Jump to content

nužni dio ostavine


Blond Angel

Preporučene objave

imaju li djeca pravo na nužni dio po ocu bez obzira ako se imovina prepiše na nekog drugog?

Da pojasnim: Otac im je umro prije 8god. nije imao nikakve imovine na sebe sve je u vlasništvu njegovih roditelja, između ostalog ima dvoje brače na koje je jedan dio imvine već prepisan ( to smo slučajno saznali) , s obzirom da je pokojnik digao veći broj kredita da adaptira gornji dio kuće i ostali nam dugovi od toga a nakon smrti smo morali iseliti iz te iste,( ali imamo sve račune od materijala koji smo kupili za adaptaciju) da li imamo kakvih prava na nasljedstvo ili se možemo pozdraviti sa svime?

hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao što sam već ranije napisao, i sami navodite kako otac u trenutku smrti nije imao ništa od imovine, stoga niste ni imali što za naslijediti.

 

Ako smo već došli do takve razine razmišljanja - kada baka ili djed umru, njihovi nasljedici biti će bračni drug (baka ili djed), i njihova djeca, pri čemu valja napomenuti kako vrijedi načelo reprezentacije, koje znači da na mjesto vašeg oca stupate vi (i eventualna polu-braća/sestre).

 

Sukladno čl. 69. st. 1. Zakona o nasljeđivanju, spadate u krug nužnih nasljednika i imate pravo potraživati nužni dio, ako bi isti bio povrijeđen. Pri izračunu nužnog dijela, imate pravo tražiti i uračunavanje darovanja učinjenog za vrijeme života ostavitelja drugom zakonskom nasljedniku (očito stricu u vašem slučaju). Ali, traženjem i prihvaćanjem nužnog dijela, preuzimate na sebe i dugove ostavitelja, sukladno visini nasljednog dijela.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija