Jump to content

Ugovorna zabrana utakmice?


anonimno

Preporučene objave

U ugovoru o radu kojeg sam potpisao stoji sljedeći članak:

 

 

"Radnik ne smije bez odobrenja Poslodavca za svoj ili tuđi račun sklapati poslove iz djelatnosti koju obavlja Poslodavac.

 

Radnik se obvezuje da se 6 (šest) mjeseci nakon prestanka radnog odnosa kod ovog Poslodavca neće zaposliti kod druge osobe koja je u tržišnoj utakmici s ovim Poslodavcem, odnosno za svoj račun ili račun trećih osoba sklapati poslove kojima se natječe s Poslodavcem.

 

Odredba iz prethodnog stavka ovog članka obvezuje radnika samo u slučaju ako Poslodavac prije prestanka radnog odnosa pisanom izjavom preuzme obvezu da će radniku za vrijeme trajanja zabrane isplaćivati naknadu najmanje u visini iznosa polovice prosječne plaće isplaćene radniku u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu."

 

 

Vidim da to sve ima potporu u članku 100. Zakona o radu pa me zanima koje su moguće posljedice za mene ako dam redovni otkaz i zaposlim se kod konkurencije bez da to kažem svom trenutnom poslodavcu. Ne vidim da imam obavezu išta reći poslodavcu, a ne znam kako će poslodavac znati da treba "pisanom izjavom preuzeti obvezu isplate naknade" ako ne zna kod koga idem. Ako me poslodavac naknadno tuži koliku odštetu može tražiti/dobiti?

 

Isprika za duži post i unaprijed hvala na odgovorima.

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ugovorna kazna

Članak 104.

(1) Ako je za slučaj nepoštivanja ugovorne zabrane utakmice predviđena samo ugovorna kazna, poslodavac može, u skladu s općim propisima obveznoga prava, tražiti samo isplatu te kazne, a ne i ispunjenje obveze ili naknadu veće štete.

 

Iz ovog članka može se zaključiti da te poslodavac - kad i ako sazna da se ne pridržavaš ove odredbe - može putem suda tražiti ispunjenje tvoje obveze , odnosno raskid ugovora s novim poslodavcem te zahtjevati od tebe naknadu prouzročene mu štete, koju naravno mora dokazati po ZOO-u.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakonska zabrana traje za vrijeme TRAJANJA RADNOG ODNOSA a ugovorna se odnosi na vrijeme nakon prestanka ugovora o radu. Stoga jedino ako imaš ugovor s poslodavcem kod kojeg si radio i kojim se obvezuješ da nećeš kad otiđeš od njega raditi kod konkurencije (ne duže od dvije godine ta zabrana može vrijediti) - tada NE SMIJEŠ se zaposliti kod konkurencije. Takvi ugovori se obično sklapaju s menadžerima,a i onda ti poslodavac treba isplaćivati naknadu u skladu s zakonom. A i takva zabrana te ne smije ograničavati u daljnjem napredovanju , već samo te ograničava u skladu s stvarnim i opravdanim interesima bivšeg poslodavca. Znači nisu njemu konkurencija sva trgovačka društva koja se bave istom djelatnošću , već samo krug subjekata koji su nu stvarna konkurencija i kojima bi informacije koje si ti saznao od bivšeg posodavca mogle pomoći i na taj način štetiti bivšem poslodavcu. A i da platiš štetu , moraš platiti samo ugovornu kaznu, a i to samo ako ti je on plaćao onu naknadu za vrijeme trajanja zabrane utakmice, što vidim da nije slučaj kod tebe...koliko ja kužim. Nadam se da nisam prezbrkano ovo napisala i da sam ti pomogla. ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovdje se radi o ugovornoj zabrani (pročitaj originalni post pažljivije). Inače nisam menadžer već kotačić u firmi s tisućama ljudi i svi oni su potpisali takav ugovor.

 

Zaista mogu reći da je novi poslodavac konkurencija trenutnom poslodavcu, te da me ta zabrana ograničava u daljnjem napredovanju, iako ne znam kako se to pravno utvrđuje.

 

Sam ugovor o radu sadrži i članak koji štiti poslovnu tajnu i njega nemam nikakvu namjeru pobijati niti kršiti, niti je to motiv novog poslodavca - a taj članak vrijedi trajno i nema ograničenje od 6 mjeseci kao zabrana utakmice. Ugovorna kazna se ne spominje u ugovoru.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Hm, zakon je ovdje kontradiktoran:

 

- čl.94 st.1 kaže da "ugovorna zabrana utakmice ne obvezuje ako nije ugovorena naknada za vrijeme trajanja", ali piše još i «osim ako ovim Zakonom nije drukčije određeno»

 

- a to bi moglo biti baš ovo: "ugovorna kazna se može ugovoriti i bez preuzimanja obveze naknade plaće za vrijeme trajanja zabrane utakmice" (čl.97 st.2)

 

Naime, ja sam potpisao Ugovor o radu koji me obvezuje na zabranu tržišne utakmice, tj. da ne smijem 2 godine prijeći u tvrtku koja je konkurencija mojoj tvrtki, a ako prijeđem moram poslodavcu platiti svoju godišnju bruto plaću.

U Ugovoru o radu ne piše koliku će mi naknadu poslodavac isplaćivati da se ne zaposlim kod konkurencije.

 

I što se dogodilo nakon što sam prešao u konkurenciju? Oni su me tužili uvjereni da će dobiti.

A ja nemam pojma tko će biti i kako takav kontradiktoran zakon uopće može biti napisan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čini mi se da imaš stari primjerak zakona o radu. Spominješ članke 94. i 97. koje ne nalazim na http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2004/2415.htm (to bi trebao biti najsvježiji).

 

Inače ja sam onaj koji je započeo ovaj thread i još uvijek me zanimaju sva iskustva i mišljenja u vezi ugovorne zabrane utakmice. Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

1. Nema mogućnosti da plaćaš ugovornu kaznu - u ugovoru o zabrani utakmice nije navedena, niti bi se mogla unijeti u ugovor bez tvog pristanka (ugovor se mijenja sporazumom stranaka)

2. Ako otkažeš ugovor, ugovorna zabrana utakmice te obvezuje samo ako ti poslodavac pismeno izjavi da će plaćati naknadu, što može učiniti do kraja otkaznog roka (tu postoji rizik koji moraš sam procijeniti)

3. Opravdani poslovni interes - objektivno, poslodavca može ugroziti samo vodeće osoblje, menađeri (vidi prethodni komentar o tome); osim toga, poslodavac koji sa svim zaposlenim ugovora zabranu utakmice više gleda kako prestrašiti radnika nego na zaštitu svog interesa

4. Pogledaj kolika ti je bila plaća u vrijeme sklapanja ugovora o zabrani utakmice - čl. 93/ st. 6. (u pročišćenom tekstu čl. 100/ st. 6) kaže da je ugovor o zabrani utakmice ništav (ne proizvodi nikakav učinak) ako je radnik u vrijeme njegova sklapanja imao plaću manje od prosječne plaće u RH

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

da, Zakon O Radu se u međuvremenu promijenio, ali svi ovi članci su ostali apslutno jednaki samo drugi broj članka.

 

 

> 1. Nema mogućnosti da plaćaš ugovornu kaznu - u

> ugovoru o zabrani utakmice nije navedena, niti bi se

> mogla unijeti u ugovor bez tvog pristanka (ugovor se

> mijenja sporazumom stranaka)

 

u ugovoru koji sam tada sklopio piše da me obvezuje na zabranu tržišne utakmice, tj. da ne smijem 2 godine prijeći u tvrtku koja je konkurencija tvrtki, a ako prijeđem moram poslodavcu platiti svoju godišnju bruto plaću (to je ta ugovorna kazna).

U Ugovoru o radu ne piše koliku će mi naknadu poslodavac isplaćivati da se ne zaposlim kod konkurencije. nažalost, zakon je tako napisan, da ipak dozvoljava kaznu bez naknade. vidi moj post od 5.9.2006. gore ("ugovorna kazna se može ugovoriti i bez preuzimanja obveze naknade plaće za vrijeme trajanja zabrane utakmice")

 

> 2. Ako otkažeš ugovor, ugovorna zabrana utakmice te

> obvezuje samo ako ti poslodavac pismeno izjavi da će

> plaćati naknadu, što može učiniti do kraja otkaznog

> roka (tu postoji rizik koji moraš sam procijeniti)

 

dakle, u ugovoru se ne spominje nikakva naknada pa tako nisu ništa niti izjavili nakon otkaza. njihov advokat je vrlo samouvjeren u pobjedu. parnica stoji, ništa se ne događa nakon 1. ročišta.

 

> 3. Opravdani poslovni interes - objektivno, poslodavca

> može ugroziti samo vodeće osoblje, menađeri (vidi

> prethodni komentar o tome); osim toga, poslodavac koji

> sa svim zaposlenim ugovora zabranu utakmice više

> gleda kako prestrašiti radnika nego na zaštitu svog

> interesa

 

ovo ima smisla! nije bilo školovanja, nisam bio vodeće osoblje nego tehničko osoblje (inženjer).

 

> 4. Pogledaj kolika ti je bila plaća u vrijeme sklapanja

 

provjerio sam prosjek i moju tadašnju plaću, nažalost sada, a na sreću tada :-) moje je bila veća

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija