Jump to content

Kaznena prijava za prijevaru dokazanu u parničnom postupku


aaaaah

Preporučene objave

Donijeta je pravomoćna i izvršna presuda u parničnom postupku koji je vodila moja teško bolesna prijateljica i kojom je tuženik dužan vratiti mojoj prijateljici iznos za stan koji je bio njezino vlasništvo, a koji je tuženik prodao na prijevaru falsificirajući ugovor o doživotnom uzdržavanju u darovni ugovor.

U tijeku vođenja parnice tuženik je imao imovinu na koju se mogla staviti zabilježba o vođenju postupka radi osiguranja ( kuću i braniteljski stan), no kako to odvjetnik koji je zastupao moju prijateljicu nije učinio, tuženik je svoju imovinu darovao drugim članovima svog domaćinstva, pa je sada podstanar u stanu kojeg je dobio kao branitelj (prenio je vlasništvo na suprugu), a kuću je, navodno, prodao. Odvjetnik nije predao niti zahtjev za ovršnu naplatu u Finu s obrazloženjem da se ne može moja prijateljica naplatiti jer je prije nje u redu još niz ovršnih naplata, također zbog prijevara. Uzela je drugog odvjetnika radi naplate koji joj je savjetovao da prvog odvjetnika prijavi Odvjetničkoj komori, s obrazloženjem da je vodio postupak na njenu štetu i da je bio dužan poslati na Finu zahtjev za prisilnu naplatu, bez obzira što nije moguće naplatu izvršiti pljenidbom njegove braniteljske mirovine. Taj drugi odvjetnik trebao se naplatiti iz provizije nakon naplate dugovanja i rekao joj je da je to moguće, da bi odjednom promijenio iskaz i rekao joj kako se naplata dugovanja ne može izvršiti jer dužnik doista nema nikakve imovine.

Radi se o dugovanju od 60.000 eura, za koliko je prodan stan. Ona sada živi u jednoj udomiteljskoj obitelji koji smještaj plaća od male mirovine i zbog bolesti ( kancer ) nije u mogućnosti išta sama poduzimati.

Može li moja prijateljica pismeno podnijeti kaznenu prijavu državnom odvjetništvu? Može li išta učiniti? Zar je doista moguće da u našem pravnom sustavu ovakve teške prijevare mogu proći nekažnjeno? Može li ostvariti barem neko pravo prvenstva naplate potraživanja od dužnikove mirovine, Što učiniti? Bi li pomoglo možda da se obrati Ministarstvu branitelja, obzirom da je dužnik-prevarant, branitelj.

Postoji li neki način na koji bi ona sama mogla utvrditi je li doista istina da dužnik ništa nema i ako da, kako i kome se obratiti.

Iz iskustava drugih očito je da prvi odvjetnik koji je vodio postupak protiv njenog interesa neće biti kažnjen u Obrtničkoj komori, jer" vrana vrani oči ne kopa" rekoše joj svi, indirektno čak i drugi odvjetnik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. Bila sam odsutna, pa tek sad vidim odgovor.

Problem je što se ne može doći do podatka kada je otuđio imovinu, tako su rekla oba odvjetnika (?I). Navodno, "pacijent" kako ste ga super nazvali dobio je braniteljski stan koji je, navodno, darovao supruzi i to, opet navodno na samom početku parnice kojom je dokazano da je krivotvorio ugovor o doživotnom uzdržavanju. Sada, navodno opet, nema nikakve nekretnine na kojoj bi se mogla izvršiti ovrha, u što moja prijateljica sumnja. Zanima nas postoji li način da se ti podaci saznaju točno i kako ?

Od saznanja da je ugovor o doživotnom uzdržavanju krivotvoren prošlo je 5 godina, od čega je 4 godine trajao parnični postupak kojim je utvrđena i potvrđena prijevara

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Problem je što se ne može doći do podatka kada je otuđio imovinu, tako su rekla oba odvjetnika (?I).

 

Za pokretnine se slažem, ali glede nekretnina to je glupost. Uvidom u ZK (Gruntovnicu) lijepo se može vidjeti kada je izvršen prijenos prava vlasništva te po kojoj pravnoj osnovi. I sve jasno. Provjerite.

 

Navodno, "pacijent" kako ste ga super nazvali dobio je braniteljski stan koji je, navodno, darovao supruzi i to, opet navodno na samom početku parnice kojom je dokazano da je krivotvorio ugovor o doživotnom uzdržavanju.

 

To sam vas pitao radi (kvazi)paulijanske tužbe, tužbe kojom pobijate pravnu radnju dužnika učinjenu na štetu vjerovnika. Međutim, imajući u vidu da je imovinu najvjerojatnije prebacio prije, kako sama kažete, 4 godine, a zastarni rok je u tom slučaju 3 godine, ne možete više poništiti taj pravni posao.

 

Odvjetnik je trebao kroz postupak, ne samo poduzeti mjere osiguranja tužiteljeva potraživanja, već i podnijeti kaznenu prijavu protiv tuženika. Ovakvo njegovo ponašanje je potpuno neprofesionalno, da ne upotrijebim težu riječ.

 

Sada, navodno opet, nema nikakve nekretnine na kojoj bi se mogla izvršiti ovrha, u što moja prijateljica sumnja. Zanima nas postoji li način da se ti podaci saznaju točno i kako ?

 

Vidite si čl. 18. Ovršnog zakona.

 

Od saznanja da je ugovor o doživotnom uzdržavanju krivotvoren prošlo je 5 godina, od čega je 4 godine trajao parnični postupak kojim je utvrđena i potvrđena prijevara

 

Može se podnijeti kaznena prijava zbog krivotvorenja isprave nadležnom Općinskom DORH-u.

 

Osoba koja je kupila stan od prevaranta, je li ona sudjelovala u ovom parničnom postupku?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala! Samo još jedno pitanje. Hoće li pomoći naplata dugovanja podnošenjem kaznene prijave i eventualne izricanje kazne po istoj, pretpostavljam kazne zatvora. Nekako sumnjam da će to pomoći naplati, osim osobne satisfakcije mojoj prijateljici da je prevarant kažnjen. Ako to uopće doživi, obzirom na terminalnu fazu njene bolesti.

Lijep pozdrav, uz misao koja mi se nameće kako je u Hrvatskoj lopovluk zakonom zaštićen.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija