Jump to content

VOLONTERKA / PRIPRAVNICA NEMA PRAVO NA PORODILJNU NAKNADU!?


anonimno

Preporučene objave

Ovo pisem u ime moje prijateljice koja je vec 6 mjeseci na porodnom dopustu i ne dobija NIKAKVU naknadu.

Problem je jer ona tehnicki nije nezaposlena osoba i tako ispada iz svih kategorija majki koje imaju naknadu.

 

Da li netko zna nesto o ovakvim slucajevima? U tome slucaju ispada da je bolje biti nezaposlen.

Naime kolike zene koje odradjuju pripravnicki staz i ne primaju placu sada su izgleda zakinute i za makar minimalnu porodnu naknadu?

Hvala puno unaprijed. :-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pogriješila je što je se odjavila sa Zavoda za zapošljavanje.

Kao volonteru poslodavac joj uplaćuje doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje,a u radnoj knjižici bit će joj evidentiran staž osiguranja - volontiranje. Međutim, ona nije u radnom odnosu niti ima pravo na plaću ni naknade u svezi plaće (npr. plaćeno bolovanje, plaćeni godišnji odmor) -sukladno čl. 37. pročišćenog teksta Zakona o radu.

Prema Zakonu o porodnom dopustu majki koje obavljaju samostalnu djelatnost i nezaposlenih majki

- čl. 3. pravo na porodni dopust ima nezaposlena majka koje se u evidenciju nezaposlenih prijavila u roku od 90 dana od dana zavšetka redovnog školovanja ili u roku od 30 dana od prestanka radnog odnosa. Ako je propustila taj rok za prijavu, nezaposlena majka mora najmanje 12 mjeseci neprekidno biti prijavljena na Zavodu.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa kada je ona pocela odradjivati pripravnicki trazili su je da donese radnu knjizicu. Pa je li to zaista znaci da ONA NISTA NE MOZE DOBITI NA PORODNOM?

 

E da ovo vezano za Jadranku Kosor; prijateljica je cak i pokusala doci do njenih ljudi (pomocnika...) no kada im je izlozila svoj slucaj rekli su da to nije u resoru ministrice vec da je to dio za ministarstvo zdravstva... tako nekako :-(

Sve u svemu svi su digli ruke. Izgleda da nitko nije mislio na tu kategoriju zaposlenika, pripravnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po meni mijenja, jer onda pada u vodu sve ono o nezaposlenim majkama. U tom slučaju ona je osoba u radnom odnosu i po toj osnovi ima pravo na rodiljnu naknadu. Obavezno provjerite njen status kod HZZO.

 

Pogledajte "plavi" primjerak prijave, tamo piše po kojoj je osnovi prijavljena, odnosno vidljivo je tko je prijavu podnio.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Evo dobila je moja prijateljica odgovor HZZO-a. Nazalost situacija je slijedeca: VOLONTERKE/PRIPRAVNICE NEMAJU PRAVA NA PORODNU NAKNADU

 

Kako je covjek s HZZO-a odgovorio, zato sto poslodavac ne placa sve doprinose za zdravstveno slijedi da osoba nema uvijete za dobivanje porodne naknade.

 

Naravno ostaje pitanje, kako onda nezaposlena majka moze ostvariti onu minimalnu naknadu?

 

Nevjerojatna je to stvar. Ispada da je bolje biti nezaposlen i sjediti doma, nego odraditi svoj obvezni pripravnicki bez place :(

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

EVO NA PISMENO ODGOVOR IZ HZZO-A

UKRATKO - NITI JEDAN OD DOLJE NAVEDENA DVA ZAKONA NE REGULIRA PRAVO NA RODILJNI DOPUST MAJKE VOLONTERKE. DAKLE NEMA NAKNADE !?!

 

Zagreb, 27. rujna 2006. godine

 

Predmet: ostvarivanje prava na naknadu plaće

za vrijeme rodiljnog dopusta majke volonterke

 

Poštovana,

povodom Vašeg upita da li će trudnica koja je zaposlena kao pripravnik-volonter imati pravo na rodiljnu naknadu nakon poroda, obaviještavamo Vas sljedeće.

 

U svom upitu navodite da se pripravnica-volonterka za koju ste postavili upit nalazi u radnom odnosu temeljem ugovora o radu, za njen rad se obračunavaju doprinosa za obvezna osiguranja, ali ne ostvaruje plaću za svoj rad.

 

S tim u vezi obaviještavamo Vas sljedeće.

 

Prema članku 37. stavku 1. Zakona o radu ("Narodne novine", broj 137/04 – pročišćeni tekst, u daljnjem tekstu: Zakon), ako je stručni ispit ili radno iskustvo utvrđeno zakonom ili drugim propisom kao uvjet za obavljanje poslova određenoga zanimanja, poslodavac može osobu koja je završila školovanje za takvo zanimanje primiti na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa (volonterski rad).

 

Razdoblje volonterskoga rada ubraja se u pripravnički staž i radno iskustvo utvrđeno kao uvjet za rad u određenom zanimanju, sukladno članku 37. stavku 2. Zakona.

 

Ako Zakonom o radu ili drugim zakonom nije drukčije propisano, na volontera se primjenjuju odredbe o radnim odnosima ovog i drugih zakona, osim odredbi o sklapanju ugovora o radu, plaći i naknadi plaće te prestanku ugovora o radu, sukladno članku 37. stavku 3. Zakona.

 

Pravo na rodiljni dopust kao pravo iz radnog odnosa utvrđeno je odredbama članka 66. Zakona o radu.

 

U skladu s odredbama istog članka, radnica ima pravo na rodiljni dopust za vrijeme trudnoće, poroda i njege djeteta.

 

Prema članku 72. Zakona o radu, za vrijeme korištenja rodiljnog dopusta, radnik koji ga koristi ima pravo na naknadu plaće prema posebnim propisima.

 

U skladu sa člankom 30. stavkom 1. Zakona, pravo na naknadu plaće zbog privremene nesposobnosti, odnosno spriječenosti za rad radi korištenja zdravstvene zaštite, odnosno drugih okolnosti iz članka 31. ovoga Zakona (u daljnjem tekstu: bolovanje) pripada osiguranicima iz članka 5. stavka 1. točke 1. – 4., točke 6., točke 8. i točke 16. ovoga Zakona.

 

Prema članku 5. stavku 1. točki 5. Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju ("Narodne novine", broj 85/06), status osiguranika stječu osobe koje se nakon završenog obrazovanja stručno osposobljavaju bez zasnivanja radnog odnosa sukladno Zakonu o radu.

 

Prema članku 35. stavku 1. i članku 45. stavku 1. istog Zakona, naknada plaće za vrijeme korištenja rodiljnog dopusta određuje se od osnovice za naknadu koju čini prosječni iznos plaće koja je osiguraniku radniku isplaćena u posljednjih šest mjeseci prije mjeseca u kojem je nastupio slučaj na osnovi kojeg se stječe pravo na naknadu.

 

Iznimno, ako osiguraniku nije isplaćena niti jedna plaća, odnosno ako je isplaćena samo jedna plaća u propisanom šestomjesečnom razdoblju, kao osnovica za naknadu uzima se plaća pripadajuća za tekući mjesec, odnosno plaća isplaćena do dana nastanka osiguranog slučaja. Tako određena osnovica, kada se naknada isplaćuje na teret sredstava Zavoda ne može biti veća od najniže osnovice osiguranja, važeće za mjesec koji prethodi mjesecu u kojem je nastupio osigurani slučaj, u skladu sa člankom 45. stavkom 2. Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju.

 

Pod plaćom na osnovi koje se utvrđuje osnovica za naknadu plaće podrazumijeva se, u smislu Zakona, redovna mjesečna plaća osiguranika utvrđena u skladu s odredbama propisa o radu i drugih propisa o određivanju plaće, te naknada plaće isplaćena za vrijeme odsutnosti s rada (godišnji odmor, plaćeni dopust i bolovanje) koja se isplaćuje na teret pravne ili fizičke osobe kod koje je osiguranik zaposlen, a prema članku 45. stavku 3. istog Zakona.

 

Člankom 1. stavkom 1. Zakona o rodiljnom dopustu majki koje obavljaju samostalnu djelatnost i nezaposlenih majki ("Narodne novine", broj 24/06, 109/97, 82/01 i 30/04) uređuje se pravo na rodiljni dopust majke koja obavlja samostalnu profesionalnu ili drugu djelatnost, obrtnice i poljoprivrednice, koja je po osnovi svoga rada obavezno osigurana na mirovinsko i zdravstveno osiguranje (u daljnjem tekstu: majka koja obavlja samostalnu djelatnost).

 

Člankom 1. stavkom 2. istog zakona, uređuje se i pravo na rodiljni dopust nezaposlene majke i majke na redovitom školovanju koja ima hrvatsko državljanstvo, neprekidno prebivalište u Republici Hrvatskoj najmanje tri godine prije podnošenja zahtjeva za priznanje prava, te zdravstveno osiguranje u Republici Hrvatskoj.

 

Pravo na rodiljni dopust ima nezaposlena majka:

 

ako se vodi u evidenciji nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje najmanje 12 mjeseci koji prethode porodu djeteta za koje se ostvaruje pravo, ili

 

ako se u evidenciju nezaposlenih osoba prijavila:

 

- u roku od 90 dana od dana završetka redovnog školovanja,

- u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa, odnosno službe ili prestanka obavljanja samostalne djelatnosti, u skladu sa člankom 1. stavkom 3. istog Zakona.

 

Dakle, pravo na rodiljni dopust regulirano je Zakonom o radu radu ("Narodne novine", broj 137/04 – pročišćeni tekst), i Zakonom o rodiljnom dopustu majki koje obavljaju samostalnu djelatnost i nezaposlenih majki (Narodne novine", broj 24/06, 109/97, 82/01 i 30/04).

 

Međutim, niti jedan od navedena dva zakona ne regulira pravo na rodiljni dopust majke volonterke.

 

Stoga, na žalost, obzirom na navode upita, ne postoji pravni osnova za ostvarivanje prava na naknadu plaće na ime rodiljnog dopusta pripravnice-volonterke za koju ste postavili upit.

 

S poštovanjem,

D i r e k t o r

dr. sc. Većeslav Bergman, dr. stom.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Pa ovo je preglupo :-( , izgleda da se nitko nie sjetio zakonski riješit status mama volonterki. Možda bi se Kosorici trebalo javiti.

Ja baš pokušavam dobiti mjesto volontera na sudu, kao sretna što će mi ići bar staž i uvjeti za polaganje pravosudnog a sad vidim ovo. Znači, nema bebice kroz dogledno vrijeme .

Koliko ja ovo kužim, imat će naknadu ako prekine radni odnos(volontiranje) i u roku 30dana se prijavi na burzu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ali meni nešto tu nije jasno. Vezano za ovaj zadnji odgovor, jedan od uvjeta da bi bio volonter na SUDU, je taj da moraš prethodno biti zaposlena osoba i to sa VSS. Tako da u tom slučaju svoja prava, porodiljna prava crpiš normalno na temelju Ugovora o radu, radnog odnosa iz tvrtke gdje si zaposlena. Jedino ako si volonter kod odvjetnika i samo to.. onda sve ovo stoji što se pisalo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1.Na sudu možeš volontirati uz rad, znači zaposlena negdje drugdje,a volontiraš jer je uvjet za polaganje pravosudnog ako radiš u pravnim poslovima tvrtke 4 godine rada- a 2 godine ako si paralelno volontirala na sudu. O toj kategoriji volontera ne pričamo sad.

 

2.Možeš volontirati na sudu tako da ti sud plaća doprinose, nigdje drugdje nisi zaposlena a ide ti normalno staž, nakon 18 mjeseci takvog volontiranja imaš uvjet za polaganje pravosudnog- e u tom slučaju se stvar s rodiljnom naknadom komplicira.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija