Jump to content

Molim vas za odgovor:koja su moja prava kao vlasnika 2/3 stana


levzel

Preporučene objave

Nakon ostavinske rasprave, meni je pripalo 2/3 stana.Isti se nalazi u prizemlju stambene zgrade sa 4 stana.Sastoji se od 2 sobe, kuhinje, predsoblja i kupatila.Brat mi živi već dugo u inozemstvu i ja sam jedini vodio brigu o pok.roditeljima.Nažalost,oporuka nije napisana.Nitko od pok.roditelja se nije nadao da će brat uzeti 1/3.On je inaće jako imućan ali iz nekih (meni nepoznatih)razloga nije se odrekao svoga dijela stana.Zanima me: kakav je sada status stana?Kako se isti može uopće podijeliti?Da li brat ima pravo korištenja kuhinje, kupatila? Da li smije koristiti ulazna vrata u stan?Inače da napomenem: jedna soba je veličine te njegove 1/3.Na primjer:u istu sobu može napraviti ulaz sa vanjske strane zgrade.Nalazim se u jako nezgodnoj situaciji te neznam kako dalje.Stoga bih vas molio za odgovor na ovu situaciju vlasništva.Kako je najbolje to razriješiti? Znam da bi bilo najbolje da mu isplatim(ako on na to pristane) vrijednost njegovoga dijela.Ali nisam u mogućnosti da mu to ponudim.Unaprijed,hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stan je uporabna cjelina.Ne možete samo tako probijati vanjska vrata na zgradi, a upitno je i kako izvesti da se podjele instalacije.

Najgora opcij je da stan stoji i imate troškove.

 

Najbolje da se sa bratom dogovorite - ili da stan prodate, ili da vi otkupite njegov dio, ili on vaš dio.

Ako je brat imućan, ne vidim zašto ne bi pristao da vam ustupi svoj udio, čak i za cijenu manju od tržne. Ako novac nemate, uvijek možete dogovoriti da uzmete hipotekarni kredit. Isplatite bratu njegov dio a najmom stana otplaćujete kredit.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na savjetima.Ali ....nisam napisao da ja sam živim u tome stanu.Zbog toga me i interesira kako i da li se uopće stan može podijeliti u korištenju 2/3 i 1/3.Ili da budem precizniji: na primjer on dodje u Hrvatsku i kaže-ovu sobu bi ja koristio kao svoj nasljedni dio( jer njena povšina odgovara 1/3 stana).Ako se ja složim sa tim:da li u tom slučaju on smije koristiti i kuhinju i hodnik i kupatilo i naravno isti ulaz u stan? Možda je to sa pravne strane "glupo pitanje" ali me zanima kako je i da li je zakonski rješena takva situacija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da li u tom slučaju on smije koristiti i kuhinju i hodnik i kupatilo i naravno isti ulaz u stan?

Članak 38.ZV

(1) Nije li što drugo određeno, svaki suvlasnik smije izvršavati GLEDE CIJELE STVARI sve ovlasti koje ima kao nositelj dijela prava vlasništva bez suglasnosti ostalih suvlasnika, ako time ne vrijeđa prava ostalih suvlasnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 38.ZV

...

...ako time ne vrijeđa prava ostalih suvlasnika.

 

Ovo je u ovakvom slučaju važnije, kao i dugi stavci čl. 38. ZV.

 

Levzel ima ne samo samostalan i kvalificirani posjed , taj stan je osim toga i njegov dom. On je ujedno i većinski suvlasnik.

Brat ne može doći u njegov dom i useliti u jednu sobu.

 

Stan je nedjeljiva uporabna cjelina, i nije moguće uspostaviti 'poseban dio' na način da se jedna soba odvoji. Posjednik plaća i sve režije i troškove održavanja.

 

Manjinski suvlasnik može tražiti da se polože računi, i može tražiti da se 'podjele koristi' - konkretno to znači da može tražiti naknadu u visini trećine iznosa za koji bi se stan mogao iznajmiti, ali bi pritom morao snositi i adekvatan trošak održavanja.

Manjinski suvlasnik može svoj suvlasnički udio prodati bilo većinskom suvlasniku bilo trećoj osobi (kad bi takvog kupca uopće mogao naći).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Levzel ima ne samo samostalan i kvalificirani posjed

Samostalan na svom suvlasničkom dijelu ali ne i na cjelovitoj nekretnini,budući da priznaje bratova su-vlasnička prava koja doduše nemože ni sporit,a glede činjenice da je nekretnina stečena nasljeđivanjem te odredbi čl.17.ZV,i brat je posjednik nekretnine bez obzira što nije uspostavio faktičku vlast.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...

...,a glede činjenice da je nekretnina stečena nasljeđivanjem te odredbi čl.17.ZV,i brat je posjednik nekretnine bez obzira što nije uspostavio faktičku vlast.

 

 

Istina je da po članku 17. u formalnom smislu (su) vlasnik postaje i (su)posjednik. Ali u ovom slučaju nekretnina je već imala posjednika u trenutku nasljeđivanja. U tom slučaju bi brat bio posredni - ne posjednik , nego suposjednik.

Posjed je ili samostalan, ili nesamostalan. Posjednik ili priznaje 'višu vlast' posrednog posjednika, tj. vlasnika, ili ne. Tu ulazimo u zonu koja je nedefinirana - postoji li 'djelomično samostalan' ili 'djelomčno nesamostalan' posjed?

 

A posjednik je ne samo većinski suvlasnik, nego je nekretnina njegov dom. Taj stan kao nekretnina je nedjeljiv, dakle bi korištenjem bilo kojeg djela od strane druge osobe bi pravo na samostalni posjed većinskog suvlasnika bilo narušeno. I nepovredivost doma.

Ima li netko rješenje ove dileme?

 

Enivej...

Postavljatelj teme je zapravo pitao može li brat doći u stan i tražiti korištenje jedne sobe. I tu je odgovor jasan - ne može.

To ne bi mogao čak niti da je stopostotni vlasnik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Matrix76 i Felixx-u na želji da mi pomognu.Svaka čast.Felixx mi je u zadnjem odgovoru napisao u jednom dijelu: Ima li netko rješenje ove dileme?? Pri dnu teksta je bio izričit:da brat NE MOŽE DOĆI U STAN I TRAŽITI KORIŠTENJE JEDNE SOBE. Kako sam ja vlasnik 2/3 toga stana,od cca 44 m2, a površina jedne veće sobe odgovara 1/3, koja je pripala bratu po ostavinskoj raspravi,a ja stanujem u tome stanu ! meni je totalan apsurd da brat može doći i kazati da će privremeno koristiti tu sobu, po posjeti iz inozemstva.Po meni je nepojmljivo da to nije izričito rješeno zakonom.Stoji ne/mogućnost moje isplate vrijednosti njegove 1/3 (a u šta sumnjam da bi on prihvatio da i to mogu). Isto tako po meni je opravdana i naplata mojeg korišenja cijelog stana (tj. i njegove 1/3). Ali, njegov dolazak i korištenje PORED 1/3 ( sobe ) I OSTALIH DIJELOVA STANA ( hodnik,kuhinja i kupatilo) MI JE TOTALNO IZVAN SVAKE PAMETI. Ne zato šta sam ja u pitanju ! On time NARUŠAVA moje vlasništvo i moju privatnost na tome MOME vlasništvu! Molio bih vas: DA LI POSTOJI PRAVOVALJANO ZAKONSKO RJEŠENJE ( za mene jedne vrlo neugodne situacije).Ako postoji: koji je to Članak Zakona RH.Hvala vam na na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

DA LI POSTOJI PRAVOVALJANO ZAKONSKO RJEŠENJE ( za mene jedne vrlo neugodne situacije).Ako postoji: koji je to Članak Zakona RH.Hvala vam na na odgovoru.

 

Ali zašto se toliko zbog toga uzrujavate?

Imate stan u posjedu, stan je vaš dom.

Ako brat dođe tražiti nekakvo pravo 'ulaska' ili 'posjeda' - pozovite policiju. Policija će ga uputiti da stvar riješi putem suda.

 

Zakon o vlasništvu definira 'pravo na izvlaštenje na zahtjev većine' , ali u praksi to vam je beskrajno dugi sudski postupak ako manjinski suvlasnik opstruira postupak.

 

Vašem bratu bi zapravo odgovaralo da to riješi, ne vama.

Vi iskoristite priliku da u slijedećem periodu prištedite neki novac za taj otkup. Bolje da stavljate na stranu štednjom, nego da uzimate kredit.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija