Jump to content

Nasljedno pravo nakon smrti


Stipan Relić

Preporučene objave

Umrla osoba ne može biti nasljednik. Međutim, pitanje tko nasljeđuje u slučaju da je oporučni nasljednik umro ovisi o tome da li je oporučni nasljednik umro prije ili nakon oporučitelja.

 

Budući da se nasljeđuje u trenutku smrti, onda na mjesto oporučnog nasljednika stupaju njegovi zakonski (ili oporučni?) nasljednici ako je umro nakon smrti oporučitelja, jer je prije toga već postao vlasnikom oporučene imovine.

 

Ako je oporučni nasljednik umro prije oporučitelja, onda oporuka nema učinka, budući da se načelo predstavljanja odnosi samo na potomke ostavitelja (ostaviteljevi unuci stupaju na mjesto umrlog ostaviteljevog djeteta, a svoga roditelja itd.), a ne i na oporučne nasljednike.

 

Budući da oporučni nasljednik može istovremeno biti i potomak ostavitelja, u takvom slučaju njegova djeca nasljeđuju primjenom načela predstavljanja, ali ne po oporuci nego po zakonu.

 

Zakon predviđa i mogućnost određivanja zamjenika u oporuci koji nasljeđuje ako sam oporučni nasljednik umre prije ostavitelja, ili postane nesposoban za nasljeđivanje iz nekog razloga pri kojem se računa kao da je umro prije ostavitelja (npr. radi nedostojnosti).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija