Jump to content

Ovrha nakon vjenčanja


dina2909

Preporučene objave

G-man,samo da se nadodam s jednim pitanjem.....ovdje je jasno da se sad ne može ići na ovrhu budučeg muža ,pa i nakon braka.......međutim,kakva je situacija recimo nakon 5 godina,pa i više.....ovrhu na nekretnini i pokretnini mogu pokrenuti i nakon nekoliko godina,kad oni budu već duže u braku i onda se već neke stvari mogu tretirati kao bračna stečevina......šta misliš o tome ili samim time što je njezin dug bio prije braka nikad se više ne može naplaćivati iz bračne stečevine?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Teoretski, mogao bi se, ali iz 1/2 bračne stečevine (osim ako se bračnim ugovorom drugačije ne precizira).

 

No, u tom pogledu u slučaju iznimno velikog duga, uvijek je bolje bilo kakvu nekretninu stečenu za vrijeme braka stavljati na ime drugog bračnog druga, jer bračna stečevina se relativno lako dokaže (zlu ne trebalo), a vjerovnici da bi išli "na blef" sa hipotezom da je neka nekretnina zapravo bračana stečevina, iako nominalno glasi na drugog bračnog druga - moram priznati da za takav postupak još nisam čuo. Upitan im je ishod, a tu su potencijalno veliki troškovi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kod nas u brakovima večinom funkcionira ovako.......kupi se auto i bude obično na jednoj osobi u principu koja ima vozački ili najviše vozi ili je muškarac :).....po tvom prethodnom odgovoru (iako si spomenuo nekretninu,a ne pokretninu) ,bilo bi bolje staviti taj auto na osobu koja nije pod ovrhom jer vjerovnik se teško odlučuje pretpostaviti da je to bračna stečevina (iako je u velikoj večini) izmeđuostalog i zbog troškova.....zanima me još jedno pitanje....obično troškovi ovrha na kraju krajeva sjednu dužniku....da li i troškovi u ovakvim slučajevima gdje vjerovnici pokrenu dokazivanje da je bračna stečevina i ako uspiju dokazati dal njihov trošak na kraju plaća dužnik ili to bude njihov trošak,pa onda pogotovo nemaju svrhu takva dokazivanja u smislu ovrhe....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ponavljam da mi nisu poznati takvi slučajevi da bi vjerovnici išli sa takvim zahtjevom. Zašto? Jer vrlo jednostavno taj drugi bračni drug može reći da je novac za kupovinu dobio recimo darovanjem od roditelja (dakle da se radi o vlastitoj njegovoj imovini), pa neka vjerovnik dokaže suprotno. Nije na tuženiku da dokazuje nešto, već tužitelju, i tu se nalazi rizik takvih eventualnih zahtjeva.

 

A glede pravila naknade troškova postupka, vrijedi univerzalno pravilo - onaj tko gubi, plaća i troškove. Ali se pritom zaboravljaju i vlastiti troškovi, koji se nigdje ne spominju. Kod velikih iznosa, imajući u vidu spmenuti rizik dokazivanja, na kraju vas mogu pošteno "oženiti".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema problema Gorand, i naravno da meni nije na pamet da ljudima ovdje dajem savjete kako izigravati sustav, jer u konačnici to vas može vrlo skupo stajati. Obveze se moraju poštivati, a sa trenutnom regulativom, ovrhu možete "ganjati" do kraja života čovjeka, pa čak i preko kraja, a opet nije realno očekivati da pojedinac za vrijeme svog života neće steći nešto od imovine iz koje bi se dug mogao naplatiti.

 

Upit je postavljen u smislu da se zaštiti supružnika, iako u ovom slučaju tu nema nikakvog straha, obzirom na detalje. A naravno da je najbolja solucija "uzimati zalogaje koje možete prožvakati" i živjeti u nekim realnim okvirima, samo što vam nažalost život ponekad servira ogormne zalogaje, koje hoćete-nećete morate progutati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

g man puno hvala na odgovoru i razumjevanju. samo da razjasnimo, ovo nije izbjegavanje plaćanja svojih obaveza. kao i pola hrvatske podignula sam kredit u chf kojem je rata otišla gore 800,00 kn, plaća pala 1.600,00 kn i tu je zapelo. da to ne bude sve razboljela sam se i morala sam platiti neka liječenja 30.000,00 kn, jer svi mi imamao zdravstveno a kada dođe do toga morate si platiti sami ako hoćete dobiti adekvatno liječenje što znate i sami za kolike ljude se skupljaju novci kod nas. e ja nisam skupljala preko tv nego sam digla lihvarski kredit, nije najpametnije ali u tom trenutku je bilo jedini izlaz. taj kredit je otplaćen i to duplo ali me još terete za 12.000,00 kn i stalno mi nabijaju troškove i prijete da će mi plijeniti imovinu, a za to ne želim da budući suprug ima problema zbog mene. a gordane što se tiće auta neču ga kupovati jer nemam novaca za to i to nebi to ni uradila da sam dužna, a kupujem auto

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

a gorane što se tiće auta neču ga kupovati jer nemam novaca za to i to nebi to ni uradila da sam dužna, a kupujem auto

nije bilo u smislu da češ kupiti auto,a nečeš platiti obaveze,.....bila je šala.....jako je puno građana u hrvatskoj koja ni kriva ni dužna upadnu u probleme......npr.čovjek digne kredit i dobije otkaz i onda umjesto da mu se pomogne banke i bilježnici jedva dočekaju da ga još ukopaju sa dodatnim često nenormalnim troškovima....tako da ću uvijek prije tebe ili slične razumjeti ,nego takve ovršitelje....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija