Jump to content

Nasljedstvo sùme u Hrvatskoj u korist Svicarske drzavljanke


vuki13

Preporučene objave

Halo svima neznam jel netko imao slicno iskustvo jer se nalazim u jako nezgodnoj situacij

 

Zeljela bi znati dali moze testament zastarit i dali Svicarski drzavljanin moze nasljediti sumu u Hrvatskoj po sprovedenoj svicarskoj ostavinskoj raspravi ili se mora ponovo pokrenit u Hrvatskoj ??? E ovako moj brat je umro u Travnju u Svicarskoj gdje je i sahranjen on je bio ozenjen sa svicarkom a nemaju djece,- takodje je uzeo i svicarsko drzavljanstvo tako da hrvatsku putovnicu nije vadio 30 Godina, Mi smo od roditelja isto nasljedili u Slavonij -ja i moj brat ali sumu smo na njega stavili a i bili su svjedoci pri ostavinskoj raspravi poslje smrti nasih Roditelja, pa smo rekli kad nam bude trebao novac bit ce nam lakse prodat i podjelit novac. Dva dana prije nego sto je umro moj brat napisan je Testament gdje on ostavlja sve svojoj zeni Svicarki - ok. to je uredu sve sto je u Svizarskoj stan i auti, mene zanima mozeli ona i sumu koja je u Hrvatskoj nasljediti ( te sta mi je ciniti da se to nedesi ??)- jer me je obavjestila preko svog Advokata da ona to zeli prodat (moju ocevinu) i da joj ja dam ponudu i koliko bi to vrijedilo,- znaci da ja ponovo kupujem svoju ocevinu i ovako sam previse povredjena, a Testament je na Franzuskom napisan tj, prepisan i gdje je pogresno napisano ime oca Andrija ( Andrea), to je reakcija morfiuma. Neznam jel ima ikakav Medjunarodni sporazum za strance o nasljedjivanju sume oko 3228 m.- Dali i suma u Slavonij- pripada njoj i moze li ona to sama prodat?- Ona i nezna gdje je to u Slavonij, – a ja jos nisam pokrenila ostavinsku rasprava u Vinkovcima, a u Svicarskoj je bila odmah poslje bratove smrti i sve njoj pripada,-a ja neznam sta da radim. Molim za pomoc i savjet ako je netko imao slicnu situaciju. Imamo i kucu sa oranicom koja je pola na meni a pola na bratu medjutim kuce nema vec 20 godina sama se srusila to je samo ruina a ona misli to je pitaj Boga kolko para!

 

Molim vas za savjet te dali je uopce ista moguce napravit u moju korist, jer me nepravda jako boli a jos vise sto mi nije dala zadnja dva dana da vidim brata.

Puno hvala unaprijed i srdacni pozdrav

Vuki13

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Glede reciprociteta, vidite link. Dakle, sa Švicarskom konfederacijom uzajamnost postoji uz uvjet stalnog boravka u RH za fizičku osobu (što ovdje nije slučaj).

 

Plus ističem čl. 52. st. 2. Zakona o šumama, prema kojem strana osoba ne može steći pravo vlasništva na šumama i šumskome zemljištu, osim ako međunarodnim ugovorom nije drugačije određeno (a taj podatak mi nije poznat).

 

E, sad, glede tog vašeg cit. "ja i moj brat ali sumu smo na njega stavili" - kako to mislite "na njega stavili"?

 

Sugeriram angažman odvjetnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno vam hvala, a to sumu smo upisali u Gruntovnicu na Brata tako da je 1/1 jer je puno lakse prodat a ja Imam papire sa ostavinske kad je Mama umrla i gdje stoji da je sve pola pola ali eto tako smo se tada prije 30 godina dogovoril ii stavili na njega,- znaci da angzujem odvjtnika ili samo da pokrenem ostavinski postupak a sta ako ona bude trazila ostetu i koliko bi to bilo??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ispada da ste darovali bratu svoju 1/2 šume. Svakako bih na vašem mjestu angažirao iskusnog odvjetnika, da vam on pogleda sve ovo što ste dobili od supruge brata i dade najbolji savjet što i kako dalje.

 

Prema ranije napisanom, po mom mišljenju, supruga brata do njegove imovine u RH ne može (osim ako i sama nije državljanka RH).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija