Jump to content

Neregistrirano vozilo na parkingu


xyzyx

Preporučene objave

U jednom manjem gradu ispred stambene zgrade se duže vrijeme nalazi neregistrirani automobil koji je u vlasništvu jednog od stanara (ne treba posebno napominjati da je isti u zavadi gotov sa cijelim svijetom i da stalno piše neke žalbe) i to način zagrađuje prilaz invalidima i otežava pristup kontejneru za smeće, odnosno premetno vozilo se nalazi van oznčenih parkirališnih mjesta. Kako je parking u vlasništvu zgrade, komunalni redar (znate kako je u manjim sredinama gdje se takve osobe ne žele nikome zamjerati ali uredno primaju plaću za nerad) tvrdi da time nije riječ o javnoj površini te da on nema ništa s tim. U policiji kažu da oni postupaju tek nakon poziva komunalnog redara. Molim za savjet kako natjerati komunalnog redara da pokrene postupak. Da je riječ o razumnom vlasniku dalo bi mu se objasniti da je dovoljno da premakne vozilo na označeno mjesto.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako se radi o čestici koja je u (su)vlasništvu stanara, onda bi oni trebali tražiti intervenciju.

 

Ako je vozilo postavljeno na mjestu koje je vatrogasni put (sasvim vjerojatno, ako ometa prilaz vozila za odvoz smeća) ili ometa prolaz invalidnim osobama, onda bi to trebalo u tom smislu prijaviti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima. Probat ćemo riješiti problem na način da ako se taj prostor smatra javnom površinom onda spada u nadležnost komunalnog redara, a ako pripada stambenoj zgradi onda bi trebalo biti u nadležnosti upravitelja zgradom koji se sukladno čl. 379. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima dužan brinuti da se zajednički dijelovi nekretnine održavaju u graditeljskom i funkcionalnom stanju, nužnom za normalno korištenje. Vlasnik vozila je poznat, nažalost bio je i predstavnik suvlasnika dok mu nije pala maska. Jedan je od onih koji sramote časne branitelje. Nije plaćao račune pričuve i grijanja godinama, uzurpirao zajedničke prostorije, lažno prijavljivao ostale suvlasnike poreznoj i još puno toga, a kad je pokrenuta ovrha prijeto je upravitelju zgrade "tko smije ovršiti hrvatskog branitelja?". Još žalosnije je bilo kad se telefonom požalio u Min. branitelja (ove sadašnje vlasti) da se vrši pritisak na njega i traži smjena od strane većine (80 %) suvlasnika, oni su odmah nazvali upravitelja i rekli da pritisak smjesta prestane i da oni neće prelaziti 100 km zato što ovaj neće predati ključeve zajedničkih prostorija i kotlovnice u kojoj je grijanje palio i gasio samovoljno neovisno o temperaturi. Sada mi obični stanari moramo proučavati zakone i putem pisanih žalbi tjerati službe da rade svoj posao. Btw. auto se nalazi van označenih parkirnih mjesta i zapriječava ulaz za invalidska kolica (istina nemamo ni jednog stanara u invalidskim kolicima ali lakše je unositi krupnije stvari tom blago poleženom rampom) i prilikom bacanja smeća u kontejner moramo se provlačiti između gusto parkiranih vozila. Najbliži "pauk" je 50km daleko i dolazi na poziv policije koja reagira na poziv komunalnog redara koji traži zakonski propis da ne mora postupati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najbliži "pauk" je 50km daleko i dolazi na poziv policije koja reagira na poziv komunalnog redara koji traži zakonski propis da ne mora postupati.

 

Poštovani,

u slučaju da je javna površina provjerite ima li vaša jedinica lok.samouprave (a trebala bi imati temeljem čl.19 Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi, čl.5 ZSCP-a, čl.3 st.13 Zakona o komunalnom gospodarstvu) Odluku o uvjetima i načinu parkiranja, organizaciji, uređenju i načinu naplate javnih parkirališta, te blokiranju, deblokiranju, premještanju i čuvanju vozila (ili Odluku o uređenju prometa), u kojo bi među ostalim pisalo i ovo:

 

Članak 14.

Izvršitelj ima pravo premjestiti specijalnim vozilom »paukom« na posebno određeno mjesto, te naplatiti troškove premještanja i čuvanja, sukladno ovoj Odluci:

1. vozila zaustavljena i parkirana suprotno odredbama članaka 84. i 85. Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Odluke o uređenju prometa u naselju xy,

2. vozila koja priječe korištenje parkirališta, odnosno ona koja nisu parkirana sukladno označenim parkirnim mjestima,

3. prethodno blokirana vozila čije deblokiranje ne zatraži vlasnik, odnosno korisnik u roku od 24 sata,

4. napušteno vozilo ostavljeno na javno prometnim i zelenim površinama iz članka 13. Odluke o uređenju prometa u naselju xy.

 

Napuštenim vozilom smatra se tehnički neispravno, dotrajalo, oštećeno, neregistrirano ili vozilo bez registarskih oznaka.

 

Pa recimo i ovo:

 

Članak 31.

 

Novčanom kaznom od 1 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba, a kaznom od 500,00 kuna fizička osoba ako:

1. postupa suprotno odredbama članka 2. st. 2., članka 9, članka 13. st. 1., članka 14., članka 20., članka 22., članka 26., članka 28 i članka 29. st. 1. ove Odluke,

2. ne poštuje odredbe o zabrani prometa u zonama ulicama i trgovima iz članka 25 stavak 1 ove Odluke u kojima postoji stalna zabrana prometa,

3. obavlja promet bez ili suprotno odobrenju nadležnog Upravnog tijela iz čl. 25 st. 2,3,4 i 5 ove Odluke,

4. ako ne poštuje tehničke mjere za sigurnost pješaka i oznake iz članka 23. st. 5 ove Odluke

5. ne izvrši blokiranje autobusa, teretnih automobila, priključnih vozila i radnih strojeva na mjestima koja nisu za to predviđena, a kada joj je te poslove povjerilo Gradsko poglavarstvo.

 

Novčanom kaznom od 1 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj iz stavka 1 ovog članka i odgovorna osoba u pravnoj osobi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija