Jump to content

razvrgnuće zajednice


Ares

Preporučene objave

Majka i nas troje djece nakon smrti oca podijelili smo imovinu tako da je svatko dobio 1/4 vlasništva u idealnim dijelovima. Sada bi se dogovorili i podijelili na način da svatko dobije nekretninu za cijelo kako bi mogao slobodno raspolagati imovinom s time da bi majka svoj dio ustupila nama. Molim savijet kako to najbolje napraviti s obzirom i na porezne propise.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A jeste si ga "zafitiljili", svaka vam čast. Mogli ste sve to riješiti kroz ostavinu i ne bi bilo nikakvih problema glede plaćanja poreza.

 

E sad, jedina opcija koja postoji, po mom mišljenju, a da se ne plati porez (ili se plati neka razlika), bila bi kroz razvrgnuće suvlasničke zajednice, pa onda pozivanje na odredbu čl. 11. t. 8. Zakona. Ali mala napomena - ta točka zakona odnosi se na slučaj kada razvrgnućem suvlasničke zajednice nastaju posebni dijelovi iste čestice (nekretnine), a u vašem slučaju radilo bi se o više njih. Nisam siguran bi li PU ovu odredbu tako ekstenzivno protumačila, to bi trebalo provjeriti kod njih samih.

 

Ako ta opcija padne u vodu, onda podjela neće proći bez da se plati porez.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A jeste si ga "zafitiljili", svaka vam čast. Mogli ste sve to riješiti kroz ostavinu

 

Javni bilježnici, obožavaju podjelu na 1/2, 1/4. 1/3...čas posla i gotovo.

Mene je Legalis spasio, dva mjeseca sam polako slagao kockice, moguće scenarije s PU i sa svojim bratom podjelio nasljedstvo za svaku česticu u cijelosti,(a bilo ih je preko 120, što sitnijih, što većih) bez da se igdje ni na jednoj ne nalazimo u suvlasništvu. Spašeni i ja i on.

Imao je JB posla, ali za to smo mu i platili.

A sjeo sam pred kompjuter želeći neke odgovore, nisam ništa znao, ništa,...i onda naletih na Legalis, a onda se sve "otvorilo"...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija