Jump to content

Nije zakup a što je onda-dogovor o usluzi?


novazora

Preporučene objave

Molim pomoć u definiranju a onda i formuliranju ovakvog odnosa u vezi posjeda.

Nisam još našla zakupca (iako bi zakup bio samo za visinu poreza), ali trebam riješiti da mi netko pripazi na posjed , pokosi travu bar 3 puta godišnje i vidi da netko drugi ne počne koristiti posjed (kao što sam imala slučaj do nedavno). Živim u inozemstvu.

Javila se osoba koja je voljna da mi to uradi ali očekuje da joj platim za tu uslugu. Covjek ima vremena, stanuje blizu i to bi mu bilo zanimanje.A ima mali vrt pa valjda očekuje da bi mogao i nešto saditi...to bi se onda morali dogovoriti..zato neznam kakav bi to bio pravni odnos da ga znam formulirati pismeno.

Da li je to ujedno i manji rizik od odnosa iz zakupa, da osoba traži upis u posjed na temelju dosjelosti ako bi to potrajalo duže vrijeme?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li je to ujedno i manji rizik od odnosa iz zakupa, da osoba traži upis u posjed na temelju dosjelosti ako bi to potrajalo duže vrijeme?

osnovni uvjet da bi se uopće moglo pričati o stjecanju prava vlasništva dosjedanjem je samostalnost posjeda,pa će se u smislu članka 11.ZV nesamostalnim posjednikom smatrati onaj tko stvar ili pravo posjeduje priznajući višu vlast posrednoga posjednika, dok s druge strane samostalni posjednik će biti onaj tko stvar posjeduje kao da je njezin vlasnik ili posjeduje pravo kao da je nositelj toga prava.

Nadalje,odredbe članka 10 st.3.ZV određuju kad posjednik nema samostalnost,pa kaže da je to kad netko stvar posjeduje kao plodouživatelj, založni vjerovnik, zakupoprimac, najmoprimac, čuvar, posudovnik ili u kojem drugom sličnom odnosu u kojemu je prema drugome ovlašten ili obvezan kroz neko vrijeme posjedovati je, onda je posjednik te stvari i taj drugi (posredni posjednik). Stoji li posredni posjednik prema nekomu trećemu u takvu odnosu, i taj je posredni posjednik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala za ovako jasan odgovor.Da sam to znala prije nebi se bila bojala sve vrijeme dok se je jedan čovjek nametao da kosi travu, čak je i voćke posadio na mom dijelu koji sam zakonski naslijedila od oca, iako sam mu rekla da to ne radi on nego će raditi moja sestrična...Sada mogu postaviti i jedno drugo pitanje u novom postu jer su mi jasniji pojmovi samostalni posjed i nesamostalni i kako to utječe na dosjelost..Puno Hvala!:hvala:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija