Jump to content

Kontradikcije na fakultetu


studentinho

Preporučene objave

Poštovani,

 

Situacija je slijedeća. Naime, studiram na jednom hrvatskom Veleučilištu, gdje je krajem prošle godine (navodno) izglasan novi pravilnik o studiranju u kojem kao jedna izmijenjenja točka stoji da student smije 2 puta upisati isti predmet, a ako se to ponovi, da gubi pravo studiranja.

 

Studenti imaju nadležno tijelo koje nas predstavlja, ali to tijelo nam nije prenijelo informaciju koja je nova, profesor koji je predstavnik godine nam nije prenio novost, nitko nije ništa spomenuo sve do 28. Kolovoza kad je jedna profesorica na studentski portal to stavila i tek poslije toga se digla buka, s obzirom da ima još mjesec dana do kraja akademske godine.

Pregledali smo službene stranice i facebook stranicu veleučilišta, no ni tamo nema nikakve objave vezano za promjenu.

Također, više puta smo išli i u referadu i kod raznih profesora da pitamo smijemo li prenositi predmet iz druge u trecu godinu, i nitko nam nije znao odgovoriti.

 

Kad je profesorica postavila obavijest, na webu je još uvijek stajao stari pravilnik o studiranju, no sutradan je odmah stavljen novi i uklonjen stari.

 

Zatim smo dobili priznanje od fakulteta, da se ni prije nije moglo upisivati isti predmet 3 puta, ali se očito to pravilo zaobilazilo, što je moguće provjeriti u starim indexima, prijepisima ocjena itd.

Kao nadoknadu štete, ponuđeno nam je izlaženje na 2 dodatna dekanska roka u 9. mjesec, što je također (pretpostavljam?) protuzakonito? Pogotovo zato što je prošle godine svima provjeravano koji predmet ima u indexu i tjeralo ih se sa ispita i jel mu uvjet to za godinu, dok ove godine svi mogu izaći na apsolutno sve ispite na dekanskom roku.

 

Neki studenti, radi nedostatka informiranja, ne mogu stići položiti sve predmete koji su im ostali, jednostavno nema dovoljno vremena, započeli smo online peticiju koja broji 400 potpisa.

Pitanje je slijedeće: Što nam je činiti? Postoji li kakva pravna mjera na koju se možemo pozvati, jer Veleučilište broji većinu studenata koji nisu iz ovog grada, i studiraju tu o vlastitom trošku, rade, roditelji im gladuju, a sad moraju ispaštati zato što je netko nesposoban da im prenese vijest koju je valjda obavezan prenijeti.

Dovelo se do toga da studenti koji su prošle godine upisali godinu bez plaćanja, sad se suočavaju sa gubljenjem prava na studiranje. Jel postoji neki razlog zašto se ne smiju prebaciti na vanredno, ili pasti godinu ili bilo što? Zar nije ova odluka malo prerigorozna?

 

Što je s onima koji su već diplomirali, a upisivali su predmete koje zakonski nisu smjeli upisivati više od 2 puta? Nego su ih upisali po 6-7 puta. Znači li to da je njihova diploma nevažeća? I zašto da ti prije studenti, a i mi sada, ispaštamo radi nekompetentnosti ljudi koji sve ovo vode?

 

Ispričavam se na dugom postu, ali teško je kontrolirati frustracije u ovom trenutku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Polazište svega mora vam biti Statut Veleučilišta i što on kaže o primjeni odnosno usklađivanju ovog pravila sa studentima koji su već u studiju, i koji su ga upisali po ranije važećem Statutu.

 

Naime, kod ovakvih promjena u pravilu se daje neki razuman prijelazni vremenski period (u skladu sa ranijim pravilima glede propisanog trajanja studija), u kojima se studentima upisanima po "starom" Statutu daje mogućnost da "izbjegnu" primjenu ovih novotarija. Kao primjer, sjetite se "Bolonje", a vezano uz nju dajem vam link na uspjeh jednog studenta Pravnog fakulteta.

 

No, u vašem opisu uočavam mogući problem - navodite cit. "Zatim smo dobili priznanje od fakulteta, da se ni prije nije moglo upisivati isti predmet 3 puta, ali se očito to pravilo zaobilazilo", iz kojeg razloga doista treba vidjeti tekst starog i novog Statuta, da bi se dobio odgovor na vaše pitanje. Također, ne bi škodilo angažirati i stručnu pomoć, pogotovo onu koja ima iskustvo u sličnim predmetima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno hvala.

 

Ali u statutu ne nalazimo puno kontradikcija osim - (2) Podatke ili obavijesti o radu i poslovanju Veleučilišta daje dekan ili osoba koju on ovlasti.

 

Cinjenica je da obavijest studentima trece godine nije nitko prenio direktno. Ta informacija nam nije prenesena.

 

Ako još netko ima kakav savjet, slobodno napisite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija