Jump to content

Nasljedstvo nad nekretninom i dugovima


JosipZg-56

Preporučene objave

Poštovani,nakon smrti oca ove godine brat i ja smo naslijedili obiteljsku kuću u omjeru 2/3 u moju korist i 1/3 u njegovu korist. Naslijedili smo i očev kredit u iznosu od 3000 kn mjesečno, za koji smo se dogovorili da ćemo i plaćati u istim omjerima. Ja svoj dio plaćam,dok on svoj ne.

Može li ovrha po kreditu sjesti i na moj račun budući kredit nije podijeljen između nas, već samo dogovorom kod javnog bilježnika i mogu li se kako zaštititi...u banci su mi rekli da kod svake uplate stavim svoje ime u opis plaćanja...?

Molim Vas još i informaciju da li je on kao suvlasnik plaćati neke režije za kuću, kao npr. komunalnu naknadu gradu ili naknadu hrvatskim vodama...?

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Banku vam neće previše zanimati vaš dogovor, njima je bitno da se plaća, neovisno o tome tko plaća. Ako se odluče ići na ovrhu, mogu ići i prema vama, a vi si onda sa bratom rješavajte regresno vaša potraživanja prema njemu. Naravno, mogu ići i prema njemu, ali pravilo banke je da uvijek idu prema onom od koga će se lakše naplatiti, ako ste to vi, ići će prema vama. Vi ćete u slučaju da vas ovrše, moći od brata potraživati ono što ste platili za njegov dio.

 

Glede režija, suvlasništvo nije samo pravo, već i obveza, tako da je dužan plaćati fiksni dio režija u suvlasničkom omjeru, ukoliko ne stanuje u kući. Ukoliko stanuje u kući, onda je dužan plaćati sve režije u visini svog suvlasničkog udjela. No, imajte na umu da ukoliko brat ne stanuje u kući, a vi stanujete, može potraživati od vas iznos 1/3 najamnine koja se na tržištu ostvaruje za nekretninu iste vrste i lokacije kao što je obiteljska kuća.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija