Jump to content

Doživotno uzdržavanje - problemi


Englez91

Preporučene objave

Poštovani,

Molio bih Vas za savjet oko sljedećeg problema.

Naime, u obitelji je postojala firma koje je direktor bio moj stric, a osnivač moj djed, tata je bio zaposlenik. 2001 su podigli kredit u iznosu od 75000 eura, kredit je podignut na firmu uz potpis direktora (strica) a jamstvo (hipoteka) je bila sva imovina koja je na osnivaču firme (mom djedu) odnosno sva imovina firme, porodična kuca i okucnica.

Kako je posao krenuo silazno putanjom, moj stric je napustio firmu a Djed prepustio sve mome tati da pokuša vratiti kredit uz potpis ugovora u kojemu je pisalo da Djed ostavlja svome sinu (mome tati) svu imovinu kojom je garantovao za kredit u slučaju da ovaj vrati kredit. Tata je postavio firmu na noge, uspješno vratio kredit i firma uspješno posluje ponovno.

Sada se javio problem, djed se oženio drugom ženom nakon smrt prve tj. moje bake i ta žena živi sa djedom te je dovela svog sina (40 godina, nema dana radnog staža, za ovu priču zovimo ga Žuti). I u međuvremenu sa Žutim sklopio ugovor o doživotnom uzdržavanju i nakon djedove smrti da imovina (Kuća) prelazi u njegovo vlasništvo.

Kataklizma.:psuje:

Tata ima sve dokumente o vracanju kredita, ugovor između njega i djeda i potpise svih jamaca za taj kredit u kojima stoji da je moj tata vratio kredit.

Sada me zanima da li postoji pravna osnova da se sruši taj ugovor o doživotnom uzdržavanju sklopljen između moga djeda i Žutog?

I kakvi su daljnji koraci u pokušaju vracanja imovine. Imovina je na djedu 1/1, nakon smrti bake nije pokrenuta ostavinska rasprava. Znaci imovina je na djedu, na Žutom još nije ništa nego kako sam shvatio ugovor vlasništvo prelazi na Žutog poslje djedove smrti.

 

Lije pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

a Djed prepustio sve mome tati da pokuša vratiti kredit uz potpis ugovora u kojemu je pisalo da Djed ostavlja svome sinu (mome tati) svu imovinu kojom je garantovao za kredit u slučaju da ovaj vrati kredit. Tata je postavio firmu na noge, uspješno vratio kredit i firma uspješno posluje ponovno.

pravni posao koji je djed sklopio sa vašim ocem,po meni ima obilježja ugovora o darovanju s nametom,no budući da je za pretpostavit kako isti nezadovoljava formu ugovora podobnog za upis prava vlasništva,bilo bi nužno u parnici utvrditi da je otac stekao valjanu pravnu osnovu podobnu za upis prava vlasništva,te istaknuti i drugi prateči obvezujući zahtjev na izdavanje tabularne isprave.No jasno je da se u ovako složen postupak nebi mogli upustiti bez odvjetnika.

napomena:isti pravni posao koji je sklopio djed i otac se može čak tumačiti kao teretno stjecanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija