Jump to content

Kako se pozvati na zastaru


xy99

Preporučene objave

Pozdrav

Prije više od godine dana prešao sam na struju od HT-a. Kod polugodišnjeg obračuna dobio sam poveći račun gdje sam se žalio ali sam dobio negativan odgovor. Pored toga imao sam još par računa koje nisam podmirio. Tom računu datum dospijeća je bio 25.09.2014. Prošli mjesec su me zvali iz agencije za naplatu potraživanja gdje sam rekao da ću platiti. I podmirio sam sve račune osim toga najstarijeg. Do sada nisam dobio ovršni prijedlog. Rekli su mi da će to ići s 5.10.2015.

Što mogu poduzeti?

 

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru

 

LP Antun

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hi xy99,

Ovisi što znači "to će ići s 5.10.2015" - da li je to datum kad će prijedlog poslati JB, ili će 5.10.2015 biti datum rješenja, ili će tog datuma JB vama poslati ovrhu...

 

Ako je prijedlog JB zaprimio 26.9.2015 ili kasnije, to im je u zastari... no, ja vjerujem da cijela ekipa radi sebi za korist i moguće je antidatira ovrhe (mijenja datum kako im paše).

 

Ako je prijedlog JB zaprimio 25.9.2015 ili ranije, nema zastare, uz dug bićete dužni platiti i neke troškove: npr. 200kn troška + 800kn predvidivog troška (tih 800kn se ne plaća ako drugo platite u roku 8 dana od primitka ovršnog rješenja).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako taj račun je u zastari ovi ostali nisu. Što bude u tom slučaju. Ja se pozovem na zastaru za taj jedan a ostali idu na ovrhu ili?

 

Po trenutno važećim zakonima (ili ako su izraženi predvidivi troškovi), to se (najčešće) ne isplati, već je isplatljivije po primitku ovršnog rješenja platiti i taj jedan zastarjeli račun s pripadajućom kamatom. Naime, ako prigovorite, ide se na sud - za 7 minuta na sudu odvjetnik ovrhovoditelja dobije oko tisuću kuna ako je 100% uspješan, ili manje ako je prigovor opravdan, troškovi za obje strane idu prema 'uspješnosti', što je elastičan pojam, prema mom iskustvu.

 

(Idealno bi bilo platiti ono što nije u zastari, a prigovoriti na ono što je u zastari. No takvo razdvajanje i djelomično plaćanje, baš i ne funkcionira u praksi...)

 

(Ako je ovršno rješenje po starom, bez izdvojenih predvidivih troškova, tada se isplati pisati prigovor za jedan račun u zastari; pa čak i za nijedan, ovisi o tome koliko iznose ti ne-stvarni troškovi s pripadajućom kamatom, naime zatezna kamata je blizu 100% ako je rješenje iz 2008.)

 

Znači? Sada mi ostaje čekati.

Ne znam, čini se da nije moguće prisiliti JB da pošalje ovršno rješenje, možete pokušati npr. ovako, pa javite ako uspijete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija