Jump to content

HZMO - Zahtjev za povrat nepripadne isplate


ajkula7

Preporučene objave

Poštovani,

 

Molim Vas pravni savjet vezan uz sljedeći problem. Naime, svakog 11. dana u mjesecu na moj tekući račun sjeda određeni iznos po zadužnici koju smo ja vjerovnik i Gospodin dužnik ovjerili kod javnog bilježnika. Gospodin koji je dužnik svakog 11. u mjesecu prima mirovinu, pri čemu FINA razliku iznosa do minimalnog iznosa koji je njemu po zakonu osiguran, uplaćuje automatski na moj tekući račun. No, prošli mjesec njemu je HZMO svojom greškom , uplatio preveliki, tj. nepripadajući iznos, razliku kojeg je FINA po nalogu zadužnice proslijedila na moj račun. Ja sam taj novac dakako podigao i potrošio s obzirom da kod mene nije postojala nikakva sumnja o podrijetlu tog novca jer uvidom u promete po mom računu, u opisu plaćanja navedene uplate stoji kao i svaki mjesec " uplata po zadužnici br........". Dakle ja sam, opravdano novac smatrao svojim.

Međutim prije nekoliko dana meni se je obratio Gospodin ( dužnik ) da je od HZMO-a primio obavijest kako je dužan vratiti nepripadnu svotu za koju on nije niti znao da mu je uplaćena s obzirom da je proslijeđena meni na tekući.

Molim Vas, da mi objasnite tko je u ovoj priči dužan vratiti novac koji je uplaćen greškom HZMO-a. Njima je trebalo mjesec dana da uvide svoj propust, za koje vrijeme sam ja taj "svoj" novac potrošio i ne namjeravam ga vratiti.

 

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Prema stavu Vrhovnog suda RH,izraženog u odluci Gzz-165/2005-2 od 24. studenoga 2005.,kad je uplata u korist određenog žiro-računa izvršena zabunom, bez valjane pravne osnove, radi se o stjecanju bez osnove s pravom na povrat onog što je neosnovano plaćeno.

E sad tko je u ovoj priči dužan vratiti stečeno bez osnove………mišljenja sam da se radi o vašem dužniku,no nevidim razlog da HZMO protiv istog poduzima nekakav postupak,budući da ima način rješiti konkretan slučaj,a koji bi i vi osjetili naredni mjesec.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija