Jump to content

stvarna sluznost puta


anton887

Preporučene objave

Molim vas za odgovor. Stekli smo presudom sluznost puta. Sada su vlasnici pokrenuli tuzbu za ukidanje jer je doslo do obnove zem.kjiga te da nekretnine iz te presude vise ne postoje te da su stare zem.knjige izvan snage. Ako sluznost ostaje promjenom vlasnika,da li se moze izgubiti na ovaj nacin koji mi je apsurdan. Ako si tim putem prolazio 20god i imas presudu kakve veze ima preoblikovanje knjiga?

 

hvala vam

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bok. Pretpostavljam da je vaša služnost puta utvrđena odlukom suda a stečena je temeljem zakona. Naime, većinom se presudom tek utvrđuje ono što je već stečeno zakonom (obično dosjelošću). Zakon o vlasništvu određuje u kojim slučajevima služnosti prestaju i kako. Jedan od načina je i ukidanje. Čl 242. ZV-a kaže da će se služnost ukinuti kad izgubi razumnu svrhu (st.1.) odnosno služnost puta ako postoji drugi prikladniji put ili jednako priklada koji je manje teretan za vlasnika poslužne nekretnine. Mišlejnja sam da obnova z.k. nema s tim veze, odnosno i tada moraju biti ispunjeni citirani zak.uvjeti. Moguće je doduše da je u obnovi zem.knjiga došlo do primjene granica pa bi to moglo utjecati na utvrđenje da li postoji prikaldniji put kojeg bi vi mogli koristiti za dolazak na svoju nekretninu, ili barem jednako prikladan koji je manje tegoban za vaše protivnike.

 

POzdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija