Jump to content

Neisplata plaće - ugovor na neodređeno


Korisnica2

Preporučene objave

Poštovana/i,

molila bih savjet glede neisplate plaće.

Naime, imam ugovor na neodređeno i plaća bi po ugovoru trebala doći do 27. u mjesecu. Budući da nisam dobila plaću za kolovoz, a upitno je hoću li uopće dobiti i plaću za rujan, molila bih Vas za savjet na koji način se sada mogu osigurati.

Kako mogu pokrenuti naplatu? Mogu li naplatiti svoja potraživanja i ako se prijavim na burzu rada? Budući da sam radila od 14.8.2014. bez prekida, imam li kakvo pravo na nadoknadu?

Hvala Vam na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

korisnica,

Vi ste trebali dobiti,ukoliko plaća nije isplaćena kada je dospjela, OBRAČUN NEISPLAĆENE PLAĆE, ovjeren žigom i potpisom ovlaštene osobe. Taj Vam obračun može poslužiti kao OVRŠNA isprava temeljem koje možete u svakom trenutku naplatiti svoje potraživanje.

Vi prvo usmeno upozorite poslodavca na njegovu obvezu da Vam isplati plaće. Ukoliko se ogluši na Vaše upozorenje,pismeno,poštom sa povratnicom dostavite mu na adresu ZAHTJEV ZA ZAŠTITU PRAVA u kojem čete ga na ovaj način upozoriti ,ukoliko Vam nije dao rečene obračune, da Vam je temeljem zakona o radu iste obvezan dostaviti odmah,te da Vam isplati zaostale plaće pod prijetnjom obraćanja Inspektoratu za radne odnose i konačnici Sudu. Vaše potraživanje ne zastarijeva pet godina.

Što se pak Hrvatski zavod za zapošljavanje propisao je:

Tko ima pravo

 

 

Uvjeti za ostvarivanje prava

 

Da bi nezaposlena osoba ostvarila pravo na novčanu naknadu mora:

 

Prethodni rad

 

Pravo na novčanu naknadu stječe nezaposlena osoba koja u trenutku prestanka radnog odnosa ima najmanje 9 mjeseci rada u posljednja 24 mjeseca. Kao vrijeme provedeno na radu smatra se vrijeme obveznog osiguranja po propisima o mirovinskom osiguranju ostvareno na temelju radnog odnosa u Republici Hrvatskoj kao i na temelju obavljanja samostalne djelatnosti u Republici Hrvatskoj te vrijeme koje je radnik bio privremeno nesposoban za rad, odnosno na rodiljnom, roditeljskom, posvojiteljskom ili skrbničkom dopustu nakon prestanka radnog odnosa odnosno prestanka obavljanja samostalne djelatnosti, ako je za to vrijeme primao naknadu plaće prema posebnim propisima i ako je uplaćen doprinos za zapošljavanje.

 

Temelj prestanka radnog odnosa

 

Zakonom su taksativno navedeni slučajevi prestanka radnog odnosa, odnosno službe, kad nezaposlena osoba ne može ostvariti pravo na novčanu naknadu.

 

Nezaposlena osoba ne može ostvariti novčanu naknadu, ako je radni odnos odnosno služba prestala:

 

  • zbog toga što je otkazala radni odnos, osim u slučaju izvanrednog otkaza ugovora o radu uzrokovanog ponašanjem poslodavca,
  • pisanim sporazumom o prestanku radnog odnosa,
  • zbog toga što nije zadovoljila na probnom radu ili nije zadovoljila tijekom pripravničkog, odnosno vježbeničkog staža, odnosno nije u propisanom roku položila stručni ispit,
  • zbog povrede obveza iz radnog odnosa (otkaz uvjetovan skrivljenim ponašanjem radnika) kao i zbog teške povrede radne obveze (izvanredni otkaz), odnosno službene dužnosti,
  • zbog izdržavanja kazne zatvora duže od 3 mjeseca.

Pravo na novčanu naknadu ne stječe nezaposlena osoba kojoj bi to pravo pripadalo po prestanku radnog odnosa odnosno službe ako je taj radni odnos trajao kraće od tri mjeseca, a prethodni radni odnos prestao na neki od gore navedenih načina.

 

Iznimno, pripada pravo na novčanu naknadu nezaposlenoj osobi kojoj je prestao radni odnos odnosno služba pisanim sporazumom ako je do prestanka radnog odnosa, odnosno službe, došlo zbog premještaja bračnog druga u drugo mjesto prebivališta po posebnim propisima, te promjene prebivališta iz zdravstvenih razloga te kada je sporazum o prestanku radnog odnosa sklopljen na prijedlog poslodavca, a u slučaju kolektivnog zbrinjavanja viška radnika prema posebnom propisu.

.

 

Rok za prijavu i podnošenje zahtjeva

 

Nezaposlena osoba mora se u roku od 30 dana od prestanka radnog odnosa, prestanka bolovanja, odnosno rodiljnog, roditeljskog, posvojiteljskog ili skrbničkog dopusta nakon prestanka radnog odnosa prijaviti Zavodu, te podnijeti zahtjev za ostvarivanje naknade. Ako zbog opravdanih razloga propusti rok od 30 dana, može se prijaviti i podnijeti zahtjev u roku od osam dana od dana prestanka opravdanog razloga koji je prouzročio propuštanje roka, a najkasnije 60 dana od propuštanja

 

Prema gornjem Vi biste ostvarili pravo na novčanu naknadu ako niste inicirali prestanak radnog odnosa sporazumom ili redovitim otkazom.

Dakle ako se odlučite da date Izvanredni otkaz radi neisplate plaće(pri čemu morate voditi računa da je prema sudskoj praksi on opravdan ukoliko niste dobili TRI plaće) imali biste pravo na naknadu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na odgovoru!

Dobila sam od knjigovđe Obračun neisplaćene plaće i sad čekam da mi ga ovjere i potpišu.

Sad me zanima koja je procedura s pokretanjem naplate? To se predaje u FINI ili u nekoj drugoj službi? U kojem roku ja mogu očekivati uplatu na svom računu i što se događa ako tvrtka nema sredstava za isplatu? Osim toga, ja nisam jedina pa me zanima kojim redosljedom ide naplata? Mogu li ja kao radnik imati neku prednost pri naplati? Osim toga, ako se nikada ne naplatim, hoće li mi se ti mjeseci uračunati u radni staž, ako doprinosi nisu uplaćeni? Dogovorili smo poslovno uvjetovani otkaz, ali ću prema ZOR-u morati odraditi još 3 tjedna. Tada ću već imati drugu listu neisplaćene plaće, a mjesec dana nakon toga trebala bi stići i treća lista, za posljednji mjesec rada. Znam da imam puno pitanja pa Vam zahvaljujem još jednom na trudu i odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na odgovoru!

Dobila sam od knjigovđe Obračun neisplaćene plaće i sad čekam da mi ga ovjere i potpišu.

Sad me zanima koja je procedura s pokretanjem naplate? To se predaje u FINI ili u nekoj drugoj službi?

Ovjereni Obračun ne isplaćene plaće je vjerodostojna ovršna isprava na temelju koje će Vam Javni bilježnik sastaviti Ovršni prijedlog i poslati da na naplatu poslodavcu koji u roku od 8 dana ima pravo žalbe. U slučaju žalbe i ne plaćanja morati čete na Sud (Ako ste ikada dobili kakovu ovrhu znate kako to ide). Ukoliko se poslodavac ne bi žalio Javni će bilježnik proslijediti Ovršni prijedlog na FINU i vi čete dobiti lovu.

 

U kojem roku ja mogu očekivati uplatu na svom računu i što se događa ako tvrtka nema sredstava za isplatu?

Ako tvrtka ima blokiran račun,mislim,duže od 60 dana morati čete pokrenuti Stečajni postupak. Do stečaja to potraje i godinu dana ili više. Sud imenuje stećajnog upravitelje sa kojim čete nadalje rješavati svoje potraživanje.

 

Osim toga, ja nisam jedina pa me zanima kojim redosljedom ide naplata? Mogu li ja kao radnik imati neku prednost pri naplati?

Da,morali biste imati prvenstvo ako stečajni bude "pravi".

 

Osim toga, ako se nikada ne naplatim, hoće li mi se ti mjeseci uračunati u radni staž, ako doprinosi nisu uplaćeni?

Provjerite dali su Vam uplaćivani doprinosi. Ako nisu, prijavite poslodavca nadležnoj Poreznoj upravi. Porezna će postupiti po službeanoj dužnosti (već je i morala ako ne plaća doprinose jer su isti prvi u plaćanju svakog mjeseca).

 

Dogovorili smo poslovno uvjetovani otkaz, ali ću prema ZOR-u morati odraditi još 3 tjedna. Tada ću već imati drugu listu neisplaćene plaće, a mjesec dana nakon toga trebala bi stići i treća lista, za posljednji mjesec rada. Znam da imam puno pitanja pa Vam zahvaljujem još jednom na trudu i odgovoru!

Dobar otkaz ste "dogovorili" (bilo bi idealno da dogovorite da Vam isplati plaće) i temeljem njega imate pravo na naknadu sa Zavoda za zapošljavanje.

Pričekajte sve OVJERENE Obračune ne isplaćenih plaća pa onda krenite sa prisilnom naplatom ako Vam u međuvremenu ne isplati plaće.

Moj Vam je prijedlog da se svakako probate dogovoriti da vam isplati plaće. Sve ove procedure koštaju živaca i novaca.

Sretno.:palac:

 

Da,zaboravih. Ovršni prijedlog možete sastaviti i sami,kako bi izbjegli javnobilježnički trošak. Za šprancu Vam može poslužiti neki takav, koji ste eventualno dobili za neplaćene račune za komunalije ili sl. :tikvan:s obzirom da ne dobivate plaće velika je vjerojatnost da sam u pravu. Pa da Vam te ovrhe bar nečem korisnom i posluže.:)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

bivši sam djelatnik CITY – EX-a, a zbog otvaranja predstečaja proglašen sam viškom, te mi je dana 16.8.2015. otkazan ugovor o radu na neodređeno vrijeme.

Nije mi isplačena plaća za 5., 6., 7., i pola 8. mj. 2015.

Radnici koji su ostali raditi uredno dobivaju plaću dok meni i ostalim radnicima koje su otpustili šalju samo liste tj. obračun neisplaćene plaće.

Kako da ostvarim isplatu svojih neisplaćenih plaća obzirom da firma i dalje posluje?

 

Hvala na odgovoru.

uređeno: od G-man
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mirda,

obračun ne isplaćene plaće je Vjerodostojna ovršna isprava koja mora biti ovjerena žigom i potpisom mjerodavne osobe. Temeljem nje čete kod Javnog bilježnika pokrnuti Ovršni postupak i naplatiti svoje potraživanje.

Što je sa otpremninom? Ako ste kod Citya radili duže od dvije godine i na otpremninu imate pravo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija