Jump to content

Preko 70 radnika nije dobilo plaće i isplaćeni godisnji, a dobili smo platne liste


Ivan4567

Preporučene objave

Poštovani!Bivši sam zaposlenik firme u kojoj smo uredno dobivali plaće. Isplaćivane su zadnjeg datuma u mjesecu za prethodni mjesec. 1.12. svi smo obaviješteni da smo dobili otkaz te da će nam biti isplaćena polovina plaće, a da ćemo drugu polovicu, plaću za zadnji odrađeni mjesec i naknadu za neiskorišteni god. dobiti do kraja 2014. To se do danas još nije dobilo, makar smo svi dobili platne liste na kojima je sve uredno obračunato. Znači, kao da je je isplaćeno, a nije, tj. obračun plaće je napravljen.Rečeno nam je da je firma u blokadi. Imamo informacije da postoje potraživanja od prije za neodmirene dugove firme (vjerojatno telefon, struja i slicno) i da su ona velika.Takoder nam je receno da partner firme za koje smo radili, tj za koju je firma radila projekte (teleoperater i dobavljac elektricne energije) nisu platile samoj firmi za koju smo mi radili. Stalno nam ponavljaju da ce nam place i sve ostalo biti isplaceno kada partneri plate.KOJA SU NAŠA PRAVA?KOME SE TREBAMO OBRATITI?HVALA!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

1. Na OBRAČUNU PLAĆE koja nije iplaćena MORA pisati OBRAĆUN NEISPLAĆENE PLAĆE i isti mora prema članku 7. Pravilnika o sadržaju obračuna plaće, naknade plaće ili otpremnine ako poslodavac na dan dospjelosti ne isplati plaću, obračun iznosa plaće koji je bio dužan isplatiti sadrži sljedeće podatke:

1) podatke o poslodavcu:

– za pravnu osobu: tvrtku, sjedište, OIB i žiro-račun,

– za fizičku osobu: ime i prezime, adresu, OIB i žiro-račun,

2) podatke o radniku: ime i prezime, adresu, OIB, broj računa i naziv banke, ako se plaća isplaćuje putem banke,

3) razdoblje odnosno mjesec za koji je plaća trebala biti isplaćena,

4) podatke o ostvarenim satima rada i druge podatke od kojih ovisi iznos plaće te iznos plaće po tim osnovama.

Nadalje, podaci o ostvarenim satima rada i druge podaci od kojih ovisi iznos plaće te iznos plaće po tim osnovama sadržavaju:

1) ostvarene sate rada odnosno druge podatke od kojih ovisi iznos plaće (sati redovitog rada prema rasporedu radnog vremena s posebno iskazanim satima rada nedjeljom, blagdanom ili neradnim danom utvrđenim posebnim zakonom i rada noću; sati prekovremenog rada s posebno iskazanim satima takvog rada nedjeljom, blagdanom ili neradnim danom utvrđenim posebnim zakonom i rada noću i drugo),

2) sate pripravnosti,

3) sate za koje radnik ostvaruje pravo na naknadu plaće, s posebno iskazanim satima: godišnjeg odmora; privremene spriječenosti za rad zbog bolesti; blagdana i neradnih dana utvrđenih posebnim zakonom; plaćenog dopusta; u kojima je radnik odbio raditi zbog neprovedenih mjera zaštite zdravlja i sigurnosti na radu; prekida rada do kojega je došlo krivnjom poslodavca ili uslijed drugih okolnosti za koje radnik nije odgovoran; u kojima radnik ne radi zbog drugih opravdanih razloga određenih zakonom, drugim propisom ili kolektivnim ugovorom; u kojima radnik nije radio iz razloga za koje je sam odgovoran,

4) ostale propisane, utvrđene ili ugovorene dodatke i primitke,

5) vrste i iznose doprinosa za obvezna osiguranja koji se obustavljaju iz plaće i to:

– za mirovinsko osiguranje na temelju generacijske solidarnosti (I. stup),

– za mirovinsko osiguranje na temelju individualne kapitalizirane štednje (II. stup),

6) iznos predujma poreza i prireza porezu na dohodak uz iskazan osobni odbitak i stope,

7) utvrđeni iznos plaće po osnovama iz stavka 1. podstavka 1., 2. i 3. članka 3. Pravilnika,

8) utvrđeni iznos i vrstu obustave,

9) utvrđeni iznos za isplatu,

10) dan dospjelosti plaće te potpis ovlaštene osobe i pečat poslodavca.

Vezano za gornje omah Poslodavcu uputite pisani Zahtjev za zaštitu prava ,poštom,preporučeno sa povratnicom ,tražite obračune NEISPLAČENE plaće(kako je gore rečeno) ili isplatu priprjetite mu Inspektoratm i tužbom. [TABLE=class: Output]

[TR]

[TD=align: center]ajax-loader.gif[/TD]

[/TR]

[/TABLE]

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obzirom da ste dobili netocne podatke u obracunu, tu bi se moglo raditi o kaznenom djelu neisplate place cl 132 st , u kojem stoji da ce se kazniti pocinitelj koji ne daje podatke ili daje netocne podatke pa tako radniku ne isplacuje placu ili placa manju placu, inace takav obracun ima snagu ovršne isprave iz svega navedenog vidi se da vam je poslodavac pokušao osujetiti ostvarenje tražbine, preostaje vam jedino parnica, e sad ako je firma u stečaju možete ostvariti tražbinu prijavom u stecajnu masu, inace poslodavac vas je ovim krivotvorenjem dosta zakocio prilikom ostvarivanja prava. Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

TKO JE NADLEŽAN, KOME DA SE SVE OBRATIMO?

 

- Da, frima je NAVODNO u blokadi. *Kako možemo provjeriti jeli firma u blokadi ili nije?

- Da, nama koji smo radili na ugovor na određeno vrijeme tako i piše sve uredno. *Što je sa radnicima koji su radili preko studentskih ugovora i još nisu dobili ispunjene ugovore.

- Isplaćena nam je polovica jedne plaće. Firma nam je ostala dužna drugu polovicu jednog mjeseca plaće i čitavu jednu plaću + godišnji + bonus. *Obračun je već napravljen ali novac nije sjeo nikome na račun.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle,

krako i opetovano :trebate tražiti ZZP-om OBRČUNE NEISPLAČENIH PLAĆA koji će Vam poslužiti kao OVŠNI dokument. Neobijte li ih u roku 15 dana na inspektorat-prijava. Pokrenite sečajni postupak ako već nije pokrenut. Ako jest potržite stečajnog upravitelja kako bi vaša potraživana ušla u stečajnu masu. Informirjte se na porznoj uprvi vezno za bloakadu i stečaj.

Studenki servis ima svoga pavnika pa se obratite njemu vezano z neisplćene ugovre studentservisa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija