Jump to content

Odkaz pred mirvinom


profi

Preporučene objave

Molim odgovor na moje pitanje. Radim u jednoj firmi gdje uvjeti rada nisu baš naj naj , radim od 9 sati u jutro do 19 sati navečer sve me boli vozač sam po zanimanju i sve teže podnosim posao . Za mjesec i pol idem u mirovinu , bio sam samo dva dana na bolovanju prošli tjedan, jer nisam mogao više radit i več su gunđali da to tako nemože bojim se da ne dobijem odkaz pred mirovinom jer kakvi jesu ništa me nebi čudilo a staža ću imat 41 god. i dva mjeseca i 60 god. i šest mjeseci starosti. Dali mi mogu dat odkaz i kako onda dalje pitam vas Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa napisao si da za mjesec i pol ides u mirovinu i da ces imati na taj dan 41 godinu i 2 mjeseca staza i 60 godina i 6 mjeseci starosti, e pa da danas dobis otkaz imas uvjete za "starosnu mirovinu za dugogodisnjeg osiguranika", namas brige oni tebi otkaz a ti odmah drugi dan predas zahtjev za mirovinu.

Ali nije bas tako, ako dobis otkaz pa morao bi odraditi i neki otkazni rok koji je za tvoj staz i tvoje godine starosti 4 mjeseca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prijatelju nema što smrdit nema , ali svi živimo danas u strahu pa tako i ja nažalost kažem nisam zabušant ali ako nemogu nešto onda nemogu i zatražim bolovanje , a pošto moji nisu naučeni da radnik oboli pa me pita a kako si sad najednom bolesta imaš posao pa cjeni to ja prekidam bolovanje nakon dva dana i odlazim na posao i nebi me čudilo da mi smjeste nešto zato pitam kako dalje staž ću napunit 17. 07 41god. Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je tako da ces imati par dana vise od 41 godine, sto si se zaljepio za 17.07. meni bi okrugliji datum bio 15.07. a cak bi odlazak prilagodio i prije cim bi navrsio 41 godinu i 1 dan staza jer kako tvrdis sve ti je teze raditi pa onda si olaksaj i otidji sto je prije moguce.

A sto se tice izracuna mirovine, za situaciju u RH dobra mirovina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštivam tvoj odgovor , a pitanje što sam se zaljepio ? pa pitao sam imam li pravo na otpremninu odgovor je neeeeee zato bi htio raditi lipanj mjesec a srpanj 23 radna dana godišnji i 31 7 2015 krajjjj tako da dobijem cijelu plaću jer mi kažu da več sljedeći tjedan hoče točan datum odlaska , a danas sam bio na mirovinskom da mi točno kažu koji je dan i rekli mi 17 7 2015 , a bio sam na bolovanju 3 dana i več su gunđali da kako sam sad odjedamput bolestan mislim da su oni veliki bolesnici .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jesi siguran da prema novom ZOR-u imas pravo na 23 dana GO, jer u clanku 78. tocka 2. stoji "radnik kojem prestaje radni odnos, za tu kalendarsku godinu ostvaruje pravo na razmjeran dio godišnjeg odmora".

A razmjerni dio GO iznosi "razmjeran dio godišnjeg odmora, koji se utvrđuje u trajanju od jedne dvanaestine godišnjeg odmora, za svaki mjesec trajanja radnog odnosa".

 

Znaci ako imas pravo na godisnji u trajanju od 30 dana, onda za 7 mjeseci rada 1/12 iznosi 17,5 dana, znaci imas pravo na punih 18 radnih dana godisnjeg odmora.

 

Nadam se da si skuzio, za pravo na manje dana (npr. 24 dana GO) i 1/12 je manja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ne skuze, njima na stetu jer onda prema clanku 78. tocka 3. ZOR-a:

 

"Poslodavac koji je radniku iz stavka 2. ovoga članka, prije prestanka radnog odnosa omogućio korištenje godišnjeg odmora u trajanju dužem od onog koji bi mu pripadao, nema pravo od radnika tražiti vraćanje naknade plaće isplaćene za korištenje godišnjeg odmora."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija