Jump to content

Povrat/naknada za nepravično izvlašteno zemljište za vrijeme Jugoslavije?


Nitti

Preporučene objave

Imam jedno pitanje za znalce,

dakle, za vrijeme Jugoslavije je izvrseno izvlaštenje obiteljskog zemljista u Dalmaciji a radi izgradnje velikog hotelskog kompleksa. Zemljište je bilo privedeno svrsi, sve sami vinogradi i maslinici. Naknada isplačena za eksproprirano zemljište je bila sve samo ne pravična. Primjera radi, za jedno odraslo stablo masline dobivena je naknada koja nije bila dovoljna niti za jednu običnu šalicu crne kave u novim hotelima. Hotelski kompleks je jedan od najpoznatijih na Jadranu i u međuvremenu je prodan strancima.

Znam da postoji zakon o povratu imovine oduzete za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine i da su rokovi za podnošenje zahtjeva istekli 1997. ali nisam siguran odnosi li se navedeni zakon i na moj slučaj s obzirom na to da se ovdje, barem po meni, radi o čistom izvlaštenju a ne o konfiskaciji jer je ipak dana nekakva, iako totalno nepravična, naknada?

Pretpostavljam da se ovdje i ne mogu nadati možebitnom povratu nego samo pravičnoj naknadi jer je zemljište iskorišteno za svrhu zbog koje je i izvršeno izvlaštenje.

Zahvaljujem na odgovoru :-P

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko Vam je imovina oduzeta nakon 1978. odnosno donošenja tadašnjeg Zakona o eksproprijaciji, nemate pravo na naknadu jer se naknade isplaćene po tom zakonu smatraju pravičnima, a nažalost ni po sadašnjem Zakonu o izvlaštenju jer koliko vidim iz vašeg posta, naknadu ste primili takvu kakvu jeste, a rok za podnošenje zahtjeva za ponovno utvrđivanje naknade je bio 1 godina od donošenja Zakona o izvlaštenju koji je donijet 1996.

Nažalost, sudeći prema ovom što ste napisali, jako ste zakasnili i mislim da ne možete ništa napraviti.

 

evo članaka iz Zakona o izvlaštenju koje se odnose na Vaše pitanje.

"GLAVA VII.

 

PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

 

Članak 46.

 

Odredbe ovoga Zakona primjenjuju se na započete postupke eksproprijacije u kojima nije, do stupanja na snagu ovoga Zakona, donijeto konačno rješenje i postupke određivanja naknade u kojima nije donijeta pravomoćna odluka ili ako ta rješenja, odnosno odluke budu poništene ili ukinute.

 

Članak 47.

 

Odredbe ovoga Zakona glede određivanja naknade za izvlaštene nekretnine odgovarajuće će se primijeniti i u slučajevima kada je izvlaštenje izvršeno na temelju propisa o eksproprijaciji koji su bili na snazi do 22.ožujka 1978. godine, ako naknada nije isplaćena do stupanja na snagu ovoga Zakona, s time što zakonske zatezne kamate teku od dana donošenja odluke o određivanju naknade. Naknada iz stavka 1. ovoga članka tereti korisnika eksproprijacije, odnosno njegovog pravnog sljednika. Prijašnji vlasnik ima pravo podnijeti zahtjev za određivanje naknade u smislu stavka 1. ovoga članka u roku godine dana od dana stupanja na snagu ovoga Zakona.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija