Jump to content

rad u inozemstvu


anonimno

Preporučene objave

to znam i bez njega-s time da sam radio i u putnickoj agenciji... alli mene iskljucivo zanima sto konkretno moze raditi pravnik iz RH u EU ili USA ili Kanadi i da li uopce moze raditi na nekim pravnim poslovima??? Trazim odgovor od ljudi koji imaju nekoga iskustva u praksi koji su probali raditi vani ili rade vani-a pravnici su!!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

U Londonu ima hrpa natječaja na kojima traže pravnike iz drugih zemalja. Osobno sam se u to uvjerila, jer idem na L.l.m. tamo i radim honorarno. Želite li čuti plaću? Po satu 30 funti! Nije loše za početak. Imajte u vidu da njihovi odvjetnici zarađuju i po 400 funti na sat. Ali polako...Tkogod može neka se miče iz Lijepe naše!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Raditi danas kao pravnik u drugoj zemlji nije više previše posebno ili nemoguće i to kako za kolege koji su diplomirali vani, a rade kod nas, tako i obratno. Znam dosta slučajeva za jedno i drugo i očito će toga biti sve više. Znam nekoliko naših koji imaju New York bar, a diplomirali su ovdje, a rade u nekoj trećoj zemlji (ili više njih). Ovo pitanje je inaće previše općenito, pa se ne može ni bolje odgovoriti. Ako npr. želiš raditi kao sudac u Njemačkoj, vjerojatno neće biti lako, ako ne i nemoguće. Ako npr. hočeš raditi kao tax lawyer u Engleskoj ili USA moraš prvo ići tamo, neko vrijeme živjeti i položiti Bar ili postati qualified. Jasno, u tom slučaju blesavo je biti tax lawyer ili onaj za nekretnine, već ćeš izabrati neku disciplinu koja je više međunarodna, npr. korporativno, financiranje, konkurencija i sl. Ako nisi dobio neku stipendiju za LLM ili za kakvu praksu u toj zemli ili ako barem nemaš tetu tamo, to će biti teško, jer moraš negdje stanovati, imati neku vizu itd. Drugi način je da ovdje počneš raditi i donekle se specijaliziraš za nešto, položiš pravosudni itd. i onda uletiš ako netko vani treba pravnika iz tvog geografskog i stručnog područja. Neki naši kolege koji su tu radili za strane firme su premiješteni u njihove centrale vani. Kada se kroz neko vrijeme legaliziraju strane odvjetničke firme, biti će još više mogućnosti za premještanje u urede tih firmi u drugim zemljama. Inaće, u Engleskoj je popularan magazin tjednik Lawyer. Pola tih novina su tračevi o tome koji lawyer je prešao u koju firmu i koju debelu stranku je poveo sa sobom, a druga polovica su samo oglasi za posao gdje se nađe i oglasa za strane pravnike. U englskoj je vrlo jaka scena head huntera za pravnike, pa bi se i njima trabalo javiti ako te ta zemlja interesira. Njihovih oglasa je pun magazin Lawyer. I najbitnije je moraš puno učiti i raditi... :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Sanse su male. Imam dosta iskustva na ovom polju. Ako sam najdes nesto, onda ok, nije problem srediti papire, ali nema sanse da se prijavis na neki program jer kao pravnik nisi eligible. Bio sam duze vremena u Australiji i tamo nema sanse da radis kao pravnik s nasim pravom. Moja kolegica je morala ponovno zavrsiti fax, iako je imala 15 god r. iskustva i bila ugledna, pa sad radi kao notary public.

Obican pravnik ili odvjetnik nikako nije eligible za bilo kojih od radnih programa (ugledni profesori vec da!)

O mogucnostima se svugdje pise, ali kad pocnes traziti mjesto, vidjet ces da oni svi traze nesto sto nemas (veliki broj godina r. staza, iznos koji moras ponijeti sa sobom, osobna i stvarna jamstva, nekakve ispite od raznih komora npr. gospodarske itd.itd.)

U Austiji je moguce kako-tako jer su oni najveci investitori u RH pa im je potrebno znanje iz hrv.prava. Njemacka tesko. Italija ne znam

 

Za neke struke nije nemoguce, ali pravo je komplicirano. Na engl gov. podrucju teško da bi ti se mogla uopce nostrificirati diploma. Govorim ti iz prve ruke. Nije nemoguce, ali tesko.

 

U Europi nije nemoguce, ali ti je potrebna veza ili luda sreca. Sa strancima ovdje nije problem jer znam dosta kolega koji su zavrsili pravo izvan RH i rade ovdje, ali to je drukcije jer ovdje svakom treba netko sa znanjem njemackog, engl, franc, talijanskog. Rijetki su oni iz dalje Europe kojima bas treba znanje hrvatskog jezika ili prava. Napominjem: nije nemoguce, ali vrlo , vrlo tesko. Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Vecernji list: Diplome prava i ekonomije nece vrijediti u EU " Primorac:"Executive certificate jest nekakva svjedodzba.Buduci da kod nas ne postoji nikakav ekvivalent «executive certificate», niti sto slicno tome prema postojecim hrvatskimzakonskim propisima, bio sam prisiljen traziti nesto sto kod nas postoji i temelji se na hrvatskom zakonu, pa je prematome moguce bilo traziti jedino priznavanje «perioda studiranja» i tome uz transkripte priloziti «executive certificate», stosam i ucinio. Nisam mogao traziti nesto sto ne postoji, sto doduse postoji u Europi tocnije Englekom uzoru ali nisam mogaoHrvati AMAChttp://amac.hrvati-amac.comPowered by Joomla!Generirano: 10 February, 2007, 02:01"

--------------------------------------------------------------------------------

Page 2

traziti «priznavanje kvalifikacije» (akademsko ili strucno) za «Executive certificate» nego samo priznavanje «periodastudiranja». Da li postoji drugacija mogucnost? Cilj mi i nije bio dobiti svjedodzbu adekvatnu «executive certificate» odMinistarstva, nego nastaviti zapoceto studiranje na sveucilistu koje je istovrijedno hrvatskom sveucilistu i cije su se MBAdiplome priznavale po starom zakonu kao magisterij znanosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Hajde na www stranice neke organiz.za posredovanje za zaposlj.u inozemstvu. Kad ispunjavas upitnik, da vidis kakve su sanse i postoji li potreba za tvojim profilom, jedno od pocetnih pitanja ti je struka i finasncijsko stanje. Kad upises da si pravnik i jos ne zaradujes dobro (vise od cca 40 ak tisuca EUR, godisnje) i nemas nekretnina vece vrijednosti, odmah ti pise "not eligible" pa dalje ne mozes ni odgovarati na pitanja. Naravno, izuzeci postoje

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

U Austriji moras nostrificirati diplomu, to znaci dokazati poznavanje njemackog jezika sa certifikatom tocno odredene skole jezika + poloziti pet ispita razlike. Nakon toga stices zvanje mag.prava i izjednacen si sa austrijskim pravnikom. Sve u svemu ne bi trebao biti neki problem, obzirom da je njihovo skolovanje takvo kakvo je. Ako koga nesto vise zanima, neka se javi

pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
  • 8 godina kasnije...
U Londonu ima hrpa natječaja na kojima traže pravnike iz drugih zemalja. Osobno sam se u to uvjerila, jer idem na L.l.m. tamo i radim honorarno. Želite li čuti plaću? Po satu 30 funti! Nije loše za početak. Imajte u vidu da njihovi odvjetnici zarađuju i po 400 funti na sat. Ali polako...Tkogod može neka se miče iz Lijepe naše!

 

Stari je post, ali mozda neko ima do sada vise informacija? Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija