Jump to content

Narudžbenica za knjigu koja je ustvari jako nepovoljan ugovor


VillyVilly

Preporučene objave

Pozdrav,

 

imam jedno pitanje na koje ne uspijevam naći odgovor. Naime, moj dečko često zna biti nepromišljen i kupovati stvari koje mu ne trebaju, pa si je tako navukao na vrat jedan priličan problem. Naime, jednog dana su ga nazvali iz neke organizacije "Who is who in Croatia" i pozvali na sastanak. Tamo mu je djelatnica rekla kako oni smatraju da je on bitna osoba u Hrvatskoj te da bi ga stavili u knjigu u kojoj je popis svih bitnih ljudi u Hrvatskoj. Stavljanje u knjigu ne košta ništa, osim ako ne želite da je i vaša slika u knjizi, tada se to plaća (neka nenormalna cifra tipa 300 €), te da ako želite, možete kupiti knjigu. Cijena knjige je bila neka također nenormalna, otprilike 5000 kn (u daljnjem tekstu ću navoditi otprilične cijene jer ne znam na pamet koliko je bilo). Naravno, on je pao na to i olako je pristao kupiti knjigu jer je on u njoj, pa je mora imati. Ipak bio je svjestan da nema 5000 kn pa je pitao djelatnicu, može li se to platiti u 10 rata i ona je potvrdila da može, uvalila mu je da potpiše "narudžbenicu" i rekla kako će mu stići prva rata uskoro na kućnu adresu, a knjigu će dobiti kad bude otisnuta. Međutim, prva rata je došla na 1/2 iznosa (2500 kn) umjesto na 500 kn i on to nije platio jer se nije tako dogovorio s njima i nije imao toliko novaca kod sebe, zatim su počele redovito stizati neke prijetnje i opomene pred ovrhu, da nije na vrijeme platio prvu ratu pa knjiga poskupljuje s 5000 kn na 7000 kn + kamate. Na kraju sam se ozbiljno zabrinula i odlučila proučiti tu "narudžbenicu" i shvatila da se s druge strane "narudžbenice" nalazi ugovor u kojem je sitnim slovima sve precizirano, a to je da se on potpisivanjem tog ugovora obvezuje platiti knjigu 5000 kn, a ako to ne učini u nekom određenom roku (tjedan-dva), cijena se podiže na 7000 kn + kamate, ako odustane od kupnje, mora platiti 30% iznosa. Stvar je u tome da on tu knjigu nikad nije ni dobio. Sad su počeli slati i mailove da je dužan 300 € za objavljivanje slike u knjizi, iako to uopće nije naručio niti im poslao svoju sliku niti htio da se slika objavi. Zanima me je li ovakav način "trgovanja" legalan, odnosno smije li se nekoga teretiti ovrhom za nešto što mu nikada nije ni prodano odnosno za robu koju osoba nije preuzela. Odnosno, ima li on ikakve zakonske osnove njima reći da je odustao od kupnje i da neće platiti ništa te da mu ne moraju isporučiti knjigu, ili on to mora platiti, htio-nehtio s obzirom da njegov potpis stoji na tom "ugovoru" kojim je na to sve nesvjesno pristao?

 

Unaprijed hvala na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prouči Zakon o zaštiti potrošača.

Zakon o obveznim odnosima (ugovori)

 

ako nije dobio knjigu nije dužan ni platiti tu knjigu.

čekaj ovrhu pa uputi prigovor na rješenje za ovrhu. bilo bi dobro koristiti usluge stručne osobe.

bitno je da ništa ne plati. ako plati dio potraživanja priznaje dug.

 

predpostavljam da nije dobio pismeno do kad može raskinuti "ugovor" .

ugovor može raskinuti kad hoće. ugovor raskinuti pismeno preporučeno i sa povratnicim (na adresu prodavatelja), što čuva.

ako je dobio pismeno rok za raskidanje ugovora (prije 7 dana. sada14 dana) predpostavljam da je taj rok prošao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, knjigu nije dobio jer je bila riječ o prednarudžbi i o knjizi koja još nije ni bila tiskana. Potpisao je taj papir prije koje 2 godine, više ni ne živimo na toj adresi koju je naveo tako i da ako je došlo kakvo rješenje o ovrsi, mi ga nismo primili. Također, račun mu je trenutno pod blokadom radi neke druge ovrhe... ne mogu naći tu "narudžbenicu" odnosno ugovor, pa ne mogu provjeriti, no oni mu u mailovima tvrde da je rok za odustajanje od kupnje bio 14 dana, a nakon tog roka ugovor se može raskinuti samo ako plati 30% iznosa... u principu se ne mogu nikako naplatiti jer je račun blokiran, a nikakve imovine nema + nije dobio knjigu pa ne vidim što to oni pokušavaju naplatiti, ali htjela bih ih skinuti s vrata jer sam uspjela uvjeriti dečka da je to prevara i da ta knjiga ne vrijedi 5000 kn niti nam treba, tako da je skroz odustao od kupnje. Jer on je nekad ko oni penzioneri kojima dođu s pričom o "jeftinijoj struji" pa potpišu sve što im uvale. Svakako ću proučiti zakon jer bih voljela iskopati nešto po čemu je taj njihov ugovor nevaljan ili nezakonit pa da nas puste na miru :D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija