Jump to content

smetanje posjeda


josip1985

Preporučene objave

Pozdrav!

 

Prije više od 15-ak godina sagradjene su stepenice na zemlji koja nije u vlasništvu osobe A. S obzirom da je osoba A podigla tužbu zbog druge stvari prema osobi B, može li osoba B podići tužbu za smetanje posjeda i povrat u prijašnje stanje?

 

Naime, osoba B je znao da stepenice nisu sagradjene na zemlji osobe A, al ga nije bilo briga, sve dok osoba A nije podigla tužbu zbog druge stvari prema njemu (osobi B)

 

Zanima me, može li osoba B nakon 15-ak godina dokazom iz katastra da su stepenice sagradjene nelegalno (na tuđoj zemlji) podići tužbu zbog smetanja posjeda i povrat u prijašnje stanje s obzirom da je prošlo toliko godina odnosno napisati u tužbi da nije znao da su stepenice izgrađene na tuđoj zemlji, odnosno na zemlji koja ne pripada osobi A, te da je tek uvidom u katastar i zemljišne knjige saznao da taj dio parcele (na kojoj su izgrađene stepenice) nije u vlasništvu osobe A?

 

Zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

može li osoba B nakon 15-ak godina dokazom iz katastra da su stepenice sagradjene nelegalno (na tuđoj zemlji) podići tužbu zbog smetanja posjeda i povrat u prijašnje stanje s obzirom da je prošlo toliko godina odnosno napisati u tužbi da nije znao da su stepenice izgrađene na tuđoj zemlji, odnosno na zemlji koja ne pripada osobi A, te da je tek uvidom u katastar i zemljišne knjige saznao da taj dio parcele (na kojoj su izgrađene stepenice) nije u vlasništvu osobe A

nemože,budući da je iz opisanog činjeničnog stanja nedopuštena posjedovna tužba.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nemože,budući da je iz opisanog činjeničnog stanja nedopuštena posjedovna tužba.

 

Mali ispravak.

Osoba A i B su braca.Osoba A je dobio ugovorom o poklonu od roditelja 250 kvadrata zemlje. Stepenice je napravio izvan te kvadrature te ta zemlja na kojoj su stepenice napravljene još uvijek nije podjeljenja izmedju njih dvoje (osobe A i B).

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zemlja do stepenica pripada osobi A, a stepenice su izgradjenje na zemlji koja je u suvlasnistvu osoba A i B.

bespotrebne su tu bilo kakve tužbe,izvršite diobu parcele koja je u suvlasništvu,pa po cijenu da sud razvrgava suvlasništvo,jasno je da bi dio na kojem se nalazi stepenište pripao osobi A,buduči da se već granići sa njegovim vlasništvom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija