Jump to content

Suvlasništvo i smetanje u korištenju posjeda


zkik

Preporučene objave

Nakon ostavinske rasprave iza pokojnog roditelja (imam pravomoćno rješenje o nasljeđivanju i upisana sam u zemljišne knjige) naslijedila sam udio u kući koju dijelim s još jednim suvlasnikom, daljim rođakom.

 

Tog sam suvlasnika više puta kontaktirala sa zahtjevom da mi preda kopiju ključa te kuće, što on izbjegava na svaki način i odbija mi dati ključ.

 

Koje su mi pravne mogućnosti na raspolaganju?

 

Smijem li promijeniti bravu na kući i dati suvlasniku koji se oglušuje na moje zahtjeve novi ključ?

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ravno 4 dana su prošla od suvlasnikovog odbijanja da mi da ključ. Na traženje i pokušaj dogovora u dva navrata nisam dobila konkretan odgovor od tog rođaka suvlasnika.

 

Rješenje o nasljeđivanju mi je pravomoćno od 29. studenog 2015., ali tek sam prije 4 dana tražila ključeve kuće koja se nalazi u drugom gradu jer ovih dana putujem tamo.

 

Što poduzeti? Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sukladno čl.17 st.2.Zakona o vlasništvu i dr.stvarnim pravima,Vi se imate smatrati suposjednikom nekretnine bez obzira što niste uspostavili faktički suvlast na nekretnini,iz razloga što ste suposjed stekli nasljeđivanjem kao jednim od specifičnih načina stjecanja,glede čega vam u konkretnom slučaju pripada pravo na posjedovnu zaštitu osnovom odredbi čl.24.pomenutog zakona,no morate paziti na rok od 30 dana od dana kad vam je drugi suposjednik onemogućio posjedovanje nekretnine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovoru. Pogledala sam zakon na koji me upucujete, iako nisam pravne struke, moguce rjesenje, zbog velike udaljenosti mog posjeda, vidim u clanku 27. spomenutog zakona, o dopustenoj samopomoci. Prema tome, ako sam dobro shvatila, imam pravo promijeniti bravu na kuci ciji sam suvlasnik, a drugi me suvlasnik onemogucava u koristenju posjeda. Ne vjerujem da cu uspjeti otici na posjed opet unutar 30 dana, nakon ovog vikenda, a "sudska bi pomoc dosla prekasno".

 

Jos samo da pitam, moze li se u ovakvoj situaciji traziti razvrgnuce suvlasnicke zajednice?

 

Hvala vam!

 

"Dopuštena samopomoć

 

Članak 27.

 

(1) Tko ima pravo na zaštitu posjeda, smije svoj posjed zaštititi za vrijeme trajanja rokova iz članka 21. stavak 3. ovoga Zakona i silom od onoga tko mu posjed samovlasno oduzme ili ga u posjedovanju uznemirava, ako je to nužno jer bi sudska pomoć stigla prekasno, a opasnost je neposredna, ali samo ako za zaštitu svoga posjeda ne primjeni silu veće jakosti nego li je primjerena okolnostima (dopuštena samopomoć).

 

(2) Dopuštenom samopomoći smije se umjesto posjednika poslužiti posjednikov pomoćnik u posjedovanju.

 

(3) Ostvari li posjednik svoje pravo na zaštitu posjeda putem samopomoći kad nisu ispunjene pretpostavke iz stavka 1. ovoga članka, zaštitio je svoj posjed, ali odgovara za štetu koju je pritom nanio."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija