Jump to content

darovni ugovor kod ostavinske rasprave,da ili ne?


tinaninaa

Preporučene objave

Lijepo molim za savjet.Čekamo postupak ostavinske rasprave za baku koja je vlasnik kuće i zemlje gdje živimo.Njezin zakoniti nasljednik je sin .ali on bi htio sve prepisati na svog sina,znači mog supruga.Ovo bi mu bila prva nekretnina.Sad me zanima može li se odmah kod ostavinske rasprave napraviti darovni ugovor i podliježe li to plaćanju poreza.A možda postoji i bolje riješenje?Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To možete obaviti na 2 načina.

 

Jedan je da se sin pokojnice odrekne nasljeđivanja u svoje ime, pa na njegovo mjesto nastupaju njegovi potomci, a to je - kako sam shvatio - samo vaš suprug. U tom slučaju vaš suprug postaje vlasnikom izravnim nasljeđivanjem.

 

Ovdje ima jedan detalj zbog kojega treba biti oprezan. Postoji odricanje od nasljedstva, koje vrijedi i za potomke odricatelja (čl. 130 st. 2 Zakona o nasljeđivanju) te "odricanje u svoje ime" u kojem slučaju potomci stupaju na mjesto odricatelja. U prvom slučaju bi imovina ostala bez nasljednika, pa bi prešla u vlasništvo općine odnosno grada (čl. 20 ZNN). Dakle, mali detalj "u svoje ime" dovodi do velikih posljedica. Bilo je primjera da se neki javni bilježnici u tome nisu snalazili, pa ako idete ovim putem dobro provjerite da li je javni bilježnik ispravno shvatio o čemu se radi. Ako se zanemari ovaj detalj, ovo je najjednostavniji i najbrži način da postignete to što želite.

 

Drugi način je da se sin ostaviteljice prihvati nasljedstva i da ga nakon toga daruje svom sinu. Takvo darovanje nema nikakve veze s ostavinskim postupkom, a može se provesti nakon što rješenje o nasljeđivanju postane pravomoćno, a bolje je - iako je potrebno platiti nešto više pristojbi - da se provede nakon upisa vlasništva nasljednika u zemljišne knjige, iako bi u načelu bio moguć i izravan upis obdarenika bez prethodnog upisa nasljednika.

 

Niti na nasljeđivanje niti na darovanje potomku ne plaća se porez, ali se plaćaju ostali troškovi (javni bilježnik, sudske pristojbe).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija