Jump to content

bračna stečevina - nagodba razdiobe - nepoštivanje??


IVICA3169

Preporučene objave

Obraćam Vam se vezano za nagodbu a prema razdiobi bračne stečevine i isplate. Naime 15.05.2014. god. sklopljena je nagodba pri čemu sam ja dužan izvršiti isplatu koja je vezana na datum do 15.05.2015. god.

U nagodbi sutkinja je stavila da me protu stranka treba "skinuti" sa sudužništva po kreditu i tu još stoji da u slučaju neplaćanja kredita nisam dužan vršiti plaćanje kredita.(??) I tu je problem - ista nije do sada učinila ništa po promjeni sudužništva i nije niti podnesla za isto zahtjev. Po nagodbi ona nije vezana za neki datumski rok. Želim Vas izvijestiti da sam bio u banci te da za njih Sudska nagodba NEMA apsolutno nikakvu bitnu vrijednost, obvezu ili promjenu po kreditu u slučaju neplaćanja kredita. (Zatražena i dobivena pismena obavijest od banke).

Znači ja sam i dalje sudužnik i temeljem nagodbe nikako nisam zaštićen.

Prema nagodbi, ako se ne varam, trebam ju isplatiti do 15.05.2015. – Dali je nagodba ovršni dokument (????) ili ju ne trebam isplatiti dok me ne skine sa kredita (????)

Mišljenja sam da tužena NEĆE pokrenuti postupak niti će me skinuti sa kredita jer ju to nigdje datumskim rokom ne obvezuje (osim što mene obvezuje s datumom isplate) niti je uvjetovano mojom isplatom ili obrnuto, a zapravo po nagodbi je i ona dužna me maknut sa kredita, jer je isto nagodbom prihvatila.

S obzirom na današnju situaciju već sutra ona eventualno može ostati bez posla....i ja bi morao plaćati njen kredit? Ostali djelovi nagodbe nisu sporni.

Iz svega navedenog MOLIM VAS za savjet i mogućnost rješenja kako da se ista „prisili“ na poštivanje nagodbe i svega ovoga jer sam posudio novac (ne mogu ostvariti kredit jer me HROK tereti za cjelokupni iznos spornog kredita kao sudužnika) da ju isplatim po nagodbi, ali ne znam kako i da li sam uopće ikako u svemu tome zaštićen?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Valja ukazati da nagodba pred sudom predstavlja ovršnu ispravu,no ona vezuje stranke u postupku.

Što želim reći,pravili ste račun bez krčmara,odnosno banke,budući da vaša nagodba nije obvezujuća i za nju.

Stvorili ste pat situaciju,gdje mi je i sud malo čudan,budući da je stvorena obveza u odnosu na suprugu,čije izvršenje obveze neovisi isključivo o njenoj volji,izuzev da u cjelosti otplati kredit.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovoru. No što učiniti da druga strana ispoštuje nagodbu vezano za sudužnika. Banka mi je rekla da se sudužnik može promjeniti novim ugovorom, ali potreban je zahtjev od nositelja kredita sa novim drugim sudužnikom. Odobrenje i cijela procedura traje oko 30-40 dana - zahtjev, odobrenje, izrada i ovjere(solemizacija) novog ugovora.

Napominjem da se ona nagodbom na to obvezala. Problem je što ona ima ovršni dokument za novce i može sjesti na prihod, a ja takav naćin nemam jer na što bih je "ovršio"??. Upravo to i pitam... Da li postoji neko pravno rješenje promjene nagodbe?? Ona je upoznata sa cijelim postupkom prema banci..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija