Jump to content

Rok za slanje žalbe


nikolina_

Preporučene objave

Pozdrav, nadovezala bih se na pitanje o roku za žalbu. Naime, ako je rok za žalbu Visokom sudu 15 dana, a presuda je stigla 22.12.2014. a okrivljenik se pritom nalazi u pritvoru, ovdje je vrlo nezgodan rok zbog svih ovih blagdana, žalbu bi trebao prvo osobno potpisati okrivljenik što je nemoguće jer ga odvjetnik ne može posjetiti radi Božića, pa dana nakon Božića koji je također praznik pa je onda došao vikend, dakle ništa prije ponedjeljka, a onda već dolazi Nova Godina, hrpa neradnih dana spojenih s vikendom, vjerojatno su i pošte zatrpane jer se nije radilo i sve ide sporije. Velike su šanse da žalba ne stigne na vrijeme iako je na vrijeme poslana. Kako se to gleda u ovom slučaju? Ubrajaju li se Božić i ostali blagdani u tih 15 dana i gleda li se datum kad je žalba zaprimljena ili datum kad je predana na poštu?

Unaprijed hvala na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imamo odvjetnika i to jednog od boljih, kojeg ujedno plaćamo jako jako puno, no unatoč tome, odvjetnik je rekao optuženiku da žalbu napiše sam, a on ju je samo prepravio malo i zatim dao meni da je prepišem na kompjuter pošto je odvjetnik stariji čovjek i ne razumije se baš u kompjutere, te mu te poslove odrađuje tajnica, a ja znam da se nekoj tajnici neće dati badnjak i božić provest pretipkavajući 10 strana worda nećije žalbe pa sam to učinila ja pošto je meni stalo. E sad, stvarno neznam zašto žalbu ne piše odvjetnik, no koliko sam ga ja skužila, on bi pisao svoju verziju a okrivljenik svoju pa bi predao obje... al mene ti rokovi brinu jer je to u drugom gradu a pošta je zakrčena zbog blagdana. Meni je usred ljeta preporučeno pismo od splita do zagreba putovalo tjedan dana, pitam se kolko će im trebat sad kad je 90% dana neradno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

... al mene ti rokovi brinu jer je to u drugom gradu a pošta je zakrčena zbog blagdana. Meni je usred ljeta preporučeno pismo od splita do zagreba putovalo tjedan dana, pitam se kolko će im trebat sad kad je 90% dana neradno
Bitno je da pošta zaprimi preporučeno pismo s povratnicom u roku 15 dana i žalba će bez obzira kad dođe bit valjana.Sud ima svoj pretinac tako da njihovi ljudi podižu poštu.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru :) ako je tako onda će sve bit ok... jako sam paranoična jer je u samom suđenju bilo milijun nepravilnosti i namještaljki. Čak i ovaj rok za žalbu u vrijeme blagdana smatram jednom od smicalica s obzirom da je izricanje presude trebalo biti u 9. mj no zadnja rasprava i završna riječ su konstantno 3 puta odgađane radi navodno izgubljenog spisa koji je misteriozno nađen u 12. mj, a pisana presudadošla taman 2-3 dana prije Božića, a to je samo 1% svih podmetanja. Ne želim propustit šansu za žalbu nikako

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pod uvjetom da je presuda zaprimljena dana 22/12/2014, 15-dnevni rok za žalbu ističe dana 07/01/2015 u 24:00h. Inače bi isteknuo sa danom 06/01, ali budući je taj dan blagdan Sveta tri kralja, rok se pomiče za naredni radni dan, a to je 07/01.

 

Niste precizirali o kakvom se točno postupku radi, ali iz duljine roka za podnošenje žalbe očito je da se radi o kaznenom postupku, pa vam ukazujem i na odredbu čl. 89. st. 4. ZKP-a, koja govori o proceduri slanja žalbe glede osobe koja se nalazi u pritvoru odnosno izdržavanju kazne ili druge kazneno-pravne sankcije u kaznionici/zatvoru ili drugoj odgovarajućoj ustanovi. Dan i sat predaje žalbe Upravi navedenih ustanova smatra se danom predaje žalbe sudu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Je, riječ je o kaznenom postupku, puno hvala na odgovoru. :) Rano jutros sam se čula s odvjetnikom te mi je on rekao isto to - da se vrijeme predaje žalbe upravi zatvora smatra danom predaje žalbe Vrhovnom sudu.

 

Zanima me još jedna stvar - hoće li optuženik pri predaji žalbe upravi dobiti neku potvrdu/dokaz da je tu žalbu predao tada? I hoće li dobiti kakvu obavijest kad Vrhovni sud žalbu zaprimi?

 

Pitam iz razloga što se toj osobi vrlo očito ozbiljno podmeće i krše mu se temeljna ljudska prava što tijekom suđenja, što pri samom boravku u pritvoru. Iako je potrebnu dozvolu imao odmah, odvjetnik je do njega uspio doći tek 6. dan boravka u pritvoru, a u oba 2 puta koliko ga je uspio posjetiti, oba puta je morao pokušavati po 3 dana za redom i svaki dan u nekoliko navrata dok ga nisu pustili (i to tek kad je povukao neke veze) i to sve bez ikakvog obrazloženja, iako odvjetnik ima pravo posjete svakim radnim danom unutar radnog vremena zatvora. Također, na odobrenje za telefonske pozive osuđenik je čekao punih 15 dana. Zbog toga me strah da uprava zatvora ne bi namjerno propustila poslati tu žalbu Vrhovnom sudu ili da ne bi lažirali datum predaje kako bi se žalba odbila zbog zakašnjenja. :/ Znam da možda zvučim preparanoično, no nakon svega što se desilo mislim da bi svatko na mom mjestu bio paranoičan...

 

Unaprijed hvala na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo na što aludirate bi bio vrlo ozbiljan propust Uprave i nemojte se uvrijediti, ali malo vuče na teoriju zavjere. Razumijem ogorčenost nekim dosadašnjim postupcima, ali da mu se uskrati pravo na žalbu, koje ima svatko, pa i da je najgori kriminalac u povijesti čovječanstva - to su ozbiljne stvari da bi se njima pojedinci zaigrali. Ma tko oni bili.

 

Uprava zatvora izdati će mu potvrdu o zaprimanju, a dan i sat zaprimanja od strane Uprave je ujedno i dan zaprimanja žalbe na VSRH. Nakon toga sa VSRH će stići ili odluka ili eventualno neki dopis, ako bude bilo potrebno što pojasniti.

 

Gledajte, ako doista imate bojazan da će doći do ovakvih situacija koje ste spomenuli, onda vi podnesite žalbu u njegovo ime, ukoliko potpadate u skupinu srodnika specificiranu odredbom čl. 464. st. ZKP-a.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znam da vuče na teoriju zavjere, i meni samoj to nekad zvuči tako i nadam se da samo zabrijavam, no nekako je previše slučajnosti koje se non-stop događaju, ne mogu sve pripisat tome da je čovjek samo imao "peh", jer baš tolki pehist ne može biti nitko, a da tu nema ljudskog faktora. No bilo kako bilo, ako on dobije potvrdu da je žalbu predao, onda je lako i dokazati da je uprava napravila propust u slučaju da do njega dođe, tako da sumnjam da će riskirati u tolikoj mjeri. Pročitala sam da ako dođe do kašnjenja pri ulaganju žalbe, može se tražiti da se žalba preda naknadno ako je uzrok kašnjenja opravdan, a ovo bi bio zbilja opravdan uzrok kašnjenja...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znam :) Zato i pitam hoće li dobiti potvrdu i obavijest kad je žalba zaprimljena, jer povrat u prijašnje stanje je moguć samo u roku 3 mjeseca, a odgovor Vrhovnog suda se čeka nekad i po godinu dana pošto su nam sudovi zatrpani. Dakle kad bi ovisio samo o odgovoru, nebi nikad ni saznao ako žalba nije poslana. Odvjetnik mi kaže da se nemam što brinuti jer dobro zna proceduru i neće doći do greške, pa eto, valja se nadati da će stvarno biti tako

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija