Jump to content

Kaznena prijava, žrtva/oštečenik


pravniproblemi

Preporučene objave

U kaznenoj prijavi ima više kaznenih djela te osoba. Jedno je zloupotreba položaja i ovlasti, tužitelj je objasnio da nema kaznenog djela, jer je ovo djelo teško dokazati. Kako dokazati namjeru, prijava je društveno potrebna te je poželjno da se prijavljene osobe i kazne.

Još pitanje vezano za zaprimanje prijave od strane DORH, prijava je predana prije mjesec i pol. Nakon 10 dana, po naputku, nazovem radi informacija te mi se da broj predmeta. Upisan je u KR-DO bez da sam kontaktiran da pojasnim. Par dana nakon toga to i potvrdi nadležni državni odvjetnik. "To se odmah radi čim se predmet zaprimi"!? A ZKP-u, članak 206. st. 8? Zašto se praksa razlikuje od Zakona? Radi li se ovdje o prikrivanju, također se krši odredba o obavijesti stanja predmeta (do 12 godina 15 dana, poviše 12 godina do 60 dana)? Savjeti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obzirom je predmet u obradi, zasada vam nema druge doli čekati ishod te obrade, pa eventualno preuzeti kazneni progon ukoliko prijava bude odbačena.

 

Što se upisivanja tiče, očito je procjena zamjenika zaduženog za predmet da prijava ima nedostataka, pa ju je upisao u KR-DO upisnik, međutim to ne utječe na činjenicu da i dalje postoji rok od 6 mjeseci za meritorno rješavanje prijave, a vi kao oštećenik/žrtva po isteku 2 mjeseca od podnošenja prijave ćete moći tražiti obavijest o stanju predmeta, a ako time nećete biti zadovoljni, možete pisati pritužbu višem državnom odvjetniku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zar upis u KR-DO, barem po zkp, ne nastupa nakon sto se osoba koja je prijavila pozove da ispravi istu? Ovdje je po defaultu upisano u KR-DO, postupanje je pokrenuto tek nakon obavijesti da je slucaj pokrenut i medijski i nacionalno. Do tada je bio, kako je DO rekao, nebitan. Zato sumnjam u nepravilnosti. A pravna klinika ima u svojim pojasnjenjima i razvoj kaznene prijave, te jest objavu postupanja(do 12 godina za kazneno djelo 15 dana, iznad 12 do 60 dana).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zar upis u KR-DO, barem po zkp, ne nastupa nakon sto se osoba koja je prijavila pozove da ispravi istu?

 

Po ZKP-u da, ali praksa se malo razlikuje, konačno tu postoji i Poslovnik o radu DORH-a.

 

Konačno, vi tu kao žrtva ništa ne gubite, jer se prijepis u K-DO upisnik lako izvrši naredbom zamjenika, kada procijeni da su za to stvoreni uvjeti. Rokovi za rješavanje predmeta su isti, vaša prava na traženje obavijesti i pritužbu i dalje ostaju.

 

Ovdje je po defaultu upisano u KR-DO, postupanje je pokrenuto tek nakon obavijesti da je slucaj pokrenut i medijski i nacionalno. Do tada je bio, kako je DO rekao, nebitan. Zato sumnjam u nepravilnosti.

 

Zato imate na rapolaganju traženje obavijesti i pravo pritužbe višem DO-u. U konačnici možete se obratiti i DORH-u u Zagrebu.

 

A pravna klinika ima u svojim pojasnjenjima i razvoj kaznene prijave, te jest objavu postupanja(do 12 godina za kazneno djelo 15 dana, iznad 12 do 60 dana).

 

Imate li kakav link na to?

 

Mozete li mi pojasniti preuzimanje progona po privatnoj tuzbi?

 

Ne po privatnoj tužbi, već se radi o preuzimanju progona od strane oštećenika.

 

Za jasniju predodžbu vaših prava vidite čl. 55-59. ZKP-a.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zar Zakoni nemaju prednost pred podzakonskim aktima, kao što je poslovnik DORH-a? Lako se izvrši naredbom višeg tužitelja, ali ako se to radi svakom laičko sastavljenom prijavom što rade niži tužitelji?

Za gore navedene raspoložive postupke ne bi bilo potrebe da je tužitelj promptno izvršio uvid u prijavu. Ista nije bezazlena, te takav postupak tjera žrtvu da se prvo pravno obrazuje te da utroši svoje vrijeme i financije u postupke zamkoje je nadležan DORH.

Hvala na preporuci članaka, ali bi volio malo detaljnije objašnjenje. Kako ste objasnili, teorija i praksa se često razlikuju.

Predmet je u postupak uzela Pravna klinika, čiji studenti smatraju da su navedena djela kaznena djela.

Prije par dana sam došao u posjed informacijama o nenamjenskom trošenju proračunskih sredstava dijela prijavljene institucije, SAVJET?

Zamolio bih vas savjet što prije, jer sutra imam razgovor u Policiji u vezi pokrenutog slučaja.

 

http://klinika.pravo.unizg.hr/content/ostecenik-kao-tuzitelj

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zar Zakoni nemaju prednost pred podzakonskim aktima, kao što je poslovnik DORH-a?

 

Vaše pitanje nije primaran fokus regulative ZKP-a, jer se odnosi na način rada i postupanja samog DO-a povodom prijave, a što se regulira podrobnije Polsovnikom.

 

Još jednom ponavljam - vaša prava ovime nisu ni na koji način povrijeđena.

 

Hvala na preporuci članaka, ali bi volio malo detaljnije objašnjenje.

 

I u samom linku kojeg ste dali, vam je obrazložena takva solucija. No, u ovom trenutku, bespredmetno je o tome pričati obzirom je predmet pred DORH-om i sada je loptica na njihovom terenu, a vi čekate povrat. Razumijem nestrpljenje, ali ako se radi o ozbiljnijem kaznenom djelu/djelima - nema šanse da se to ekspeditivno riješi, jer procedura traži svoje, a DORH ionako ima problema sa nestašicom kadra.

 

Ovo nisu opravdanja - ovo su činjenice, koje svatko tko je imao priliku iskusiti kako njihov posao doista izgleda znade u kakvim uvjetima i na koji način ti ljudi rade svoj posao. Ministarstvo pravosuđa može pričati "lovačke priče" koliko god želi - realnost je surova suprotnost.

 

Prije par dana sam došao u posjed informacijama o nenamjenskom trošenju proračunskih sredstava dijela prijavljene institucije, SAVJET?

 

Dopisom u kojem objašnjavate ova najnovija otkrića dopunite već podnesenu kaznenu prijavu.

 

Dopis naslovite sa "na spis KR-DO-XY/15".

 

 

Glede linka, članak je pisan u 2012. i neke stvari su se promijenile (jer se u međuvremenu i ZKP nekoliko puta dopunjavao i ispravljao), a mislim da ste pogrešno shvatili onaj rok od 15 dana, odnosi se ne na meritorno rješavanje prijave, jer je to naprosto faktički nemoguće, već se taj rok veže uz, ili provođenje istrage/dokaznih radnji ili nalaganje provođenja izvida kaznenih djela. Rok je zamišljen da sprečava famozno nekadašnje "ladičarenje" spisa.

 

Podsjećam na vaša prava da zatražite pisanu obavijest o dosad učinjenome po vašoj prijavi od zamjenika zaduženog za predmet, a ako time nećete biti zadovoljni, imat ćete pravo pritužbe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na to sam i mislio kada sam spomenuo rokove, na početak postupanja, ne na rješenje. Rješenje ću čekati godinama, to sam upoznat. Također sam se i uvjerio u uvjete rada u DORH-u, katastrofalni. Vjerovatno sa namjerom ili ne... Hvala vam na ozbiljnoj i promptnoj pomoć, uz Pravnu kliniku, vas, Policiju, te DORH nadam se stati na kraj višegodišnjoj samovolji te kriminalnim djelatnostima. Ako prije ne iselim zbog ovakvog sustava. Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na to sam i mislio kada sam spomenuo rokove, na početak postupanja, ne na rješenje.

 

Onda sam vas krivo razumio. Sve OK.

 

Rješenje ću čekati godinama, to sam upoznat.

 

Ne baš godinama, maksimalan rok istrage (a realno, za ovakva kaznena djela će se najvjerojatnije provoditi istraga) jeste 18 mjeseci, i to sa svim mogućim dopuštenjima prekoračenja, tako da neće baš proći godine. Ali će potrajati.

 

Također sam se i uvjerio u uvjete rada u DORH-u, katastrofalni. Vjerovatno sa namjerom ili ne...

 

Drago mi je da ste i sami vidjeli i da shvaćate o čemu pričam. Lako je ovako, laički sa strane, "drvljem i kamenjem" na DORH, a kad shvatite u kakvim uvjetima rade, onda su vam neke stvari jasnije.

 

Nažalost, daleko smo mi od onoga što se prikazuje u američkim filmovima i serijama.

 

Hvala vam na ozbiljnoj i promptnoj pomoć, uz Pravnu kliniku, vas, Policiju, te DORH nadam se stati na kraj višegodišnjoj samovolji te kriminalnim djelatnostima. Hvala

 

Nema na čemu, a ja ću biti slobodan pozvati da vas da povratno javite ishod. Ako se sjetite, naravno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema na čemu, a ja ću biti slobodan pozvati da vas da povratno javite ishod. Ako se sjetite, naravno.

 

Mislim da ću se sjetiti, a vjerovatno čete i čitati u medijima o ishodu.

 

Jučer sam bio u Policiji na razgovoru, iznio cijelu kronologiju, inspektori su se čak i požalili na stanje u cijelom sustavu(imaju veći ured od DO), a što se tiče kaznenih djela, izvšiti će istragu iako su rekli da dijelovi prijave su kaznena dijela, ai teško dokaziva. A, žalosno, kazneno dijelo prijetnje je progon po privatnoj tužbi.

 

 

Može li se tražiti objedinjavanje, da se progoni po službenoj, obzirom da je to čin istih osoba koje sam prijavio i za druga kaznena dijela?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...inspektori su se čak i požalili na stanje u cijelom sustavu(imaju veći ured od DO)...

 

Evo, drago mi je da i sami uviđaju neke stvari.

 

A, žalosno, kazneno dijelo prijetnje je progon po privatnoj tužbi. Može li se tražiti objedinjavanje, da se progoni po službenoj, obzirom da je to čin istih osoba koje sam prijavio i za druga kaznena dijela?

 

Čime vam se točno prijetilo?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Iz jedne medijske kuce sam dobioobavijest da obustavljaju pricu o kaznenoj prijavi, jer je DORH odbacio istu. Nisam primio nikakvu obavijest o razvoju dogadaja, jeli to ustaljena praksa, okrivljenici su pozvani na razgovor i u kratkom roku se sve odbacuje. Niti sam naknadno pozvan niti su zatrazeni dodatni dokazi koji bi potvrdili navodeu prijavi. Sto da radim dalje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam, samo sam dobio takvu informaciju od zaposlenice lokalnih medija, da im priča više nije interesantna, jer je DORH odbacio prijavu. Iako mi nije jasno kako može odbaciti cijelu prijavu kada u njoj ima i kaznenih dijela za koje trebam dobiti prijedlog za privatni progon ako neče po službenoj dužnosti. U ponedjeljak idem na razgovor u Policiju, inspektorica me izbjegava, prije par dana sam bio na porti, pokušavali su je kontaktirati, nisu uspjeli. Ostavio sam broj mobitela, nitko nije zvao.

Imam li pravo tražiti uvid u izjave, osumnjičenici su bili na obavijesnom razgovoru prije mjesec i po dana? Iste bi dostavio Pravnoj klinici, imam li to pravo? Po kojem Zakonu i članku? Ako inspektorica pokaže negodovanje, da imam uporište. Što da pitam u DORH-u? Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja na vašem mjestu ne bih išao do policije, već direktno na DORH i zatražio uvid u spis, na što imate pravo. Tamo ćete tada dobiti i informacije glede daljnjeg postupanja, rješenje o odbačaju bi vam se moralo dostaviti i čini mi se vrlo neozbiljnim činjenica da novinari znaju za tu činjenicu prije vas. Osim ako niste mijenjali adresu, pa vam dostava nije uspjela.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Davno smo prosli granicu neozbiljnosti, rijec je o utjecajnoj instituciji i osobama kako na lokalnoj tako i na nacionalnoj razini. Mogu li traziti kopiju spisa, kako sam naveo u prijasnjim postovima, da proslijedim Pravnoj klinici na uvid? Treba li u spisu biti prilozen detaljni opis policijskog postupanja, sa imenima svjedoka i njihovim izjavama? Jeli to imam pravo pregledati te kopirati, ili zatraziti da se proslijedi Pravnoj klinici? Hvala na promptnim odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da vam odgovorim na pitanje cime mi se prijetilo : da se njima nije pametno zamjerati na toj instituciji, da cu izgubiti sva svoja prava ako nastavim sa zahtjevima, pricale mi se osobne price kako je sin osobe koja je procelnik postupao na slican nacin kao ja, te je izgubio sva prava. I naravno da pokusavam nesto promijeniti, ali nakon sto izadem iz sustava(potonje mi je izjavila osoba koja bi nas trebala stititi od takvih "osveta"). I da, vecinu ovih prijetnji imam na audio snimci, diskutabilna zakonitost. Pretpostavljate o kojoj instituciji je rijec...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je prijava odbačena, imat ćete pravo dobiti primjerak odbačaja, nakon čega teče rok za preuzimanje progona s vaše strane. Kopiranje predmeta spisa se može zatražiti, ali se plaća.

 

Pretpostavljate o kojoj instituciji je rijec...

 

Pretpostavljam, ali nisam siguran. No, nije ni bitno, nastavak procedure vam je kako sam napisao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko se placa, jeste li upoznati?

 

Bilo je, mislim 1,00 kn po stranici. Ne znam je li se u međuvremenu promijenilo.

 

Iz mojih postova možete vidjeti razinu pravnog obrazovanja, koliko mi se uopče isplati ići sam protiv takve institucije te takvih osoba? Možete li mi preporučiti nekoga, osim pravne klinike, tko bi mi mogao pomoći?

 

O preporukama ne bih, iz dva razloga - prvo, smatraju se reklamom i drugo, ako štogod pođe po krivu ja ću "dobiti svoje".

 

Što se izgleda tiče, istina jeste da je vrlo teško ići kontra sustava, ali bilo bi krajnje neozbiljno od mene da dajem ikakve, pa i teoretske procjene, kada zapravo ni ne znam o čemu se točno radilo, a još manje sam vidio spis.

 

Vaša procjena, prvi korak ste sami odabrali, Pravnu kliniku, koju iznimno respektiram, ali u kaznenom pravu, pogotovo na ovakvoj razini, bojim se da nisu dorasli izazovu. Ali nemate što za izgubiti, oni će vam dati svoje viđenje koje može biti indikativno, samo pazite, ukoliko se odlučite na preuzimanje progona, to ćete morati napraviti u roku od 8 dana od primitka rješenja o odbačaju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Iz mojih postova možete vidjeti razinu pravnog obrazovanja, koliko mi se uopče isplati ići sam protiv takve institucije te takvih osoba? Možete li mi preporučiti nekoga, osim pravne klinike, tko bi mi mogao pomoći?

 

imati pravno obrazovanje je nuzan ali nikako dovoljan uvjet da bi se na po sebe siguran nacin bavili ovakvim radom

 

poznavati opcenite temeljne pojmove prava, je prva razina, zatim kako to otprilike funkcionira u raznim drustvima i vrementima

onda sljedi kako bi to kao trebalo funkcioirati u nas

na koncu kako to zaista funkcionira kod nas i koje su to taktike i strategije opstukcije i kako im inteligentno parirati

 

koliko vam se isplati? ne isplati vam se uopce, necete dobiti nikakva profit, osim sto cete napraviti pravu stvar, mali pomak u pravom smjeru

 

koliki je rizik za vas? to jako ovisi o tome kolko ste cvrsti, hitri, koliko brzo kopcate, kakva vam je intuicija i da li poznajete utjecajne ljude koji nisu previse zamoceni u takvu ili slicnu praksu

 

naime taj kriminal na koga ste vi naletjeli je mozda vama otkice ali je sva prilika da je to uhodana praksa gdje je se to radi po presutnom dogovoru

 

upravo zato je gotovo nemoguce razmrsiti taj cvor

 

kako da jednoga stisnete kad je taj jedan to radio za drugoga, a taj drugi je nesto radio za trecega

i onda onaj koga se stisne kaze "zasto bi ja bio Pedro kad znam da vi radite to to i to dakle nista bolji niste od mene i nemate nikakvog moralnoga prava meni nesto pakirati uostalom ako me natjerate morat cu propjevati i eto vam svima glavobolje i straha od lavine.

 

(toliki je strah, dva put mi je netko u razgovoru kazao da ima dojam da suci imaju kolektivnu svijest kao "Borg" a to je zato sto su u silnom strahu, strah je neracionalan ali njihov se temelji na nedostatku osobne hrabrosti ponajvise)

 

ako dobro i kvalitetno pritisnete a pri tom sami ste cvrsto nogama na zemlji tada ce se pokrenuti postupak stavljanja u "niko taka" prostor

 

ako ste jos probitacniji pa uspijete ozivljavati ili prenamjenjivati postupke u toku onda cete doci u sferu "ja u kupe a on u spade" dokumenti nece imati nikave dodirne tocke sa realnosti

 

ako ste jos uporniji i jos probitacniji doci cete i do besmislenih sablonskih odgovora vrhovnog i/ili ustavnog suda

 

ako uspijete penetrirati medunarodne sudove jer tamo je isto "ulazni filter" nasih snaga onda cete dobiti povoljnu presudu koju ce nasi ignorirati

 

i onda da li se ovo "posve ne isplati"?

 

ne, upravo obrnuto i te kako se isplati ako imate snage ovo izgurati tada cete osobno jako napredovati i pri tome doprinjeti mogucnosti da isplivamo iz kolektivne gluposti

 

 

dovoljno je da bude stotina ovakvih upornih da se citav prostor opameti, efekt sto majmuna :) salim se, ali dovoljan broj gradana koji inventivno i domisljato a fino i pristojno komuniciraju cinjenice sudovima, tuziteljstvima ce donjeti napredak

 

...dovoljno je da je odnos desetak na jednoga

 

kognitivna disonaca uz takav "pritisak" istinom bila bi dovoljna da svaki taj pojedinac "uhljebljen" napravi neki konkretan potez u skladu sa svojom osobnoh hrabroscu i vrijednostima, ili da se sasvim zacahuri u glupost ili razotkrije kao zlikovac...

vecina ce sigurno kazat da trebaju od necega zivjeti pa (nastaviti) opstuirati i otezati najgore radnje po stetu nevinih

 

tako da je blokada pravosuda u velikom velikom dijelu zapravo unutranja reakcija na nepravdu, sto svjesna a sto nesvjesna

naravno u toj mutnoj vodi ima podosta onih kojima zlo radi koristolublja ne predtavlja nikakakav problem ali to je manjina

tu je odreden broj onih koje vode porivi iz vlastitih kompleksa, ponosa, predrasuda, sitne zloce i drugih losih karakternih osobina gao sto je glupost na primjer, ali opet nisu ni oni vecina

 

jako se treba cuvati "provokacija i provokatora" koji pozivaju na nekakve osvete ili mrznju prema pojedincima jer to je u svojoj biti stetno za napredak i pokazuje da se radi o intelektualo nezreloj osobi a mogu se javiti oni koji namjerno poticu takve ne samo zato sto su jednako nezreli vec i sa namjerom da takvak razvoj situacije zamagli originalni legitimni zahtjev

 

nasi ljudi imaju tendeciju djeliti se na "mi ili oni" ali to je na stetu nas svih

to izaziva stetu na svim razinama a na zadovoljstvo nekog zluradog koji nas je eliminirao kao konkurenciju

 

oni koji su poziciju da mogu maznjavati i nisu zapravo u nesto boljem polozaju od ove glupave vecine

i zato treba ozdraviti nase drustvo

nuzan i dovoljan uvjet za to je znanje o obrascima ponasanja, o kvalitetnoj logici i tipovima i stetnosti nezdrave logike

 

 

ako zelite biti "whistler" zvizdac onda imajte sumu koju cete bez zaljenja potrositi, nista ne ocekujte za uzvrat i ne izigravajte zrtvu

i sami ste suodgovorni za zli nered u kome zivimo prema tome vi vracate dug drustvu, a niste nikakav junak i trazite da vas nitko sazaljeva

jeste jeste sudogovorni ste necinjenjem i neznanjem, ne bunite sad tu, na bitno se fokusrajte :)

 

 

i jos

te privatne kaznene prijave gdje tuzilastvo misli da ima kriminala ali da to nije njihova sluzbena duznost su zabavna tema, nesto kao snjezni covjek jeti, mnogi pricaju o tome ali nitko jos nije vidio jednoga

sva prica o tome je kao nekakva propovjed gdje netko tumaci da kako bi to trebalo biti a da nema niti jednog konkretnog primjera

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@coruptionbuster Podugacak odgovor, vecinu toga sam svjestan i upoznat, suglasan sa sukrivicom, kao i cijelo drustvo. Ne izigravam zrtvu, ne junacim se, zelim evoluciju kao pravilo, a ne utopiju. Pokrenuo sam kotacice, vec sam dozivio negativne posljedice od aktera, a od Policije distancu i odredeno postovanje/strahopostovanje. Od DORH-a nepostovanje, podsmijeh, bahatost. Pravna klinika mi je sekundarna pomoc, prijateljica takoder, ali glavnina je na meni. Tko bi sa Legalisa bio spreman osobno pomoci pravnim znanjem? Mislim da sam dosao do malog zidica sto se postupanja tice, kao sto ste napisali, svi opstruiraju. A sredstava nemam, tako da ce vjerovatno zavrsiti kao i sve, dok god financije bude garant pravde. A mozda i ova stranica, moj slucaj i dispet bude pocetak neceg novog. Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@coruptionbuster Podugacak odgovor, vecinu toga sam svjestan i upoznat, suglasan sa sukrivicom, kao i cijelo drustvo. Ne izigravam zrtvu, ne junacim se, zelim evoluciju kao pravilo, a ne utopiju. Pokrenuo sam kotacice, vec sam dozivio negativne posljedice od aktera, a od Policije distancu i odredeno postovanje/strahopostovanje. Od DORH-a nepostovanje, podsmijeh, bahatost. Pravna klinika mi je sekundarna pomoc, prijateljica takoder, ali glavnina je na meni. . A mozda i ova stranica, moj slucaj i dispet bude pocetak neceg novog. Pozdrav

 

pa stvar i jest u tome da pravno znaje mora biti vase vlastito znanje inace ne mozete plivati u tome

 

i nekoliko je slojeva tog znanja: temelji, kako bi trebalo bit, kako zaista jest, zasto je tako i kako u tome se snalaziti

 

svaka pomodnost u "pravu" u zadnjih 25 g, tolkio se mene ticalo, je imala u pozadini neciji nekakav "incentive"

i svaka je pomodnost bila obustavljena kad je dovoljno narastao otpor, a svaki veliki interes je opet na novi nacin pokusavao ponovo doci na svoje na isti nacin

 

nista od ovog nije izvorno hrvatsko nego je uvoz a narocito se dobro hvata na nas sve negativno zato sto smo mala i iziolirana kultura sa povrsnim poznavanjem engleskog (njemackog, ruskog, spanjolskog) pa se ne razmjenjuju kvaliteno ideje sa svijetom

 

ja vam u svom odgovuru ciljam da vam ukazem na nekoliko naivnih zabluda koje vam bitno slabe sanse da kvaliteno doprinesete zaustavljanju negativnosti

 

telegraski te vse kako ih ja vidim slabosti i volio bi vam pomoci da ih prevladate su neshvacanje do koje mjere sistem banalan, zamrznut i blokiran i vjerovanje da principi postoje

a tu je i magicno misljenje da ce dispet zapoceti neko cudnovato i cudesno poboljsanje.

 

Ucite, ucite i ucite nekolko godina na svim podrucjima i onda ce vam se otvoriti oci.

U meduvremenu vodite se intucijom i osjecajem za pravedno.

Zelim vam puno uspjeha i ne idite na covjeka, ne gledajte kao da je izvor zla u nekom pojedicu. To zato jer ljudi cine ono sto mogu i ono sto moraju pa kad su u naopako postavljenom drustvu na takvom mjestu oni ne vide nista lose u tome da se samoposluze i svasta postaje normalo radi te zablude na primjer i ta konkretna, a ima ih dosta opisanih zabluda se naziva "demokratska zabluda" democratic fallacy

 

tih zabluda ima ofrlje kazano dvadesetak bitnih a kad idete prema dubljem poznavanju imate ih mozda stotinjak kad se pocnu preklapati i svoditi na druge poznate, opisane.

 

vidite na hrvatskom je zapravo i problem pisti o tome jer ne postoje rijeci, premalo se ljudi bave s tim a i ti koji se bave cesto vole i sami biti pocinitelji "elitisticke zablude"

 

kao u onome vicu kad oboljeli muz pita zenu sto je doktor joj preporucio kako da se ona zena brine o njemu da sto prije ozdravi

a ona malo razmisli pa kaze: "...e nema ti spasa"

namjerno sam izostavio napisati sto je dr preporucio ali vica ste se sjetili

 

dakle nema, na zalost nema precaca i na lagodan nacin bez osobnog velikog ulaganja da se postignu izmastani veliki pomaci

dapace!

uz neznanje pocetna dobra namjera ce lako biti radi ljutskih slabosti skrenuta u nesto posve oprecno pocetnom cilju

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija