Jump to content

UGOVOR O DAROVANJU NEKRETNINA


anonimno

Preporučene objave

Prije 4 godine sam prilikom rastave braka sklopio ugovor o darovanju nekretnina za slučaj smrti mojoj djeci. U ugovoru piše da će daroprimatelji stupiti u posjed nakon moje smrti a da je zadržavam sva postojeća prava do svoje smrti. Ta moja nekretnina je neuređeno potkrovlje u obiteljskoj kući koje nitko ne koristi. Zanima me imam li ja pravo prodati svoju nekretninu ili to ne mogu uciniti zbog ugovora? Molim, tko može pomoći neka mi odgovori!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hm.. možda je po navedenom taj ugovor ništetan :

Darovni ugovori bez predaje stvari u neposredan posjed daroprimca trebaju biti sklopljen u obliku javnobilježničkog akta (solemniziran) po zakonu o javnim bilježnicima, što vjerujem da nije slučaj

No pretpostavljam da ste zadržali pravo plodouživanja tih nekretnina do svoje smrti pa bi ipak ugovor bio valjan bez obzira što nije solemniziran (constitutum possesorium)... vrag će ga znati...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ugovor je ovjeren i potpisan na sudu prilikom same rastave braka. Međutim, bivša supruga i ja dijelimo popola obiteljsku kuću s zemljištem te smo oboje potpisali takve ugovore u korist djece. Sada vidim da sam prošao loše jer sam ja iselio iz kuće a bivša žena je ostala i sve koristi za sebe. U kući se nalazi potkrovlje potpuno neuređeno (nema ni prozora ni unutrašnjih prezida) te sam pokrenuo postupak fizičke diobe nekretnina u kojem tražim to potkrovlje i dio zemlje. Prizemlje kuće koje je potpuno uređeno za vrijeme braka (oko 90 kvadrata) ostavljam i dalje ženi i djeci gdje i sada žive. Želim za sebe spasiti barem to potkrovlje i raspolagati njime bez nekih tereta. Što da radim?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija