Jump to content

Prekršaj - pretjecanje kolone


anonimno

Preporučene objave

Pozdrav,

Dakle u petak me kod Pule zaustavio policajac na motoru i napisao mi kaznu da sam pretjecao tri vozila i kamion - kazna čl.70.st.3 - 1000kn, 2 boda i 3mj bez vozačke. Pitam ga za kaznu, kaže mi da će to sudac za prekršaje odrediti i dao mi samo onu žutu obavijest o počinjenom prekršaju.

Pitanje:

1. Da li će sud donijeti rješenje i o kazni odmah ili ću morati u Pulu na raspravu (živim u zg)?

2. S obzirom da nemam ni bodova ni prekršaja hoću li dobiti osim novčane i bodova, uvjetnu ili će mi uzeti vozačku? Da li oni to sami određuju ili ću se morati žaliti na odluku suda?

 

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako si još živ (mislim ukoliko nisi u međuvremeno doživio frontalni sudar ili počinio neko kazneno djelo) eto ti odgovora:

 

1) dobit ćeš rješenje o prekršaju, ili poziv ili prekršajni nalog na kućnu adresu, ukoliko se ne odazoveš recimo na poziv, bit ćeš priveden

 

2) pretpostavljam da će ti vozačka biti oduzeta kako je to i propisano Zakonom za prekršajno djelo koje si počinio, a o žalbi je prerano govoriti, ako nastaviš s takvim ponašanjem vjerojatno nećeš morati (moći) pisati žalbu, barem ne na ovom svijetu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da me ne optužuješ prerano, eto malo činjeničnog stanja:

Dakle, lijepi dan, suha cesta, pregledna, nema nikog iz suprotnog smjera, kamion napravio kolonu od cca 20 vozila, ja pretičem par po par, ali ne vraćam se svaka 2 kako bih morao, nego potegnem i tri. Kamion vozi 70, dozvoljeno je 100 i neće se maknuti da propusti kolonu (radi prekršaj). Ja pretičem sa 100 na isprekidanoj liniji, dakle ne ugrožavam nikog.

Dakle sad pogledaj kako stvari stoje!

Kao da ste vi svaka dva auta se vraćali natrag, moš mislit, pretekneš ih koliko ti ravnica i preglednost dozvoljavaju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bAŠ DA,AKO SI PRETICAO KOLONU TO JE PREKRŠAJ BEZ OBZIRA NA UVJETE NA CESTI I BRZINU VOZILA ISPRED TEBE.TERETNA VOZILA IMAJU OGRANIČENJA U BRZINI TAKO DA AKO JE VOZIO 70 I NIJE SMIO MNOGO VIŠE ZAKONSKI,DRUGO OSIM NA AUTOCESTI NIJE PROPISANA MINIMALNA BRZINA KRETANJA.OBVEZA ZA PROPUŠTANJE KOLONE VRJEDI AKO ZA TO POSTOJE UVJETI(UGIBALIŠTE I SL.) AKO NE NIJE DUŽAN DA TE PROPUSTI,OSIM TOGA ISKRENO TAKVE KAO TI TREBA POSLATI NA PONOVNU EDUKACIJU O PROMETU!I KOLIKO SI PRIJE STIGAO NA CILJ?10-15 MIN PA SAD ĆEŠ LJEPO VOZIT SE BUSOM I POSMATRAT PROMET SA STRANE.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da me ne optužuješ prerano, eto malo činjeničnog stanja:

 

Nisam te ja optužio za ništa, ima tko će to učiniti.

 

Shvaćam o čemu pišeš, neki dan vozio sam na auto cesti Zagreb- Rijeka tak jedno 15 kilometara iza budale koja je vozila polo 70 km/h, nažalost s moje je lijeve bila je dvostruka puna lijnija pa ga nisam išao preticati (iako mi je auto tak jedno 100 konja jači od njegovog i cesta je bila pregledna).

 

Da sam ga išao prestizati bio bi u gabuli ko ti sada, a ušparao bi vjerojatno jedno 10 min max.

 

Ne isplati se to dragi moj. Nek to bude poanta tvog slučaja. Ako to shvatiš, postupak je u cijelosti uspio, ako ne, u budućnosti imaš velike šanse upoznati ne prekršajni već kazneni postupak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U redu, ali ti bi preticao preko pune linije!

Ja nisam, ja sam preticao po isprekidanoj liniji, dopuštenom brzinom. E sad pitam pa pomozi da li to ima kakvog utjecaja na odluku, tj da li da se žalim u slučaju da mi uzmu vozačku? I mogu li se pozivati na to da nisam nikog ugrozio kao olakotnu okolnost i to što nemam ni bodova ni prekršaja?

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Malo konkretnije:

 

1. Nadležna je Pula, ali se saslušanje okrivljenika može provesti u ZG. Očekuj poziv za oko mjesec-dva, Istarski prekršajni sudovi prilično dobro funkcioniraju i teško ih se navuče na neki dobar stari trik pa da sve ode u zastaru. Ako se ne znaš žalit rađe nemoj piskarat svašta jer ćeš se samo ukopat.

 

Ako budu rješavali skraćenim postupkom jer je "iz zahtjeva dovoljno utvrđeno da je okrivljenik počinio prekršaj za koji se tereti" dobit ćeš samo nalog + uplatnicu doma.

 

 

2. Prema zakonu o Sigurnosti prometa na cestama pisano upozorenje može se izreći samo za prekršaje za koje nisu propisani negativni bodovi i propisana je kazna do 700 kn. Također prema zakonu o prekršajima postoji mogućnost u izricanja blaže kazne od one propisane zakonom u određenim uvjetima, no kod tebe to nije slučaj. Prema tome - 1000 kn, 2 boda i 3 mj. pješačenja...

 

...osim...

 

3. Ako ti je BAŠ stalo da se to rješi (bez kazne, bodova i pješačenja) - javi mi se pa ćemo se dogovorit.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Šteta što ne postoji topic ETIKA U VOZAČA / SAVJETI ZA SIGURAN PUT :-D

 

umjesto s pravnim savjetima većina postova s ove teme bi mogla komotno u tu rubriku.

 

BTW, netko je spomenuo da je samo na autocesti određena minimalna brzina - WRONG - sljedeći put kada se dotična osoba bude vozila po Y neka baci pogled na okrugli plavi znak s unutra 40. :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija