Jump to content

Zakon o potrošačkom kreditiranju


maverick25

Preporučene objave

Pozdrav,

trenutno sam u borbama da stambeni kredit u eurima i s promjenjivom kamatom refinanciram kunskim kreditom s promjenjivom kamatom da se riješim valutnog rizika. Od tada proučavam promjenjivu kamatnu stopu i o čemu ovisi, pa sam došao i do zakona ali tu sam zapeo jer nisam pravnik. Dakle, za kredite dignute nakon 31.12.2009. s promjenjivom kamatom ne smije postojati naknada za prijevremenu otplatu. No, to se ne odnosi na kredite dignute prije, a tako je i moj (početkom 2009.). U tom zakonu sam našao i da je maksimalna kamatna stopa na stambene kredite ograničena i da je manja od zatezne pa me i to zanima. Dakle, 2 pitanja:

 

Pitanje 1) Članak 11a o promjenjivoj kamati, stavak 6 kaže :"(6) Ako se uslijed promjene ugovorene promjenjive kamatne stope treba provesti povećanje kamatne stope, vjerovnik je dužan potrošaču dostaviti obavijest o takvom povećanju 15 dana prije njegove provedbe. U roku od tri mjeseca od primitka takve obavijesti, potrošač ima pravo na prijevremeno vraćanje kredita bez obveze plaćanja bilo kakve naknade vjerovniku uključujući i ugovorenu naknadu za raniji povrat kredita. U tom slučaju vjerovnik nema pravo na naknadu štete zbog ranijeg povrata."

 

- ja sam to shvatio tako da ukoliko se kamata promijeni naviše, ja imam pravo u roku od 3 mjeseca zatvoriti taj kredit bez naknade, bez obzira kada je kredit dignut? Naime, nigdje nisam pronašao da je ta stavka ograničena na određeno razdoblje podizanja kredita...također, to bi zatvorio kreditom iz druge banke, ali ne vidim da je to bitno za ovu situaciju. Molio bih tumačenje za ovo.

 

Pitanje 2) Isti zakon, članak 11b govori o maksimalnim stopama na stambene kredite, ali ne razumijem šta to znači, pa ako netko zna....ne bih sada c/p, jer je veći članak pa evo link. http://www.zakon.hr/z/517/Zakon-o-potrosackom-kreditiranju

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija