Jump to content

isplata otpremnine


diego43

Preporučene objave

Dobar dan ! Zamolio bi vas za pomoć oko jednog pitanja o isplati otpremnine! Dakle moj slučaj je takav 2002 išao sam iz firme u profesionalnu invalidsku mirovinu i tada od te firme dobio sam otpremninu . Dugo godina bio sam samo umirovljenik pa mi se ukazala prilika i 2012 počeo sam raditi za drugu firmu kao referent propagande sto znači da sam morao obilaziti trgovacka društva itd itd i ponuditi im reklamni prostor u novinama ,imao sam prije ugovore o djelu pa su mi dali tri(3) ugovora o radu svaki na jednu(1) godinu sto znaci da sam bio neprestano u radnom odnosu 3 godine. igrom slucaja sam se razbolio i postao sam 70% invalid na donjim ekstremiteta što je uveliko smanjio moj radni učinak ,bio sam na bolovanju 1 godinu sve ukupno i kad sam se vratio na posao ostalo mi je jos od 4 mjeseca do 12 mjeseca ugovor potpisan pa sam radio kolko sam mogao ,na kraju godine dobio sam pismeno da se ugovor više neče produžavati što sam i očekivao s obzirom na zdrastveno stanje ,od 1.1 2015 opet sam u profesionalnoj invalidsku mirovinu pa me zanima jel po kojim zakonom imam pravo na otrpemninu ili nemam pravo trazit otpremninu jer niko u firmi nije mi to ponudio ! puno vam hvala !!!!!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala! evo sad sam pročitao ugovor o radu , da imam 3 komada na određeno vrijeme u trajanju od 1 god po svakom ugovoru , otpremnina se ne spominje al pod članak 20 (citiram ga) piše : na prava,obaveze i odgovornosti koje nisu uređene ovim ugovorom primjenjuju se odredbe zakona,Pravilnika o radu i Pravilnika o plačama.

zato sam pitao jer neznam imam pravo il ne hvala još jednom !!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Diego 43,

Otpremnina je Zakonom o radu namjenjena onim radnicima kojima Ugovor o radu prestaje Redoivitim OTKAZOM ugovora o radu iz poslovno ili osobno uvjetovanih razloga ili pak Sporazumnim prestankom istog ako je Poslodavac sklon dati otpremninu. S obzirom da od strane Vašeg Poslodavca nije bilo formalnog otkazivanja a niti sporazuma, te niste ni ušli u četvrtu godinu produžetka ugovora o radu na određeno vrijeme a kada bi se moglo smarati da je Vaš ugovor postao; ugovor na neodređeno vrijeme, te pošto je Vaš Ugovor prestao protekom Vremena na koji je sklopljen, Vi na žalost nemate pravo na otpremninu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
Nema na čemu.

 

Molim za pomoć. ..Djelatna vojna osoba sam imam priznatu ozljedu na radu i čekam profesionalnu invalidsku mirovinu po čl.11 znam da imam pravo na otpremninu od 3 proračunske osnovice zanima me dali imam pravo na dvostruku otpremninu pošto imam ozljedu na radu a neću biti vraćen na posao ako imam kako ostvariti tu razliku..hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pitanje za Hurus...ja sam djelatna vojna osoba imam priznatu ozljedu na radu i idem u invalidsku profesionalnu mirovinu po čl.11 znam da imam pravo na otpremninu od 3 proračunske osnovice zanima me dali imam pravo na dvostruku otpremninu pošto imam ozljedu na radu.hvala

IVANNS,

Vezano za Vaše pitanje; Zakon o radu u svom čl.126 određuje samo minimalnu otpremninu. Ako u Vašem slučaju budete umirovleni zbog rečene ozljede na radu,t dobijete status invalidskog umirovljenika zbog profesionalne nepsobnosti za rad ,slijedi prema Članku 42.istog Zakona

" (1) Radnik koji je pretrpio ozljedu na radu, odnosno koji je obolio od profesionalne bolesti, a kojemu nakon završenog liječenja, oporavka i profesionalne rehabilitacije, poslodavac ne može osigurati odgovarajuće poslove iz članka 41. ovoga Zakona, ima pravo na otpremninu najmanje u dvostrukom iznosu, ako je ispunio uvjete za stjecanje prava na otpremninu propisanu ovim Zakonom.

(2) Radnik iz stavka 1. ovoga članka, koji je neopravdano odbio ponuđene poslove iz članka 41. ovoga Zakona nema pravo na otpremninu u dvostrukom iznosu. "

 

Sve eventualno ostalo, što bi Poslodavac bio obvezan izvršti prema Vama, sigurno je uređeno podzakonskim aktima Poslodavca (pravilnik) i ne može biti manje od gore rečenog.

Konzulirajte se sa Pravnom službom.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za Hurus...Hvala vam na odgovoru imam još jedno pitanje rekli ste da osoba koja je pretrpila ozljedu na radu a ne bude vracena na posao ima pravo na minimalno dvostruku otpremninu pa me zanima kolika može biti onda maksimalna ako je minimalno dvostruka zajamčena? ?????? Hvala

IVANNS,

Otpremnina je Zakonom o radu namjenjena onim radnicima kojima Ugovor o radu prestaje OTKAZOM. Hoću reči da Zakon o radu ne regulira otpremnine u slučajevima umirovljenja radnika. Iste su predmet kol.ugovora i pravilnika Poslodavca. Dakle nisu obveza poslodavca prema Zakonu o radu.

O visini otpremnine Zakon o radu govori u svom Članaku 126.

(1) Radnik kojem poslodavac otkazuje nakon dvije godine neprekidnog rada, osim ako se otkazuje zbog razloga uvjetovanih ponašanjem radnika, ima pravo na otpremninu u iznosu koji se određuje s obzirom na dužinu prethodnog neprekidnog trajanja radnog odnosa s tim poslodavcem.

(2) Otpremnina se ne smije ugovoriti, odnosno odrediti u iznosu manjem od jedne trećine prosječne mjesečne plaće koju je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu, za svaku navršenu godinu rada kod toga poslodavca.

Ono što Vas interesira je u sljedečem stavku istog članka i to X 2:

(3) Ako zakonom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije određeno drukčije, ukupan iznos otpremnine iz stavka 2. ovoga članka ne može biti veći od šest prosječnih mjesečnih plaća koje je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hurus hvala na odgovoru. ..imam još jedno pitanje neprekidno sam na bolovanju 2i pol godine zbog ozljede na radu i slijedi mi prof.invalidska mirovina..prvih 18 mjeseci sam primao punu plaću nakon toga primam 50 posto od zadnje plaće pa me zanima dali imam pravo na potraživanja razlike tj.smanjivanja plaće ako da kako ostvarit tu razliku u plači koja mi je umanjena....hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hurus hvala na odgovoru. ..imam još jedno pitanje neprekidno sam na bolovanju 2i pol godine zbog ozljede na radu i slijedi mi prof.invalidska mirovina..prvih 18 mjeseci sam primao punu plaću nakon toga primam 50 posto od zadnje plaće pa me zanima dali imam pravo na potraživanja razlike tj.smanjivanja plaće ako da kako ostvarit tu razliku u plači koja mi je umanjena....hvala

IVANNS,

Od datuma kada ste privremeno nesposobni za rad (od kad ste na bolovanju) radi ozljede na radu Vi niste dobivali PLAĆU. Dobivali ste NAKNADU plaće ,i to prva 42 dana na teret poslodavca,a od 43-ćeg dana nadalje na teret HZZO-a s time da Vam naknadu isplaćuje Poslodavac a HZZO njemu refundira odgovarajuće iznose prema posenbom propisu.

Prema HZZO-u:

Naknada plaće određuje se iz osnoviceza koju se uzima prosječni iznos plaće koja je osiguraniku isplaćena u posljednjih šest mjeseci prije mjeseca u kojem je nastupio slučaj na osnovi kojeg se stječe pravo na naknadu.

Naknada plaće u iznosu 100% od osnovice određena je između ostalog i

•za vrijeme privremene nesposobnosti za rad zbog priznate ozljede na radu ili profesionalne bolesti.

 

S obzirom da prema propisima HZZO-a Osiguranik ostvaruje pravo na naknadu plaće za vrijeme privremene nesposobnosti za radzbog iste dijagnoze bolesti u visini utvrđenoj u skladu sa Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju i općim aktima HZZO-a do isteka 18 mjeseci trajanja privremene nesposobnosti za rad, a nakon toga u iznosu 50% zadnje isplaćene naknade plaće, te kako se Umanjenje naknade plaće na iznos 50% zadnje isplaćene naknade plaće ne odnosi se na osiguranika koji je privremeno nesposoban za rad zbog liječenja zloćudnih bolesti, osiguranika kojem je odobrena njega člana obitelji – djeteta oboljelog od zloćudne bolesti, osiguranika čija je privremena nesposobnost u vezi s provođenjem hemodijalize ili peritonejske dijalize te čija je privremena nesposobnost u vezi s uzimanjem i presađivanjem dijelova ljudskog tijela, pa ukoliko Vama nisu ustanovljene odnosne dijagnoze ,onda prema rečenom propisu nakon 18mj ostvarujete pravo na 50 % naknade plaće. Na žalost.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija