Jump to content

Pomoć...imovinska tužba, iskustva, savjeti


Davor1976

Preporučene objave

Poštovanje...

Nakon 9 godina braka u rujnu prošle godine završen je sporazumni razvod od bivše supruge. Iz braka imamo dvije curice od 8 i 5 godina. U braku je došlo do udaljavanja a što je kulminiralo time da se meni dogodilo da se zaljubim u drugu ženu što je bio glavni razlog rastave. Tako da u tom dijelu prihvaćam krivicu.

 

Živjeli smo u kući mojih roditelja. Oni su nam ispraznili kat koji smo si mi uredili , a kasnije uredili i tavanski prostor.

Ja sam se odselio u 5. mjesecu prošle godine smatrajući da je za djecu najbolje da žive u kući gdje su odrasla. Otišao sam bez ičeg...samo sa svojom odjećom i autom.

Imao sam najbolju volju da ona i djeca ostanu tamo živjeti...U 9. mjesecu je razvod bio i formalno riješen...dogovorili smo alimentaciju, viđenja i sl. No kasnije nastaju problemi. Počela su prepucavanja s mojim roditeljima...pogotovo s mamom koju je nazvala i starom kur...... Tad je postavila ultimatum da ili će moji roditelji prepisati praktički 2/3 kuće na nju ili će se odseliti. Roditelji naravno nisu na to pristali i ona se početkom 12. mjeseca odselila u veliki stan kao podstanarka nekih 500m dalje. Nedugo zatim otac mi je doživio teški moždani udar zbog kojeg je i danas nepokretan te sam se vratio kući.

Nedavno sam primio njeno pismo sa zahtjevima a ovaj tjedan i pismo od njene odvjetnice gdje traži moje očitanje.

 

Od mjeseca kad se odselio, čak i prije plaćam joj alimentaciju. Imali smo dogovor, na moju žalost samo usmeni. Pošto ja radim u stabilnijoj firmi, imam sigurniji posao i veću plaću te su djeca zdravstveno osigurana preko mene i u mojoj firmi svake godine dobiju dječje darove, dogovorili smo se da djeca i dalje ostanu na mojoj poreznoj kartici. Zauzvrat joj nisam plaćao 2100kn alimentacije nego 2500kn. Taj iznos smo dogovorili na samom početku i nije bilo problema. No kad je došla ta svađa s mojim roditeljima ona je otišla na poreznu i zatražila 50% olakšica. I to na način da ja to nisam znao nego me žena iz mog računovodstva praktički napala "zašto mi nisi rekao da nisu više oba djeteta na tebe". No ok, prošao sam preko toga.

 

Prešao sam i preko toga da je i prije razvoda uzela vjenčane prstene i prodala ih. Žao mi je samo što za te novce (a zlato je tad imalo itekak cijenu) nije kupila nešto djeci nego sebi naušnice i narukvicu.

 

Za vrijeme braka moja prosječna primanja bila su cca 6500kn a njena 2500kn. Moji roditelji su nam maksimalno pomagali...malim dijelom i financijski te velikim djelom oko čuvanja djece i sl. Dok je ona po struci frizerka kojoj je bilo teško tu i tamo ošišat neku susjedu da si još nešto zaradi, ja sam bio budala koja je uz redovni posao imala i honorarni kao novinar te sam x puta čim sam došao kući s posla išao za mješalicu ili sl.

Za vrijeme braka dosta smo uložili u kuću mojih roditelja. Ja sam uložio 99% novaca za to, no pišem uložili a ne uložio jer znam da se pravno sve gleda popola. Napravili smo termo-fasadu, promijenili stolariju i krovište...ulaganja od 140-150 tisuća kuna.

 

Imali smo dva auta. Jednog smo kupili kao novi, a drugog sam kupio 5 godina starog. Prepisao sam na nju noviji, skuplji, sa jačim motorom, sa boljim paketom opreme i sa duplo manje prijeđenih kilometara rezonirajući da će se djeca više voziti u tom autu.

 

Kad je odlazila rekao sam joj nek se uzme stvari...ne znajući što će uslijediti.

Ostavila je kuhinju koja je bila rađena po mjeri i nije imala kamo s njom, jedan regal, wc, kupaonski blok te kadu i tuš kabinu. Uzela je sve što se moglo ponijeti i iskoristiti. Trosjed i dvosjed, stol i stolice iz blagovaone, televizor, printer, kompjutor, fotić, frižider, mikrovalnu, usisivače, peglu, miksere, mesoreznicu, perilicu rublja, novu sušilicu rublja, svo posuđe, sav beštek, sve tepihe, sve zavjese, sve ručnike, sve albume, komletnu spavaću sobu sa svim poplunima, dekama, jastucima te dvije potpuno opremljene dječje sobe...

 

Do razvoda sam puno više bio s djecom od nje i sumnjam da na ovom forumu ima dosta muškaraca koji su promijenili više pelena ili više puta okupali djecu. Nakon razvoda dobio sam službeno priopćenje o viđanju djece koje glasi svaki drugi vikend, svaki utorak i četvrtak po četiri sata, svaki drugi državni praznik te polovica svih školskih praznika. No toga se ne pridržavamo budući da ona ima ludo radno vrijeme i rijetko kad zna tri dana unaprijed da li će raditi ujutro ili popodne, a radi i subotama i nedjeljama. Tako da ona u prosjeku 4 dana tjedno radi popodne. Ta četiri dana izgledaju tako da ja kad idem s posla pokupim mlađu kćer iz vrtića, odem do starije koja je već stigla iz škole i odemo k meni. Tu ručamo kod moje mame, rješavam sa starijom domaću zadaću, ućimo, igramo se i družimo. Obavimo večeru. Htio sam da ih ona kad ide s posla oko 21.15. pokupi kod mene. No počela je s tim da kakav sam ja to otac, da bi djeca trebala kad idu u školu i vrtić trebala biti već u 21 u krevetu. Obožavam tu djecu i pristao sam na to da ih otpelam u njen stan, tamo ih navečer otuširam, operemo zube, ispričamo priču i pospremim ih u krevet. Tako da kad kraljica dođe s posla može biti mirna. Molim vas da ne shvatite ovo na krivi način. Obožavam djecu. Drago mi je kaj su skoro 50% vremena kod mene. I nije mi problem što plaćam 2500kn alimentacije a kod mene više jedu nego kod mame i sl. Kunem se nije problem. Problem mi je njen odnos. Umjesto da cijeni to što uvijek uskočim kad treba. Kad su djeca bolesna ja uzmem godišnji jer ona ne smije. I nije mi ništa teško. No teško mi je ono kaj se sad događa.

Svjestan sam da smo svojim ulaganjem podigli vrijednost kuće i da ona ima pravo na neku isplatu. No tu jako pretjeruje. Iako joj plaćam 2500kn alimentacije brinem se u prosjeku 15 dana mjesečno za djecu. Kad je otišla ostavila je prazan stan. Da mogu biti s djecom moram sam na brzinu kupiti spavaća sobu s opremom, frižider, mikrovalnu, tv...i još x stvari da mogu djeca biti kod mene i da im mogu spremiti obrok i sl. To me dosta financijski koštalo. I sad ona uz to, uz činjenicu da je dobila bolji auto, većinu stvari traži još i 150 tisuća kuna. Ja sam joj ponudio 25 tisuća na što je ona rekla da si s time mogu obrisati guzicu. I sad prijeti tužbom... Što mi je najgore tužba ide prvenstveno na moje roditelje pošto su oni vlasnici kuće. I to u trenutku kad mi je mama van sebe a tata nakon moždanog udara nepokretan i ne može govoriti. Znam da nema nikakvih pravnih osnova da ona dobije tih 150 tisuća jer je to suluda cifra. Pokušao sam s nekim dogovorom no uporna je. Umjesto da desetke tisuća kuna trošimo na odvjetnike i mučimo se dugogodišnjim sporom volio bih da te novce potrošimo na djecu. Tu čitam po forumima priče samohranih majki koje jedva krpaju kraj s krajem. Ona si je uzela sve stvari, skoro nov auto, prima 2500kn mjesečno i još joj se brinem 50% vremena za djecu. No sad hoće do kraja financijski uništiti mene i moje roditelje (koji zajedno primaju cca 3500kn penzije).

Idući tjedan idem na razgovor k njenoj odvjetnici. Molim vas za jedno pojašnjenje...Čuo sam da ako me ona tuži, što je izvjesno, i ako dobije spor da ja moram platiti sve troškove suda, kao i njenog odvjetnika. No što to znači da dobije spor? Ona traži 150, ja nudim 25 tisuća. Ako sud presudi 60 tisuća...tko je tu dobio spor? Tih 60 je puno bliže mojoj cifri nego njenoj. Taj dio mi nije jasan. Znači što se pravno gleda njenom pobjedom ako ona traži 150 a ja joj nudim 25 tisuća.

Svi mi govore da nisam normalan. Da joj dozvoljavam da me ucjenjuje djecom i iskorištava me i radi budalu od mene. No ne mogu si pomoći. Obožavam tu djecu i progutat ću svašta zbog njih. No neću dozvoliti da ona iz nekakve osvete financijski i psihički uništi i mene i moje roditelje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

za ulaganja u tuđu nekretninu koja je dragovoljno učinila mora imati dokaze.

od svoje plaće nijemogla puno izdvojiti. može tražiti 1/2 ulaganja koje mora dokazati.

ako nema dokaza za izvršeno ulaganje od vas to ulaganje su izvršili vaši roditelji.

vaša izjava da su roditelje dali veči dio novca za izvršena ulaganja pobila bi njene tvrdnje koje nisu potvrđene dokazima.

prouči presudu VSRH Broj: Rev 580/07-2

koristi usluge stručne osobe (roditelj).

 

 

Zašto ne tražiš skrb nad djecom.

alimentaciji (za koju ste se dogovorili) jojplaćaj na račun s naznakom akontacija alimentacije za mj.X ili traži potpisanu izjavo (pisana osobo i rukom )da je primila svotu x na ime akontacije alimentacije za mjesec x.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče skrbništva...nemam tu nekih iluzija jer mi je jasno da sud u 99,9% slučajeva djecu dodjeljuje majci ako nije narkomanka, alkoholičarka ili prostitutka. Nije ništa od toga. Ne mogu ni reći da zanemaruje ili ne voli djecu. No da ih koristi kao oružje to da.

Nije mi jasna njena matematika... Gledajući na njene zahtjeve, ona je u 100mjeseci braka trebala ulagati 1500kn mjesečno. Istina je da je uložila valjda 1500kn u tih 100mjeseci.

Volio bih ako je ikako moguće izbjeći sud. Što zbog djece, što zato jer ne želim po sudu povlačiti roditelje koji će ustvari biti tuženi a koji zbog teške bolesti proživljavaju iznimno teške trenutke.

Pokušao sam joj objasniti neke stvari. Da se ne mogu gledati ulaganja i sad na pol. Npr. da nisam kupio drugi auto i da smo imali samo jedan. Pokušao sam joj objasniti da nebi onda dijelili 100 tisuća kuna koliko je auto koštao kao nov, nego nekih 40 koliko danas maksimalno košta kao rabljen. Isto tako i sa pvc stolarijom i sl. Ako je nešto prije 6-7 godina koštalo npr. 40 tisuća to danas košta 10-15 tisuća. Tako sam od naših (mojih) ukupnih ulaganja od 150 tisuća došao do cifre od 50 tisuća te joj ponudio 25 tisuća. Smatram da je tih 25 tisuća uz bolji auto i većinu stvar i više nego fer od mene.

Kako je suđenje bojim se neizbježno...molim vas ako netko zna da mi kaže konkretno koja je definicija pobjede na sudu. Ona kaže da me tuži jer joj ja ne želim isplatiti naknadu za ulaganja. Ja joj ne osporavam to pravo. Ima pravo na isplatu, više pravno nego moralno, no osporavam visinu te naknade. Ona traži 150, ja joj nudim 25. Znam da nema tog suca na svijetu koji će joj dodijeliti 150, no zanima me koju cifru bi ona trebala dobiti da se smatra „pobjednicom“ na sudu i da sam ja dužan uz sve platiti još i troškove suda i njenog odvjetnika...

Hvala na svim savjetima i sugestijama, LP

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nemože ona tebe tužiti ako nisi vlasnik nekretnine. ako to napravi pozovi se na promašenu pasivnu legitimaciju. roditeljima ćeš pomoći ako im osiguraš stručnu pomoć.

 

prouči presudu Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

u eventualnom postupku se pozovi na tu presudu.

 

bez dokaza tužbeni zahtjev je neodrživ. samo će bacati novac za koji će uskratiti djecu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znam da ne može mene tužiti...no boli me što će tužiti moje roditelje koji su joj u životu više pomogli više no njeni. Prije ženidbe moji su se o svom trošku odselilli sa gornjeg kata i sredili si sve u prizemlju. Kad smo se oženili nekoliko prvih mjeseci plaćali su kompletne režije da si možemo što prije srediti stan. Nakon oba rođenja kad je stigla doma moja mama je kuhala za nas i spremala dok se nije oporavila. Njena mama živi 7 km od nas no nije nijednom došla da nešto pomogne. Kaj god se na kući radilo moj tata mi je pomagao...njen je došao jednom na par sati da pomogne. Kad smo radili moji roditelji su sate i sate čuvali djecu, vozili ih sveposud, vozili kasnije i u vrtić i školu...djeca su svaki dan barem jedan, a često i dva obroka imala kod njih... i ona sad ima obzira ih tužiti.

 

Muka mi je da se sad oni moraju povlačiti po sudu. Tata je teško bolestan i nismo mu ni rekli kaj se događa. Mama je van sebe od brige. No ova je slijepa i ne znam.

 

Najgore mi je kad kaže da to radi zbog djece a ne sebe... Nema nikakve dokaze, nikakav račun... I kažem joj da je bolje da joj sad dam 25 tisuća nego da nakon 2-3 godine povlačenja po sudu dobije možda, možda 40 tisuća a ima 15-tak tisuća troškova.

 

Još jednom molim, ako ima neki pravnik ovdje...koju naknadu od traženih 150 tisuća bi ona trebala na eventualnom sudu dobiti da ja moram platiti troškove suđenja te njenog odvjetnika.

 

Hvala, LP

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Davore, tvoj problem je manje u pravnim stvarima, a više u tebi.

Ti si joj sve popuštao, a i sada joj popuštaš.

I ona će te gaziti dok god se tome ne suprostaviš.

 

Dakle, moraš prvo odlučiti sam sa sobom što želiš.

 

Bovu ti je odgovorio na većinu pravnih stvari.

Ona nema dokaze da tvoji roditelji nisu sami ulagali u kuću. Nema račune. Ona mora to ulaganje dokazati. Mora platiti vještačenja, procjene vrijednosti. I sve opet na kraju nizašto, ako ti i roditelji tvrdite da su roditelji sami u to uložili od svoje ušteđevine.

Osim toga, vi ste gotovo deset godina koristili taj stan. Kako bi bilo da tvoji roditelji od vas traže da platite stanarinu za zadnjh pet godina?

 

A druge strane, ona je u podjeli pokretne imovine već sada dobila, ne znam, recimo bar 50000 kuna više. Napravi popis stvari i procjenu vrijednosti, i traži da ti vrati ili plati ono što prelazi polovinu vrijednosti.

 

Ona će te ucjenjivati djecom?

Ti imaš sada argumente - djeca provode više vremena kod tebe nego kod nje. Sada već moraš djecu kod nje stavljati u krevet. To te sada već stavlja u ulogu sluge, a ne roditelja.

Zašto bi u takvoj situaciji (djeca kod tebe jedu i provode vrijeme ) plaćao alimentaciju?

Zašto ne bi ti tražio da djeca žive s tobom, ili bar podjeljeno/zajedničko skrbništvo (joint custody).

Ako će te ona ucjenjivati tako da ti onemogućuje pristup djeci, tko će o djeci brinuti sa njenim razbacanim radnim vremenom?

 

Dakle - umjesto da puziš i pristaješ na beskonačne kompromise , odgovori - "u kuću su ulagali moji roditelji, i dali su nam stan na korištenje. Tražit ću da se pokretna imovina pravilno podjeli, i tražit ću skrbništvo nad djecom jer više vremena provode kod mene."

 

Meni ta prijetnja tužbom izgleda kao pokušaj - ako prođe, prođe. Vjerojatno su ju nagovorili na tu tužbu, uvjerili 'da ima pravo'.

Do sada si popuštao, i ako sada popustiš, ona će tražiti još.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija