Jump to content

Naknade i troškovi javnog bilježnika u ostavinskom postupku


lina_mar

Preporučene objave

Koja je točno maksimalna zakonska naknada ostavinskog postupka koji provodi javni bilježnik? Poviše kojeg iznosa javni bilježnik NIKAKO ne bi smio ispostaviti račun?

 

 

Naime, u utorak imamo ostavinski postupak nakon smrti svekrve i jučer sam saznala da navedeni javni bilježnik naplaćuje trošak postupka ovisno kako sam procijeni ima li tko novaca za platit ili ne, tj. da ne naplaćuje po cjeniku već po svojoj procjeni pa ako prođe-prođe. Najčešće to bude oko 3.500,00 do 4.000,00 kn, ali i više.

 

 

U Pravilniku o visini nagrade i naknade troškova javnog bilježnika (http://www.digured.hr/cadial/searchdoc.php?action=search&lang=hr&query=%22Pravilnik+o+visini+nagrade+i+naknade+tro%C5%A1kova+javnog+bilje%C5%BEnika+kao+povjerenika+suda+u+ostavinskom+postupku+%28NN+135%2F2003%29%22&searchTitle=on&validacts=on&resultdetails=basic&filteracttype=all&filterfields=all&filtereuchapter=all&resultlimitnum=10&bid=kXbgY1ieOXibnwDQvhpeZA%3d%3d&annotate=on) stoji iznos od 2.500,00 kn neto, dakle 2.500,00 kn + PDV tj. 3.125,00 kn.

 

 

Nadalje, u Pravilniku stoji da javni bilježnik ima pravo i na nagradu u iznosu od 75% navedene naknade, ali da ne smije biti veća od naknade iz prethodnog članka tj. 2.500,00 kn neto. Jesam li to dobro skužila?

 

 

Ja pojma nemam više šta je maksimalno i na šta sve J.B. ima pravo pa bi molila stručnu pomoć pri iščitavanju ovog Pravilnika i konkretan odgovor, ako može.... da se mogu pozvat na nešto konkretno kad J.B. krene sa raznim ciframa.

 

 

Napominjem da je iza svekrve ostala samo štednja u banci (4 ugovora) i da će se moj muž i njegov brat odreći svega u korist oca. Dakle, doći će tamo sa ta 4 papira i reći: Mi se odričemo svega u korist oca. I to je to.

 

 

Eto....ako može info koliko će nas to sve koštati tj. mog svekra?

 

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

odredba članka 7. Pravilnika o visini nagrade i naknade troškova javnog bilježnika kao povjerenika suda u ostavinskom postupku propisuje da ukoliko vrijednost ostavine prelazi iznos od 60.000,00 kuna, pored iznosa nagrade od 200,00 kuna, plaća se još i po 100,00 kuna za svakih započetih 10.000,00 kuna vrijednosti ostavine, ali ne više od 2.500,00 kuna.

 

Slijedom navedenoga, maksimalna naknada iznosi 2.500,00 kn, no nju je potrebno uvećati za pripadajući PDV od 25% (625,00 kn) te eventualne dodatne troškove JB u ostavinskom postupku sukladno važećoj javnobilježničkoj tarifi. Dakle, iznos od 3 500,00-4.000,00 kn nije nužno pretjeran niti izvan okvira pravilnika koji uređuju javnobilježničke nagrade i naknade troškova kada se radi o nekretninama (kuće, stanovi) u ostavinskom postupku.

 

Za izračun u vašem slučaju bitan je iznos štednje. Pa prema tome izračunte visinu nagrade +dodatni troškovi javnog bilježnika. No, ukoliko imate sumnje u obračun javnog bilježnika, od istoga možete zatražiti da specificira svoje troškove, pa ćete lakše utvrditi što se na koji dio odnosi.

 

Čl.8 (75%) se odnosi na poslove prije pokretanja ostavinske rasprave.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Štedna je velika i očekujemo maksimalni iznos naknade od 3.125,00 kn, ali me buni šta to on još može zaračunat osim toga. Kao da to već samo po sebi ne ulazi u troškove ostavinske.

Dakle, javni bilježnik ima pravo zaračunati i dodatne troškove javnog bilježnika i to je vjerovatno dio gdje on lovi u mutnom.....može mi navest sve i svašta bez obzira je li to napravljeno uopće i je li uopće bilo potrebno. Ja se mogu tumačiti s njim koliko hoću, ali on ne izdaje rješenje dok se račun na podmiri pa vjerovatno ide i na tu kartu....ljudi plate samo da se sve šta prije riješi....

 

Ok. Hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija