Jump to content

Rješenje o nasljeđivanju – ugovor o darovanju


darovan

Preporučene objave

Molim pomoć u vezi sljedećeg:

 

Nakon smrti svoga oca, moje dvije tete su, kao jedine nasljednice prema pravomoćnom rješenju o nasljeđivanju, naslijedile svaka polovinu vlasništva ostavitelja. Iz nekog nepoznatog razloga, sudsko rješenje o nasljeđivanju nije nikad provedeno u zemljišniku, iako je to bilo prije 30 (trideset!) godina (ne vjerujem da je to zato što je rješenje doneseno na sudu u jednom gradu, a odnosi se na nekretnine koje su upisane u zemljišnik suda u drugom gradu). U objašnjenju izreke, navodi se da će se rješenje provesti kad se plati porez.. bla bla.. međutim, nije mi jasno kakav porez kad se radi o nasljeđivanju prvog nasljednog reda (možda je tada bilo poreza)?

Sada bi te moje dvije tete meni darovale svoje udjele u dvije katastarske čestice (ostavitelj je imao 1/5 udjela, dakle svaka od njih bi trebala imati 1/10).

Moje pitanje glasi: da li moje tete prvo trebaju zatražiti upis svog vlasništva, pa kad se to izvrši, tek onda možemo napraviti ugovor o darovanju te ja mogu zatražiti upis vlasništva na temelju tog ugovora ili ja mogu odmah zatražiti upis vlasništva na mene na temelju dokazivanja pravnog slijeda (rješenje o nasljeđivanju mojih teta i ugovori o darovanju sa svakom od njih, možda još nešto?)?

Unaprijed zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mogle bi obe u jednom ugovoru nastupiti kao darovateljice,s tim da bi ugovor trebalo razumljivo formulisati,pa tako pod točkom 1.npr;

Darovateljice su u idealnim dijelovima suvlasnice na k.č.xx iz z.k.ul.xx k.o.xx i to svaka sa suvlasničkim udjelom 1/10........

uređeno: od Matrix
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Matrix, zahvaljujem na odgovoru, a kako sam naveo u objašnjenju slučaja, malo je nezgodno to sve uobličiti, s obzirom da rješenje o nasljeđivanju nije nikad provedeno u zemljišniku. Stoga molim odgovor da li je ovo u redu:

 

Zorana Zoranić, pok. Ivice, rođ. Ivić, iz Grada Prvog, Ulica Prva 1, OIB: , i

Vedrana Vedranić, pok. Ivice, rođ. Ivić, iz Grada Prvog, Ulica Druga 2, OIB: , s jedne strane (u daljnjem tekstu darovateljice)

i

Pero Perić, pok. Petra, iz Grada Prvog, Ulica Treća 3, OIB: , s druge strane (u daljnjem tekstu obdarenik)

sklopili su sljedeći

 

UGOVOR O DAROVANJU

Članak 1.

Prema Rješenju o nasljeđivanju br. O-xxx/xx Općinskog suda u Gradu Prvom, od dd.mm.gggg. godine, darovateljice su naslijedile nekretnine za 1/2 idealnog dijela svaka, iza svog pokojnog oca, Ivice Ivića, suvlasnika nekretnina u 1/5 idealnog dijela u katastarskoj općini Selo, u naravi oranice, i to: katastarska čestica xx površine yyy m2 i katastarska čestica xx površine yyy m2, upisane u zemljišnoknjižni uložak xx – Općinski sud u Gradu Drugom, z.k. odjel Grad Drugi, glavna knjiga Selo.

Time su darovateljice u idealnim dijelovima suvlasnice na opisanim nekretninama, i to svaka sa suvlasničkim udjelom 1/10, što ukupno čini 1/5 idealnih dijelova opisanih nekretnina.

Članak 2.

Darovateljice daruju, a obdarenik sa zahvalnošću prima ukupno 1/5 idealnog dijela nekretnina opisanih u članku 1. ovog Ugovora.

ITD..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija