Jump to content

sumnja na kršenje prava


ckalja

Preporučene objave

molim Vas ako itko može pomoći...

zaposlen sam na određeno vrijeme u gradskom društvu crvenog križa na radnom mjestu vozač-pomoćni kuhinjski radnik.Na razgovoru za posao rečeno je da je radno vrijeme od 08- 15 te da se radi jedan vikend u mjesecu.u stvarnosti je nešto sasvim drukčije...petkom se radi od 07-15 a nerijetko se na poslu ostaje i do 16 sati,te se radi i vikendom jedan tjedan subota ,a drugi nedjelja i tako naizmjenično, pa i na blagdan ( vozi se hrana za pučke kuhinje,vrtiće,škole i osobe koje same plaćaju obrok )početak vožnje je oko cca 10:30 pa do kraja radnog vremena.Dok ne počne vožnja radi se u kuhinji kao pomoćni kuhinjski radnik te se svi obroci stavljaju u manjerke i nose u kombi vozilo ( težina manjerke cca 40 kg ) dnevno se odnese cca 40-50 manjerki po stepenicama, poslije vožnje sve se to iskrcava i nosi do kuhinje istim putem.Uz sve to nosi se i otpad i baca u baju...doslovno se radi sve što netko naredi... Na moj upit poslodavcu o klasifikaciji radnih mjesta i plaći rečeno mi je da ne pitam previše jer neću dobiti produženje ugovora tako da sam do sad sve šutke podnosio i to za plaću od 3500 kn. Na iskazanoj plaći nigdje nisu iskazani rad subotom ili nedijeljom te nema prikazanog mjesečnog fonda sati,nema ni osnovice plaće i još niz nedostataka.platna lista je skroz nerazumna.Na upit o plaćanju prekovremenog rada rečeno mi je da je to volontiranje (?? )i da je to za dobrobit zajednice....Sumnjam da tu netko kako bi se reklo pere novac i mulja...jer kao društvo crvenog križa oni imaju sve povlastice. Molio bih nekog da mi objasni da li je to sve po zakonu i kako da dobijem pravilnik o radnim mjestima i plaći za moje radno mjesto. kome da se konkretno obratim sa svim tim mojim sumnjama na nepravilnost i na očito ižvljavanje nad radnicima.U ugovoru mi piše da sam Kv vozač .Ja sam po struci ing prometa ( VŠS ) imam 16 g.staža te me interesira da li moram biti prijavljen sa svojom spremom.mislim da se radi o mobingu i zastrašivanju i ucjenjivanju sa produžetkom ugovora iako sam savjestan i odgovoran radnik i nitko nema primjedbi na moj rad.( već 5 vozača je otišlo u zadnju god dana zbog takovih uvjeta , pritiska i težine posla a slabe plaće....

Molim Vas za konkretan odgovor i pomoć ( kome se obratiti )

unaprijed se zahvaljujem i ispričavam na duljini i ako je slična tema već pokrenuta .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To sam vas pitao da vidim ima li smisla boriti se.

 

Prvi korak vam je pisanje zahtjeva za zaštitu prava poslodavcu gdje treba potanko opisati sve ove povrede koje ste ovdje istaknuli i tražiti ostvarivanje vaših prava. Pripazite na rok od 15 dana od svake pojedine povrede (osim ako se ne radi o novčanom potraživanju, koje možete tražiti pred sudom bez prethodnog obraćanja poslodavcu).

 

Obzirom da i sami možete pretpostaviti kako će poslodavac to vidjeti, onda i ne trebate biti vidoviti da shvatite da vama ugovor neće biti produžen, nego će vas se elegantno riješiti. Stoga procijenite sami koliko vam se ovo isplati.

 

Da ne bi bilo zabune, ja vas razumijem i apsolutno podupirem, ali isto tako vam neću pričati bajke koje Zakon o radu piše, kada realnost biva sasvim drugačija.

 

Ne bi bilo loše ako bi se više zaposlenika udružilo u tužbi, jer ćete suziti mogućnost arbitrarnosti poslodavca, koji bi teško u kratkom vremenu mogao naći zamjene većem broju radnika. Pitanje je samo imate li voljnih suradnika u tom smislu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

svakodnevno, kad god preuzmem kombi upisujem stanje km i vrijeme od kad do kad razvozim ... upisuje se i svrha tj prijevoz hrane te se to isto ovjerava vlastoručnim potpisom

 

Znam kako izgleda popunjeni i ovjereni putni nalog. Pitam vas, zato što vam je to ujedno i dokaz da ste radili onako kako ste naveli. Ako prijavite poslodavca on to mora prikazati radnoj inspekciji, a vi to lijepo zbrojite i tražite isplatu za sve te sate i dane+ prekovremeno. Bilo bi najbolje kada biste mogli napraviti preslike ali ako ne , detaljno vodite evidenciju i usporedite s ugovorom koji ste sklopili.

U međuvremenu, tražite drugi posao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da, ja uredno ispunjavam tu evidenciju i plus toga vodi se i evidencija u knjizi dolazaka na posao ( obična bilježnica u koju se potpisujemo a djelatnik na recepciji nam uoisuje vrijeme dolaska) zanima me da li bi to bio dokaz ako bi ja imao slikano na mobilnom uređaju ?

I da intenzivno tražim novi posao

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija