što već imate napravljeno. Nažalost, teško je ovako vam dati konkretniji savjet (a naravno da svakog najviše zanima cijena :-) ) Ako želite javite se na pm

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Cijena projektiranja je nešto što se dogovara sa svakim arhitektom posebno, zavisi od veličine kuće i može varirati od glupavo smiješnih 1000 eura do fantastičnih 50.000 eura. Cijena od 15 eura po bmk je u redu.

2. Svaki cigo svoga konja hvali, pa tako i arhitekti.

3. Pravnik Vam ne treba za ishođenje dozvola.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Katastar je cist, to sam spomenuo jer je to bio razlog zasto u samom startu gradnje nije izvadjena građevinska dozvola. Objekt je stariji od 25 godina. Zbunilo me to sto mi je netko rekao da nije isto kad se vade dozvole za vec izgradjene objekte i za one koji se trebaju izgraditi, da nije ista procedura. Potom da nije ista dokumentacija za lokacijsku i građevinsku. Potom mi netko rece da bi uopce mogao potrazivat lokacijsku za objekat koji egzistira uredno preko 20 godina sa svim placenim prikljuccima i dozvolom za obavljanje poslovne djelatnosti unutar istoga (a nema gradjevinsku?!?) da bih u biti trebao traziti samo legalizaciju istoga jer nista izmedju vlasnika i drzave nije sporno pa se preskace dio procedure potrebna kao da je rijec o objektu koji se tek gradi... I tako, obisao sam ove u opcini, ali oni em su neljubazni em nemaju vremena em nemaju pojma cim je pitanje mrvicu kompleksnije. Zbog toga trebam nekog da mi fino pojasni kako, sta i gdje, u mom slucaju...

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oprostite, ali što nije jasno? Sve Vam je odgovoreno.

Trebate dobiti lokacijsku a zatim građevinsku dozvolu. I to je to i ne može drukčije.

Zbunilo me to sto mi je netko rekao da nije isto kad se vade dozvole za vec izgradjene objekte i za one koji se trebaju izgraditi, da nije ista procedura.

Tko je taj jnetko, neki profesionalac?

Potom mi netko rece da bi uopce mogao potrazivat lokacijsku za objekat koji...

Očigledno nije.

bih u biti trebao traziti samo legalizaciju istoga

Možda je totalna neznalica

da bih u biti trebao traziti samo legalizaciju istoga...... pa se preskace dio procedure

Očigledno jeste.

Dakle:

obisao sam ove u opcini, ali oni em su neljubazni em nemaju vremena.........

Sigurno su vam rekli rečenicu: TREBATE LOKACIJSKU I GRAĐEVINSKU DOZVOLU. I to je kompletan 100 % -tan odgovor na vaše pitanje. I što još nije jasno?

Sretno

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

Sigurno su vam rekli rečenicu: TREBATE LOKACIJSKU I GRAĐEVINSKU DOZVOLU. I to je kompletan 100 % -tan odgovor na vaše pitanje. I što još nije jasno?

Sretno

 

 

Hvala na odgovoru, a kad vec pitate sto jos nije jasno evo:

1) Nabavio sam "Zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole" i u njemu piše kod priloga "idejno rješenje 5x". U ruci drzim plombirani "Projekti tehničke dokumentacije" iz '86. od arh. ureda PROSTOR FORUM. Jel riječ o istome dokumentu (samo što treba biti manje od 6 mjeseci staro) ili je nesto drugo u pitanju?

2) Nastavak na 1) pitanje: Ako je nesto drugo (a kako mi se cini je) onda niti cjena izrade nije ista kao one spomenute u prethodnim postovima i kolke su trzisne?

 

Nadam se da ne davim previse jer bolje pitat nego...

 

Hvala.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

eto i mene opet :-)

 

mislim da je puno ovih odgovora zbunjujuće.

dakle, kod vas se radi o građevini izgrađenoj bez građevinske dozvole, a građevina nije izgrađena do 15. veljače 1968. godine da bi se ex lege smatrala izgrađenom na temelju pravomoćne građevinske dozvole.

 

Po mom mišljenju kod vas se radi o tzv. legalizaciji objekta i više o tome možete saznati u Uredu za prostorno uređenje. Ne znam jeste li spomenuli da se radi o Zagrebu (a ako sad prekinem pisati post da provjerim, neću nikad napisati do kraja ;-) ) a ako jeste u Zg - onda vam je to u zgradi poglavarstva, na adresi Trg S. Radića 1 - preko puta LIsinskog.

Više o tome možete pročitati na stranici www.zagreb.hr pod "prostorno uređenje".

 

Dakle:

 

LEGALIZACIJA - Građevine čija je gradnja započeta ili je izgrađena bez građevinske dozvole

 

Ako je na građevnoj čestici započeta izgradnja građevine ili je građevina izgrađena bez građevinske dozvole, u postupku izdavanja građevinske dozvole, utvrđuje se usklađenost izvedenih radova, odnosno građevine s glavnim projektom. Ako izvedeni radovi, odnosno građevina nisu u skladu s glavnim projektom, zahtjev za izdavanje građevinske dozvole se odbija.

Nakon 31. prosinca 2004. godine investitor, odnosno vlasnik građevine čija je gradnja započeta i dovršena bez građevinske dozvole, dužan je, osim upravne pristojebe određene za izdavanje građevinske dozvole, platiti i posebnu upravnu pristojbu u iznosu komunalnog doprinosa pomnoženog s koeficijentom 1,5.

 

Da li je sama građevina izgrađena u skladu s projektom - to je pitanje za arhitekta.

 

Pitala sam vas je li vam stanje u katastru i zk usklađeno iz razloga što ste naveli da građevinska nije bila izdana jer nije bila ucrtana parcela. Kako vam ne bi nastali novi problemi oko upisa kuće u zk provjerite da li vam je sve u redu - površine pogotovo.

 

nadam se da će vam ovo malo pomoći u istraživanju na koja vrata treba kucati ;-) pozdrav!

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

1) Nabavio sam "Zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole" i u njemu piše kod priloga "idejno rješenje 5x"......

2) .... onda niti cjena izrade nije ista kao one spomenute u prethodnim postovima .....

 

No dobro, i što nije jasno?

Nemate dozvolu i trebate je dobiti. Znači, pravac arhitekt, naručiti izradu Idejnog riješenja za dobivanje lokacijske dozvole, a kad istu dobijete, isti projektant će Vam izraditi Glavni projekt za dobivanje građevinske dozvole. I to je to. Projekt koji imate Vam ne vrijedi ništa, osim što će Arhitektu olakšati posao. I cijene su one koje sam naveo, jer činjenica da je kuća izgrađena ne umanjuje projektantov posao na izradi projekta. Dapače, otežava ga.

I na kraju, ne davite nikoga i ne morate se ispričavati, jer ovo je slobodni i besplatni forum i mi Vam odgovaramo jer to želimo i nitko nas ne tjera. Ono što pomalo frustrira to je da VAM JE ODGOVOR JASNO I NEDVOSMISLENO REČEN U MOM PRVOM ODGOVORU. To je put koji morate proči i nema drugoga.

Sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ono što pomalo frustrira to je da VAM JE ODGOVOR JASNO I NEDVOSMISLENO REČEN U MOM PRVOM ODGOVORU. To je put koji morate proči i nema drugoga.

Sretno

 

Jučer sam bio u poprilično dobrom arhit. uredu i naišao na susretljive ljude i ono što znam sada (uz naravno dio odgovora dobijenih na ovom forumu) mi uvelike olakšava cijelu situaciju. Evo podijelit cu saznanja ovde i nadam se da ce pomoci jos nekom jer ipak nisu stvari bas tako crno bijele. Dakle, problem je skoro uvijek što do same građevinske treba skeširati hrpu love (što je društveno totalno kontraproduktivno, ali o tome negdje drugdje). Ja sam bio u poziciji kao i mali milijon Zagrepčana da imam obiteljsku kuću nemam građevinsku i u praksi mi niti nije trebala i samo budala (nek mi oproste svi koji se prepoznaju) u takvoj situaciji ide bespotrebno trošit živce, dizat mrtve i bacat novce. Tu se može javiti situacija da treba dio prostora postat poslovni ili namjera za prodajom objekta, e onda se iz čiste nužde ide natjeravat dozvole. I tada stvari opet nisu tako crno bijele kao "odi po idejno riješenje i glavni projekt i vadi lokacijsku pa građevinsku". Konačni cilj je u pravilu taj, ali način dolaska nije baš tako tvrd kako si ga prezentirao jer sam postavio pitanje koštanja izrade samog idejnog rješenja i odgovoreno mi je da je ista cjena u pitanju, ali nije. Idejno rješenje arh. nude uredno ispod 3 EU po m2. Dakle prvi korak, dobivanje same lokacijske dozvole niti je toliko skup niti bi trebao biti kompliciran, a za prodaju objekta je ista dovoljna. Tu se dobiva još 4 godine lufta do traženja građevinske. Ovime sam htio reći da bih mogao iskoristiti sve te pogodnosti morao sam prvo sve to saznati i zato sam ponavljao pitanja jer nisam bas bio siguran ili da dobro shvacam odgovore ili da su odgovori potpuni. Onaj link na ZG stranice je jako koristan, što je najgore bio sam tamo i previdio stranicu gdje je sve lijepo "nacrtano".

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gospodine dragi, radostan sam da ste sve tako ljepo saznali. Dužan sam dakle da Vam neke stvari odgovorim.

1. Za prodaju kuće VAM NIJE POTREBNA NIKAKVA DOZVOLA. Prodaja zavisi od toga dali možete naći kupca koji je spreman kupiti bespravno sagrađeni objekt. Tako možete na televiziji gledati kako su ljudi na Viru uredno kupili kuće, apartmane i slično, čak i preko agencija, pa su ih sada bageri sravnili sa zemljom. I stari vlasnik nema ništa s tim JER KUPAC JE SAM KRIV ŠTO JE KUPIO BESPRAVNI OBJEKT. Prema tome, ne stoji Vaša tvrdnja da je lokacijska dovoljna za prodaju. Ni ona Vam ne treba ako nađete budalu spremnu da ga prevarite.

2. U svakoj lokacijskoj dozvoli Vam lijepo velikim slovima piše: NA OSNOVU OVE DOZVOLE NIJE DOZVOLJENO POČETI SA IZGREDNJOM. Dakle, lokacijska Vam samo govori da se na nekoj parceli MOŽE DOBITI GRAĐEVINSKA DOZVOLA AKO SE ZATRAŽI. I ništa drugo. I to piše VELIKIM ŠTAMPANIM SLOVIMA tako da samo kupac koji je čorava blesava budala to može ne vidjeti.

3. Ako imate samo lokacijsku, nijedan kupac sa i malo pameti Vam neće kuću ni pogledati jer zna da lokacijska košta oko 700 kuna (ne izrada nego cijena na opčini) a da pravi troškovi komunalnog doprinosa trebaju biti plačeni prilikom zahtjeva za građevinsku dozvolu. PLUS NARAVNO 150 % KAZNE JER JE KUĆA SAGRAĐENA PRIJE DOBIVANJA DOZVOLE. Prema tome, vašeg kupca čekaju problemi i troškovi. Na sreču, danas su ljudi ipak dovoljno obrazovani pa to u principu znaju, pa me živo interesira hočete li možda pronači neku budalu da kupi nelegalnu građevinu, pogotovo nakon što na dnevniku možemo gledati defiliranje bagera.

4. Trošak projektiranja koji sam Vam naveo je točan. Vi ste saznali samo cijenu za lokacijsku. Cijena koju sam Vam dao je ukupna cijena, i za lokacijsku i građevinsku. Prema tome, samo Vi napravite jeftino lokacijsku. Kad dođete do građevinske, a doći ćete sigurno jer teško ćete bez nje prodati, vidjet ćete što znaći postavljanje cijene. A naravno da u drugi biro nećete smijeti otići, pa ćete jednostavno morati platiti koliko Vas budu tražili. Tad ćete poželjeti ove cijene koje sam Vam naveo. Što čete, ko kupuje jeftino......

5. Ovim što ste napisali samo ste sebe pokazali u pravome svijetlu

 

Ja sam bio u poziciji kao i mali milijon Zagrepčana da imam obiteljsku kuću nemam građevinsku i u praksi mi niti nije trebala i samo budala (nek mi oproste svi koji se prepoznaju) u takvoj situaciji ide bespotrebno trošit živce, dizat mrtve i bacat novce. Tu se može javiti situacija da treba dio prostora postat poslovni ili namjera za prodajom objekta, e onda se iz čiste nužde ide natjeravat dozvole.

Dragi gospodine, gradnja sa građevinskom dozvolom, i svjesnost da ista treba, je znak kulturne i civilizacijske razine zapadne, srednje i istočne Evrope. Na tom području je red i kultura ponašanja u prostoru nešto što se smatra normalnim, a institucju građevinske dozvole se smatra kulturnim i civilizacijskim sredstvom za postizanje istog. I nikome ne pada na pamet da gradi bez dozvole, i potpuno je nepojmljivo da se gradi "na crno". Tako večina zemalja ČAK NEMA NI PREDVIĐENE SANKCIJE ZA BESPRAVNU GRADNJU jer taj prekršaj nitko nije učinio već stolječima. Npr. kad je jedna izbjeglica iz Bosne u Švedskoj napravio kuću (naravno na divlje jer divljak samo to i zna), morao se sastati švedski parlament, jer nisu imali pravne osnove da divljaku sruše kuću, jer kod njih već stolječima nitko nije napravio taj prekršaj. Naravno da nije svugdje tako. Dovoljno je da pređete rijeku Drinu, ili planinu Ural, i više Vas nitko neće pitati za gređevinsku dozvolu. Dapače, smatrat će budalom svakoga tko ju traži.

Prema tome, pošto su za Vas budale

"samo budala (nek mi oproste svi koji se prepoznaju) u takvoj situaciji ide bespotrebno trošit živce, dizat mrtve i bacat novce"

svi koji "bezveze daju novce za građevinsku", savjetujem da se vratite tamo odkuda ste došli, i gdje očigledno pripadate s obzirom na civilizacijski nivo na kome se nalazite. I bit ćete sretni jer Vas nitko neće gnjaviti "sa bespotrebnom papirologijom", a i civilizacija će biti sretna što se riješila divljaka.

Sretan Vam put

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo da i "divljak" ne ostane duzan. Poanta je da se u principu slazem sa svim izrecenim postavkama osim sto je svaki zivot svoja prica pa samo ograniceni postavljaju generalne zakljucke za trpanje grupa/naroda/vjerosipovijesti/kriminalaca/bolesnika/slicnih/razlicitih/nelegalnih graditelja u jedan kos. Tako se dogodilo i ovdje s brzopletim zakljucivanjem s jedne strane i mojim istina bog nedorecenim, a opet preteskim rjecima. Govorim iz perspektive ljudi koje poznajem i svoje vlastite. Dakle ako je netko podstanar i izgradi kucu sa lokacijskom bez građevinske jer mu socijalni status omogucuje egzistencijalno prezivljavanje, a ne i placanje realizacije građevinske tada ga ja ne smatram divljakom posebice sto me nitko ne moze uvjeriti da su davanja potrebna za građevinsku (tu mislim na drzavu) konstruktivne naravi vec cisto bezosjecajno lihvarenje na stetu malih ljudi i obitelji u nastanku. Jos jedan primjer, ako covjek pocne graditi obiteljsku kucu u najboljoj namjeri, pokrene vadjenje svih potrebnih papira, plati sve sto treba drzavi, platiti za prikapcanje i komunalno, napravi tehnicku dokumentaciju, pa mu prvo koce proces na politickoj liniji, pa mu potom drzava zasere papirologiju svojim birokratskim nefleksibilnim aparatom (krivo ucrtana cestica), pa potom drzava pokrene proces NACIONALIZACIJE djela kuce jer sistem kaze da obitelj sa 5 clanova ima propisane gabarite vlastitog stana, a da ovi prelaze nekoliko metara (?!?)... I kad te drzava i sistem unatoc tvojim prvotnim namjerama xxxxx k'o majmuna, da li je za osuditi covjeka koji nakon 15 godina bitaka odustane i kaze: cemu sve to samo cu biti budala ako se nastavim grcit, a NISTA ME NA TO TRENUTNO NE TJERA JER MI U ZAGREBU GRAĐEVINSKA NIJE POTREBNA KAO NITI TISUCAMA KOJI SU JUCER DOSLI i prvo obiteljske kuce napravili, a onda po potrebi za papire pitaju!?

Ono sa "budalom" je citat stare gospodje koja zivi u urbanom djelu Zagreba (Svetice) gdje cjela jedna ulica vise manje nema dozvole jer su nakon '68. i gospodja rece: samo bi budala sada trazila dozvolu kada nam ne treba. Te kuce NIKADA nece biti dovedene u pitanje niti rusene.

 

Da probam rezimirat: u osnovi slazem se sa tvojim makropogledom na stvari i cinjenicu da na Balkanu uvijek (ne)vrijede neki posebni zakoni i da treba forsirati do odredjene, za drustvo prihvatljive mjere, na provodjenje reda u svim aspektima zivljenja (da me poznas vidio bi da sam mozda i gori od tebe po tom pitanju gnusanja na nefunkcionalnost pravne drzave). Ali probaj s druge strane shvatiti da postoji i mikrorazina i da je svaki slucaj svoja prica sto sam ti htio pokazati i na svom primjeru. Stvari vezane uz nered po pitanju legalne gradnje u drzavi se nece rijesiti preko noci, niti su toliko jednostavne kakvima si ih pokusao prikazati...

uređeno: od Spitfire
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poruka je bila napisana kao odgovor, ne na činjenicu da su ljudi nekad u ona vremena gradili bespravno (jer kad je cijeli sistem bio bespravan, znači kad su te mogli uhapsiti, ubiti i ubaciti u neku jamu a zatim obitelji javiti da si stradao nesretnim slučajem ili možda uopče ne javiti, tada je gradnja bez dozvole nikakav prekršaj jer je i sama država gradila bez dozvola i to "je bilo normalno"), nego kao odgovor na izrečenu tvrdnju "da su ljudi koji traže građevinsku budale". E pa dragi moj gospodine, na taj Vaš stav Vam opet mogu poželjeti sretan put u Vama bliskije krajeve. A evo zašto:

1. Spominjete slučaj "kad sirotinja gradi da si osigura egzistencijalni minimum". E pa gospodine, ako si naprimjer sirotinja pravi krov nad glavom u Zagrebu, tada ju komunalni doprinos košta cca 100 kuna po kvadratu (kad se preračunaju kubici). A najjeftinije od najjeftinijeg čovjek ne može izgraditi nikakav stambeni prostor ispod 300 eura po kvadratu. I za te pare neće dobiti kuću nego bolje rečeno spilju za stanovanje. Znači, PLAČANJE KOMUNALNOG DOPRINOSA IZNOSI MAKSIMALNO 5 % INVESTICIJE. A u realnosti je to 1-3 % za socijalu. I JOŠ SE MOŽE PLATITI U RATAMA!!!!!

2. Tokom vremena će nelegalne kuće postati rijetkost, a tada će njihovi vlasnici nadrajsati. A evo zašto. Kad su svi u prekršaju, nemože se prekršitelja kazniti jer će se prekršitelji solidalizirati. Međutim, ako veći dio prekršitelja prestane to biti, tada će ostali pretrpjeti punu silinu zakonskih sankcija. Primjer otok Vir: Da su bageri došli na Vir u namijeri da sruše cijeli otok, ne bi srušili ni jednu kuću jer bi svi zajednički branili svoje. Međutim, išli su rušiti ono što se ne može legalizirati. Znači, večini će kuće biti sačuvane ako se uklope u plan i ljudi izvade dozvole. Prema tome, čim se ta činjenica javno rekla, više nije bilo problema, jer su rščili kuće njima 10-orici ili 20-torici. I ostale je baš bilo briga jer njih se više nije ugrožavalo. Pa je čovjek sam sa plinskim bocama branio apartmane itd itd..... Također znam ulicu u Zagrebu sa 11 kuća. I ni jedna nije imala prije 10 godina građevinsku dozvolu. Međutim, stanovnici su tiho, jedan po jedan počeli sređivati papire. Danas je u toj ulici 7 kuća sa građevinskom dozvolom, a 4 kuće je nemaju. Što mislite, kad se sila zakona obruši na ove preostale 4 kuće, hoće li se ova 7-morica solidalirirati? Neće, jer njih to neće boljeti. I vama za informaciju, vrlo velik broj ljudi stare kuće legalizira (to znam iz svoje prakse). U jednom trenutku, kad broj prekršitelja postane malen u odnosu na ukupan broj građevina u Hrvatskoj, ćut će se jauk i zapomaganje preostalih prekršitelja. Prema tome, pametneome dosta a budala neka čeka bagere ili ovrhu imovine.

3. Malo o Vašem problemu. Velite da je u ona vremena dozvola odbijena zbog krivo ucrtane čestice. Dragi moj gospodine, to što kažete je glupost. Dopuštam da je to bio problem, ALI PROBLEMI SU TU DA SE RIJEŠAVAJU. Prema tome, Vaš otac je jednostavno trebao zavući ruku u đep, platiti geodeta da ispravi krivo ucrtanu česticu, i to je to. Valjda se i on bojao da neko ne pomisli da je "budala" što plače geodeta, pa nije htio platiti.

I na kraju.

Sve ovo što ste napisali nema veze s Vama. Zašto? Iz Vašeg izlaganja da sa zaključiti DA VI NISTE BESPRAVNI GRADITELJ NEGO NASLJEDNIK. Prema tome, Vi niste ništa sagradili, ni pravno ni bespravno, nego STE NASLJEDILI. I sad želite prodati tuđu muku. I znam da ćete bez problema zatražiti od kupca minimalno 1000 eura po metru kvadratnom (a možda i više s obzirom da imate i poslovni prostor), a žao Vam je platiti 100-200 kuna po kvadratu (zavisno od zone) za građevinsku dozvolu. Dragi gospodine, VI NISTE SOCIJALA NEGO BOGATI NASLJEDNIK, i to očigledno škrt da legalizira nasljedstvo, a ako uspijete prodati, onda ste i prevarant.

Međutim, s obzirom da sam siguran da ne možete naći kupca za kuću bez građevinske dozvole (većinom zato ljudi i legaliziraju kao što sam već naveo), moram sa žaljenjem ustanoviti DA SE NEĆETE TAKO BRZO ODSELITI U "ONE KRAJEVE. I zato Vam sve ovo pišem, da kad već ostajete tu, shvatite VAŽNOST PRAVNE DRŽAVE. Evropa, to je područje reda i poretka koji je pravno reguliran. Pašaluk je nešto drugo.

Pozdrav

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija